Welcome to Форум на приятелите на Apple. Please login or sign up.

26-06-2024, 02:16:25

Login with username, password and session length

Shoutbox


Потребители
  • Общ брой потребители: 7 875
  • Latest: ltaletwcbd
Stats
  • Общ брой публикации: 82 682
  • Общ брой теми: 9 821
  • Online today: 176
  • Online ever: 774
  • (14-05-2024, 04:09:55)
Онлайн потребители
Users: 0
Guests: 166
Total: 166

166 гости, 0 потребители

macOS и мноооого бавен NFS

Започната от Пиф, 06-03-2024, 21:04:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Пиф

Здравейте колеги!

Една ситуация ме мъчи напоследък и не намирам решение. Помагайте ...
Картинката е следната:

На машина с macOS Catalina има споделена папка чрез NFS. До нея достъпват Linux CentOS 7,  macOS Monterey и самата Catalina. Целта е от трите вида машини пътя до закачената папка да е един и същ и самото закачено у-во OS-а да разпознава като мрежово. Мрежата е гигабитова, NFS споделянето декларирам чрез /etc/exports, който изглежда така:
/Volumes/Temp/NFStemp -network 192.168.1.0 -mask 255.255.255.0
Автоматичното маунтване в Linux правя чрез запис в /etc/fstab:
NFServe.local:/Volumes/Temp/NFStemp     /Volumes/NFStemp       nfs     defaults        0       0
В macOS - чрез добавяне във файл /etc/auto_master на ред:
/-               auto_nfs
, а /etc/auto_nfs е със следното съдържание:
/System/Volumes/Data/../Data/Volumes/NFStemp noowners, nisuid, bg, resvport, soft NFServe.local:/Volumes/Temp/NFStemp
В така конфигурираната мрежа трансферът от Linux-а от и към (четене / запис) споделената NFS папка е със скорст около и малко над 100MB/s. При Monterey скоростите в двете посоки са 5-7MB/s, при Catalina - четене ~10MB/s, запис ~250MB/s.
Първата ми мисъл беше, че аз не дефинирам правилно споделянето и съответно закачането към клиентските машини. Намерих една програмка - NFS manager (http://www.bresink.com/osx/NFSManager.html), която според описанието може да настройва и двете (споделяне-сървър и закачане-клиент), като при това използва единствено и само вградените в macOS функции, без да добавя нови. Инсталирах я първо само на NFS сървъра (с Catalina), като преди това изтрих настройките направени от мен, настроих отново споделянето и автоматичното закачане в самата програмка. Скоростите при Linux не се промениха съществено. При Monterey нарастна на ~100MB/s, а при Catalina (на NFS сървъра) четеното стана 40-50MB/s, записът остана същия (около 250MB/s).
Дотук e чат-пат приемливо, но се оказа, че на NFS сървъра закачената споделена папка вече не се чете от OS-а като мрежово устройство, а като линк към локална папка, което не ми върши работа и обезсмисля цялата врътка. Опитах да открия къде точно записва настройките на промените, които прави въпросния NFS manager. Споделянето го дефинира в същия файл - /etc/exports, като го проверих, записът беше същия като този, който бях въвел преди това ръчно. Но явно не пише само там, а и някъде другаде, инъче скоростите нямаше да се променят. Автоматичното закачане го прави по съвсем различен начин, непонятен за мен - някакви динамични папки /Local/Default, които нямам представа къде са. Опитах и с инсталация на програмката на машината с Monterey - нищо не се промени. Т.е. осезаемо влияние на NFS manager-а има при инсталацията му на сървъра, на клиентите не забелязах.
Основните ми въпроси са 2:
1 - Има ли как, без помощта на NFS manager-а, да настроя ръчно NFS споделянето и автоматичното закачане, така че скоростите да са прилични (не по-малко от 80-100MB/s) навсякъде?
2 - Има ли как, с помощта на NFS manager-а, да излъжа NFS сървъра така, че да чете закачената собствено споделена NFS папка като мрежова?

Пиф

Проблемът е решен - сложих една виртуалка с Linux CentOS 7, на която е настроен NFS сървъра. Скоросттите са ОК - около 250 MB/s w/r на машината с Catalina (на която е сложена виртулката), около 100 MB/s w/r на останалите, достъпващи по LAN. При тази ситуация виртуалката се явава външна за всички клиенти с macOS, така че им оставям NFS manager-a. При Linux клиентите положението е без промяна, т.е. няма проблем (и преди това нямаше).