Welcome to Форум на приятелите на Apple. Please login or sign up.

10-06-2023, 07:00:22

Login with username, password and session length

Shoutbox


Потребители
  • Общ брой потребители: 7 771
  • Latest: simeonov_74
Stats
  • Общ брой публикации: 82 354
  • Общ брой теми: 9 740
  • Online today: 49
  • Online ever: 631
  • (01-12-2019, 23:01:40)
Онлайн потребители
Users: 1
Guests: 39
Total: 40

39 гости, 1 потребител
Mistral01

Бръждене MAC PRO

Започната от kucheto, 07-03-2023, 11:21:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kucheto

Здравейте, пряители!
Един приятел има mac pro 4.1, наскоро го освежихме, термо пасти , почистване от до. По принцип са доста тихи машини, но, като го пуснем се усеща , как леко вие перката на видео картата, като тя е, базовата за модела, както е излезнал от фабриката. Има мониторни колони, като за тях използва външна аудио карта, като тази карта другия му мак, няма проблеми, като я върже към мак про-то, при определени операции, примерно отваряне на приложение,докато се отвори, се чува едно бръждене от колоните и спира, т.е. , докато изпълните операцията, не е силно, но като е тихо се чува, а като отвори музикална програма за продуциране, там си остава бръжденето. Дали е проблем от видеото или това е шума на процесора? Някъде бях чел,че може да е от видеото, нали все пак трябва да произведе тази картина , както всяко сменяне на приложения с различни визии. Като температура, държи се нормално, от 38градуда со 50-55, зависи от натоварването. Моля, да дадете съвет, как да фо решим, на други машини няма такъв проблем, но на про-то има. нещо тази аудио карта да не се нрави с мака, но ме съмнява, по стари карти е нямало проблеми. Мака е с  YOSEMITE ,пробвахме с El capitan, пак така. Дали ще иска по-стара , примерно маверикс? Но , като се сетя, мойто старо куче , което беше 2008, модел беше с йосемите, нямаше такова нещо. Но , нека, който знае и желае да сподели мнение, ще съм благодарен

Пиф

Здравей,

може да пробвате с една капка силиконово масло на оста на вентилатора на видеото, звукът със сигурност ще се промени (механичния) и така ще видите дали е от там. Макар, че за да вкарва шум от там, трябва да става или през захранването, или ако има постоянно действащи микрофони, което ме съмнява. През захранването по-може да става, ако има частично изсъхнали електролитни кондензатори (с достатъчно променени стойности). За да елеменирате захранването пък ще е добре да пробвате с друго, аналогично.
Би могло и някаква несъвместгимост да има (сафтуерна), тогава ще е най-добре проба с друга ОС (не друга версия на macOS), Windows примерно или Linux (стига да има драйвери за въпросната аудиа карта).

kucheto

Като пусна някаква апликация, докато се отваря се чува това бръждене , един вид, ако мога да се изразя, работата на процесора. В приложението, което се използва за продуциране на музика, забелязвам, че  , ако се намали до 0% натоварването на процесора (тъй, като има опция, с която се следи натоварването) шумът , почти не се чува. Също, когато се отварят нови елементи в програмата, шумът спира , като се добавят идва отново, давам пример с тази пограма,защото при нея шумът е най - ясен. А иначе , мога пръсна малко перката на видеото със силиконов спрей или ?

Пиф

#3
Това го предложих като вариант да се елиминира видеото като евентуална причина. Но недей със спрей, ще се омаже и центробежните сили ще разплескат масло наоколо. Пръсни на клечка за зъби примерно, да се оформи малка капка. И нея я сложи на самата ос, там където лагерува. Обикновено мястото е защитено със стикер, който трябва да се отлепи.
Дали процесора влияе може да прецениш следейки визуално кривата на натоварването му.
Тази звуков карта към USB ли се свързва, захранване какво ползва - имали допълнително свое?

kucheto

Външна usb аудио карта е . Има си собствено захранване. Пробвали сме всичко. Различни захранвания, кабели , различни usb портове, висок клас разклонители , които елиминират допълнително шум. Остава, да се пробва , само външни usb портове, тези да на мака , да не би да дават проблем. Защото, единия край на кабела е type c другия край , който влиза в мака си е за нормално usb

bluesky

Добро Утро на Всички!

Въпросната Карта драстично необходима ли е? Би ли могло да се смени с друга Аудио Карта, (същата, например, но физически друга), или дори с друга Карта, (друг модел)...?

-------------------
* Относно силиконово масло за оста - да, с тънко подострена, (например клечка за зъби), една единствена капка масло, така, че да попадне, (влезе) масло към оста на перката. НЕ със спрей...!