KurtiMakarov

MacBook Pro (Retina, 13-inch, Mid 2014)
След обновяване до 11.2 не мога да влезна в диска на Time Capsule. Дава грешка "The operation can’t be completed because the original item for “KurtiMakarov” can’t be found."От телефоно и други устройства няма проблеми,но през компютъра не иска. Някой да има идея?


https://youtu.be/0oQC7b1bFCc

Последна редакция: 08-02-2021, 08:25:20 от KurtiMakarov

back to top

Metal

Big Sur не подържа AFP (Apple Filing Protocol)
Трябва да включиш майкрософския шеринг протокол (SMB) на капсулата, ако има!
back to top

KurtiMakarov

На SMB е протокола.
Оправи се с промяна на името на диска.
back to top

bluesky

Здравейте, Колеги!

Неподдържането на AFP (Apple Filing Protocol) от последните Операционни Системи на Apple значи ли и функциониране / нефункциониране на rutter AirPort gen. 6. спрямо тези Системи (Big Sur и прочее...)?
back to top

KurtiMakarov

Работят все още.Аз съм с Time Capsule 5 gen. и AirPort 5 gen. и бачкат на 11.2.1
back to top

Metal

Интересно че се е оправило със смяна на името.

AFP е само за шерване на файлове, няма отношение с рутерите. Докато работи контролния панел на тези устройства ще се ползват.
back to top

jell0

Малко уточнения: AFS е мрежова услуга за споделяне на файлове, която използва AFP протокол. Big Sur работи с тях без проблеми.

APFS е файлова система за формат на SSD, точно както например NTFS или HFS+ са формати за магнитни дискове.

Това, което не може да се прави, е да се споделя локален диск форматиран с APFS използвайки AFS/AFP. Вместо това, трябва да се използва SMB.

Моят Mac Mini е с последния Big Sur и няма проблеми да се закачи към стария ми NAS и с AFP, и чрез SMB (даже SMB е версия 1). Ако обаче искам да споделя диска на Mac Mini (APFS), дъщеря ми ще трябва да използва SMB на нейния лаптоп, за да се закачи към Mini.

Рутърите не се намесват. Те само прехвърлят IP пакети. И AFP, и SMB използват IP протокол. В древните времена AFP работеше с друг протокол - AppleTalk (щом помня това, явно съм остарял).
back to top

bluesky

Благодаря на всички Колеги за точната информация, и на jell0 за системно поднесеното инфо.
Така картинката значително се прояснява.

Вярно, че преди имаше и AppleTalk - в един друг град, по кашоните, навярно още се подвизават стари кабели, (като телефонните... с принадлежащи към този Формат малки пластмасови кутийки, ("терминатори"...?)...
back to top
« назад напред » Страници: [1] | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: