Welcome to Форум на приятелите на Apple. Please login or sign up.

29-03-2024, 14:09:08

Login with username, password and session length

Shoutbox


Recent

Потребители
  • Общ брой потребители: 7 842
  • Latest: stewartsPat
Stats
  • Общ брой публикации: 82 648
  • Общ брой теми: 9 816
  • Online today: 149
  • Online ever: 631
  • (01-12-2019, 23:01:40)
Онлайн потребители
Users: 1
Guests: 136
Total: 137

136 гости, 1 потребител
thebest1978

Клавиатурата на macbook pro 2013 спря да работи

Започната от Constantine, 30-04-2021, 07:34:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Constantine

Здравейте. Тъпа история ама ей на. Спънах се и залях с течност част от клавиатурата на макбуука. И късно се усетих. Първоначално спряха да работят само залятите бутони, сега и powe бутода сдаде багажа. Къде и на кой мога да оставя да го погледне? За София. Естествено, че е спешно...

Van Doich

#1
Ако е залят с нещо лепкаво, шанса да се оправи е нищожен.
Не за друго, а защото първо е пипкава работа да се разглоби(има хиляда болчета за махане), също така и ако течноста е със захар примерно(кафе, кола, сок), просто вътре залепват като изсъхне и си е за нова клавиатура.
Ако е залято с вода или алкохол, може да пробвате да го оставите да изсъхне. Поставете го на прозореца примерно с отворен капак, да го напече слънцето или другият метод е с ориза. ;)

П.С. Ако се стигне до разглобяване, то май по-добрият вариант е да се смени с нова.
MacBook Air 13" - 2015
MacBook Air 13" - 2012
iMac 21,5" - 2013
iPad mini - 2013

bluesky

Здравей!

VanDoich го е описал много точно.

Напиши, когато решиш въпроса, ако желаеш.
Стискаме палци!

bluesky

VanDoich,

Би ли споделил за метода с ориза, по-подробно, за да Си изясня, за едно и също ли си мислим...?

Van Doich

#4
Цитат на: bluesky - 01-05-2021, 00:38:17
VanDoich,

Би ли споделил за метода с ориза, по-подробно, за да Си изясня, за едно и също ли си мислим...?
Ами, предполагам че за едно и също мислим, това с ориза сигурно го знае всеки втори, който си е заливал телефона с вода или го е изтървал в кенефа. ;D ;D ;D
Ориза има свойството да изсмуква влагата, затова при "удавен" телефон . . .  или в случая залята с вода клавиатура, желателно е да го зарови в ориз поне най-малкото за 12 часа, за да отнеме влагата.
Някои прибягват и към издухване с компресор, но това колкото е от полза, толкова е и противопоказно, най-вече при затворен уред.
Може да издухате влагата примерно ако някъде е окъсила пътечки или кабелчета по външната периферия и да си решите проблема, но може и да стане точно противоположното - да я набиете навътре в устройството, където да окъси чип или да корозира.
Затова е по-добре да не се включва уреда за ден-два, докато се изпари течността, като през това време се изложи на по-висока температура, говорим за градуси около 35-40-50.(слънчевата топлина е достатъчна в топлия сезон)
Някои си "готвят" във фурната платките и компонентите на по-висока температура, но това обикновено е когато си му "таковал таковата" и се опитваш или да го спасиш за кратко или за да го шътнеш на някой по-голям балама от теб.  ;)
MacBook Air 13" - 2015
MacBook Air 13" - 2012
iMac 21,5" - 2013
iPad mini - 2013

bluesky

Да, благодаря!
Точно така е, аналогичното би могло да се постигне и с множество пликчета силикагел, (отнемащи влагата...).

Оризът обаче би бил под ръка за всеки, във всеки момент, в такова количество, каквото е необходимо за не особено обемисти електронни устройства, каквито са лаптоп-овете.