Tihichko

Привет, какъв Ви е проблема да форматирате ефито и да инсталирате наново кловър и да го настройте отново.
sudo newfs_msdos -v EFI -F 32 /dev/rdisk1s1


Уважавай старостта, тя е твоето бъдище!

Hackintosh Gigabyte EP 43-DS3 Mac OSX Yosemite 10.10.3 end Mavericks 10.9.5
back to top

angelovarna

Благодаря за предложението.
Всъщност направо минах на OpenCore 0.5.7.
Разликата - може би малко по-бързо стартиране на компютъра. Определено по-бързо събуждане.
Ще видя как се държи при ъпдейт (нали скоро очакваме Catalina 10.5.5). Smiley

Радвам се, че виждам други хакинтошъри (настоящи и бивши) освен мен Smiley и на мен ми липсва в някаква степен бг хакинтош форума от преди 15 години.

Винаги е имало нещо в мене, което ме кара да човъркам, търся, опитвам - така съм с техниката, така и с кариерата. Дори на организирани екскурзии не ходя - всичко сам, когато и както на мен ми е удобно и интересно.  Grin

Оригиналния мак си е разбира се, друго нещо и винаги ще има нужда и от него.
Затова в момента разчитам на варианта - мощен настолен хакинтош + лек, портативен макбук за срещи/пътувания навън.

UI designer and developer
Macbook Air M1 Gold
back to top

angelovarna

Хакинтоша се държи прекрасно. Последните ъпдейти на Каталина минаха точно както при нормален Mac.
Есента очаквам Big Sur. Smiley

Заел съм се с нов проект - закупих на старо (то няма и как да е нов) HP 8200 Elite SFF. От него ще направя хакинтош с Mojave или High Sierra. Като компютъра ще се ползва за уеб, файлов сървър, предварително сваляне и съхранение на системни обновления + time machine.
Да, препоръчвания модел за такива занимания е 8300 или 8200 с i5 2500 процесор (заради видеото). Но реших да подходя малко по-различно и да добавя GeForce GT710 1GB GDDR3 Low profile видео карта с пасивно охлаждане, за да имам достъп и до hdmi порт.
Все още изчаквам да пристигне SSD-то и утре/вдругиден започвам инсталациите.
Пробвах ей така дали ще се инсталира Оларила Мохаве както е с неподдържаното видео и да, инсталира се сякаш инсталирам Windows, без да се налага да пипам нищо. Но предпочитам сам да си съставя набора от кекстове, конфиг-а и таблиците, за да е по-чиста инсталацията и по-гладка работата на компютъра.
RAM-та засега е 6GB. Поддържат се до 32GB.
Компютъра като го взех беше потънал в прах и мръсотия. Затова последва щателно почистване до степен - разглобяване на захранване. Смяна на термопаста и обратно асемблиране.
Тъй като видео картата въпреки, че е low profile не може да се събере в кутията на компютъра, а така или иначе трябва да се изключи кабела към VGA порта, направо го отрязах заедно с частта от ламарината. Сега всичко е прибрано. Картата - нищо й няма, работи. Smiley

Всички ръководства за този модел по сайтове и форуми са стари, затова може и да напиша едно ново. Ще следва ъпдейт. Smiley

UI designer and developer
Macbook Air M1 Gold
back to top

bluesky

цитат: ..."... последва щателно почистване до степен - разглобяване на захранване. Смяна на термопаста и обратно асемблиране..."...

Тази трансформация се равнява на "refurbished" = "нова" Машина!
back to top

angelovarna

Хаха, може и така да се нарече.
Хакинтоша се получи сравнително успешен, но тъй като поради някаква причина Каталина убива скоростта на писане на SSD-то (на SATA3/6gbs) до 140-180МВ/с, а при тест, същото SSD на всяка друга ОС прави по около 380-440МВ/с при писане, реших да не го бъде хакинтоша.
Бих върнал на Мохаве, но нямам повече време да се занимавам с него, тъй като ми трябва работеща машина възможно по-скоро.

Сега, накратко какво правим за да тръгнат нещата:
1. Правим си буутваща флашка с Мохаве, ползвайки Unibeast за Мохаве (последно за тази версия на macOS има излязло приложение). Ако имате пък под ръка някоя флашка с Оларила - направо можете да ползвате нея за стартиране пък и защо не за инсталиране на ОС-а.
2. Инсталирате macOS. Процеса минава безгрижно.
3. Накрая оставяте флашката включена в компютъра, за да може да стартирате след рестарта и посочвате от опциите, показани от Clover - дела на твърдия диск, където сте инсталирали ОС-а.
4. Пускате Clover Configurator-a, монтирате EFI-то на флашката и това на твърдия диск/ссд, копирате съдържанието на този дял от флашката към дела на твърдия диск.
Тук е тънкия момент, че ако ползвате оларила има кекстове за разчистване.  Трябва да останат (и да се добавят ако липсва някой): AppleALC, AppleHDADisabler, FakeSMC, IntelMausi, Lilu, NullCPUPowerManagement, USBInjectAll, VoodooHDA, WhateverGreen, XHCI-unsupported.
Пускате си snapshot през пропъртрий на config.plist-a, save-те. И може да рестартирате системата, като вече флашката не ви е необходима.

4.1. Ако сте инсталирали Мохаве - сменете ИД-то на машината на iMac13,1 или 14,1 за да ви излезе ъпдейта към Каталина.
Инсталирайте си обновлението сякаш е на оригинален мак. Smiley

Не можах да тествам ССД-то как е скоростта при Мохаве , тъй като флашката ми с Мохаве се скапа, а и както казах, времето ме притисна за да си играя да правя нова (проблемен е процеса след като Мак-а ви е с Каталина и искате да правите стартираща флашка с по-ранна версия на macOS).
Ако някой ден ми остане време може да се позамисля. Smiley

Една снимка за хубост:

UI designer and developer
Macbook Air M1 Gold
back to top

angelovarna

Кратко видео как протече ъпдейта от последната версия на Каталина към Big Sur Release Candidate 2 (който след инсталация вече няма надпис бета или какъвто и да е друг, отбелязващ че не е официален релийз).

ВИДЕОТО

По подобен начин протичат всички ъпдейти.
Единственото, за което трябва да се погрижим при преминаване към Big Sur е да проверим версията на OpenCore буутлоудъра ни дали не е твърде стара (трябва да е 0.6.x).
За да ми е спокойно на душата и да съм сигурен, че хакинтоша ми е актуален - на всеки около два месеца му обновявам кекстовете, а буутлоудъра - на 4 месеца.
Всеки месец излизат подобрения и за кекстовете и за bootloader-a.
Процедурата по обновяване на кекстовете отнема около 2-3 минути. А на OpenCore - около 10-12.

UI designer and developer
Macbook Air M1 Gold
back to top

angelovarna

Тъй като с излизането на BigSur, възпроизвеждането на DRM съдържание (Netflix, AppleTV+ и прочее) стана не възможно, поради все още неосигурена поддръжка от Whatevergreen.kext-a, ето 1-2 решения, които в моят случай работят:

За комбинацията от Интел процесор + АМД видео карта, опитайте да напишете следното в terminal-a:
defaults write com.apple.AppleGVA gvaForceAMDKE -boolean yes
Рестартирайте и ресетнете NVRAM-а.

Ако това не работи, можете да опитате да сложите за модел на хактинтоша ви някой от про сериите. В моят случай (можете да видите каква ми е конфигурацията по-назад из темата), това е iMacPro1,1.

Но тъй като първия вариант при мен сработи, а и винаги е добре да подбирате за деклариране модел, с близки характеристики до тези на вашия хакинтош, избрах него.

UI designer and developer
Macbook Air M1 Gold
back to top

angelovarna

Направих две кратки, забързани видеа за това как се инсталира и ъпдейтва macOS на хакинтоша ми. Ползва се OpenCore за буутлоудър.
Настройките в БИОС-а се ограничават до това да си спра Windows FastBoot-a и ако искам да спра вградената видеокарта (дали е пусната или спряна разлика няма).

Ето как се инсталира: връзка към видео
Ето и как се ъпдейтва:
връзка към видео

Лесно, като песен.
Пуснат е за продажба ако някой се интересува Smiley

UI designer and developer
Macbook Air M1 Gold
back to top
« назад напред » Страници: 1 2 [3] | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: