Welcome to Форум на приятелите на Apple. Please login or sign up.

26-06-2024, 01:37:20

Login with username, password and session length

Shoutbox


Потребители
  • Общ брой потребители: 7 875
  • Latest: ltaletwcbd
Stats
  • Общ брой публикации: 82 682
  • Общ брой теми: 9 821
  • Online today: 125
  • Online ever: 774
  • (14-05-2024, 04:09:55)
Онлайн потребители
Users: 0
Guests: 76
Total: 76

76 гости, 0 потребители

Хакинтош ThinkBook 15p

Започната от bbanica, 17-01-2024, 18:11:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

bbanica

Привет,

От няколко дни и аз се заех с трудната за мен задача, да инсталирам хакинтош на моя лаптоп.

Лаптоп характеристики:
Процесор:
 CPU Type HexaCore Intel Core i7-10750H / CPU Alias Comet Lake-H
Дъно:
 Lenovo ThinkBook 15p
Видеокарти:
 Intel(R) UHD Graphics
 GeForce GTX 1650Ti
NVMe/AHCI
 ADATA SX6000PNP
 + UMIS RPITJ1TBVME2HWD (На което е качен Windows)
Интернет адаптер
 Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter PCI
WiFi адпатер
 Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz Wireless Network Adapter PCI

За целта съм съзадал флашка с: OpenCore-0.9.7-DEBUG
Като се опитвам да кача: MacOS Ventura
За сега успеха ми стига до черен екран след зареждането от флашката.
Моля помагайте :)
Прикачвам и EFI файловете за да видим дали не съм пропусанл някой драйвър или нещо подобно + config.plist + Debug

EFI + config.plist

Debug

Благодаря предварително за съдейстивието!!!

Hardhen

След като използвах и двата варианта, мога да кажа със сигурност, че хакинтошът предлага по-голяма свобода за персонализация и е по-достъпен по отношение на цената. Въпреки това, оригиналният Mac осигурява по-стабилна и безпроблемна работа, както и гаранция за качество. В крайна сметка, изборът зависи от индивидуалните нужди и предпочитания на всеки потребител. Какво мислите вие?
 
iLady

angelvn

#2
Ако се подберат максимално съвместими части стабилността на Хакинтоша може да е каквато е и на оригинален Мак. Проблема е обаче докога ще се поддържат х86 базирани машини. Най-вероятно скоро ще останат без нови версии на MacOS и прочее.
Когато говорим за мобилна машина обаче - или трябва да е на 100% съвместима, което е почти невъзможно, или направо оригинален Мак. За настолните вече, там стои по друг начин въпроса. :)
Преди две години (дали не станаха повече не помня вече) си направих такава десктоп станция с идеята да я ползвам с МакОС - нямаше проблеми. Малко след като я сглобих излезе MB Air М1, взех един за да го пробвам (с 16GB RAM, защото идеята беше да се работи с него, с малко по-сериозни приложения от браузър и офис пакет) - хареса ми много. Затова го смених с М1 Про 16" от което пиша в момента. Прекрасна машина, която ще ползвам може би още поне 2-3 години.
Ако взимам друг десктоп някога (заради прекъсвания на тока и риск от загуба на работа не бих) - пак бих поразгледал как стоят нещата с Хакинтош вариантите. И ако вече не става, може би бих го ползвал с Линукс + виртуална машина с Windows за клиенти, които държат работните им файлове да са за Адоб софтуер.
Това, което не ми харесва при ползването на Мак е, че биваме зависими само от един производител както за хардуера така и за софтуера. Каквото реши - това е, край. От една страна е хубаво - по-добра оптимизация има, по-добра работа между различните устройства, но от друга пък е зависимостта. Да, вече има Линукс дистрибуция, разработвана за машини с М-процесори - Асахи Линукс (https://asahilinux.org), но все още има различни проблеми с някои М устройства, като по-кратка автономна работа на абатерията, недооправени драйвъри за екрана. Все неща, с които ще са с една стъпка назад (или някоя-друга година) и така остават като вариант за по-стари модели.
Що се отнася до играенето на игри - Civilizations VI, Cities Skylines и Cuphead - това играя на компютър тъй като ми е по-удобно, но всичко останало се купува и играе на Sony PS5 и Nintendo Switch. Имаме сигурно скоро ще станат сто заглавия за конзолите - ако не всеки месец, то през месец се купуват по 1-2 заглавия, с предимство са игрите, които предлагат и локал кооп режим за да може да играем семейно, заедно.
UI designer and developer