Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 78
1  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Сага: Предсрочно спиране на договор с А1 -: 10-05-2021, 09:44:28
Не е само при жените това, за което говориш bluesky, а при глупаците. Единствената разлика може би е в това, че едните действат по-нападателно от други.
Като не знае нещо, но е чул(а) друго - не може ли да те разбере, но и видял(а) ли че не става на неговото/нейното - започва да повтаря това, което е чул(а) като робот и накрая след Х повторения ако не се откажеш - млъква или те праща по дяволите.

Без да желая да излизам като сексист или каквото там се води по модерно му, в компанията, където работя СЕО-то е жена, за България - пак жена. Мъже се назначават по изключения и само в крайна нужда. Мъжете в компанията сме не повече от 10, при ~80-90 служителя.
Която и от колежките да бутна по проблем, за който тя е виновна, сама се е оплела и й го покажа с идеята да й помогна - света свършва. Ама как така ще има проблем? Тя и проблеми не трябва да се спрягат в едно изречение. Веднага влиза в нападение, кой съм аз че да казвам, после то не било точно така, след това ама то от нея не зависело и т.н., и т.н. Бягане от отговорност, прехвърляне на проблема, отричане на проблем изцяло.
Да боря проблем с логика при тях или да им променя процеса на работа за по-добро - НЕ СТАВА! Дори и със сантиметър не искат да помръднат в по-добра или каквато и да било посока.
Споменавам това с шефките, понеже в компанията ни (а и вече по други такива по света) се забелязва обратна дискриминация на полова основа, упражнявана от жени към мъже.

За КРС-то ще го имам в предвид ако не дай си Боже пак ми се наложи да си търся правата по отношение на родни оператори. А то...рано или късно ще се наложи. С годините се е доказало като правило, че на всеки 4-5 години все нещо се прецаква.
Но поне на този адрес най-вероятно ще трябва да си стоя на Виваком и да слушкам.

Иначе за новата им EON телевизия:
1. На приемника телевизията прекъсва с черни екрани понякога през няколко минути за по секунда.
2. Имам един от препоръчаните в сайта им смарт телевизори на LG 4k 2018г модел, инсталирал и активирам съм там приложението им за ТВ. Опитам ли се да вляза в раздел Видеотека - приложението замръзва. Писал съм на съпорта, благодариха ми за обратната връзка и така.
Надявам се си изгладят проблемите с платформата. Иначе приемниците им са супер, бързи (абсолютно нищо общо нямат със старите или тези на А1) и може да си инсталираш приложения от АндроидТВ магазина. Дистанционното вечер му светят основните клавиши (като докоснеш EON бутона), което е доста удобно в тъмното. Единственото жалко е, че дистанционното не е с вградена батерия, а с обикновени, а с това светене, микрофони и чудесии, може да ги хаби бързо.
2  Community / СОФТУЕР И ОС / Re:Apple tv и телевизия онлайн -: 05-05-2021, 14:16:21
Вчера проверявах и за съжаление го няма.
Иначе за iptv има разни плейъри, и съм подкарвал трайъл/тестови периоди от по 1 денонощие телевизия. Но тъй като са писани без да се е влагало много в дизайн и програмиране, интерфейсите им са ужасни. Иначе картината е хубава, програми има....колкото ви душа иска, но излиза по-скъпо отколкото абонамент към нашенски оператор. Например срещу едни 20-25лв/месец имате достъп до 6000 или 10 000канала от цял свят с fullhd качество и включени всички платени филмови канали. Локализираните (на български) са като бройка горе-долу колкото и нашенските оператори предлагат.

Ако един ден пуснат EON за AppleTV ще пусна още едно приложение.
Към момента ползвам приложението им за WebOS на един от телевизорите ми и въпреки, че е 4к 2018г модел...опитам ли да вляза в раздел Видеотека - приложението забива.
Писах им - едно "ок" или "благодаря" не казаха. Не ми е чак такава драма, те филмчетата ги има така или иначе в HBO Go повечето.
Все пак, ще следя развитието на приложението им.

3  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Сага: Предсрочно спиране на договор с А1 -: 05-05-2021, 12:08:08
Току-що преборих змея. По мейла получих следното (прикачих скрийншот към това съобщение).

По изключение решиха от А1 да не ме карат да чакам 1 месец и нещо докато ми се спре договора.Все пак, сигналите към омбудсмана и КЗП си вървят. Към омбудсмана преди час получи входящ номер.
Време е тази тяхна практика да бъде проверена и дай Боже, преустановена. Говоря за изискването за предизвестяване 1 месец, че ще си спира клиента договора след като е платил вече неустойките за същото.

@Metal - това им е редовния номер. На който въпреки, че й казах на жена ми, се върза. Оператора обаче бе Теленор.
Казах й - чакай, сега сменят тарифите масово заради офертата на Виваком с неограничените мобилни данни, но тя не - обадили й се, трябвало да иде до седмица (а има 3 месеца докато й изтече договора).

Каква им беше уникалната оферта (количеството трафик може да варира, тъй като говоря по спомен от преди 2 месеца)?
Жена ми до него момент плащаше за план с 15GB трафик - 37лв.
По телефона й казват - елате да преподпишете само при нас, при конкретен служител Х и ще получите 100GB трафик месечно срещу още 2лв на месец или 39лв.
Казвам й, миличка, недей разписва за 39лв, остани си на 37лв, ще ти дадат 70GB, ти така или иначе ползваш около 12, а и няма да векуваш с този план. Нали ще си сменяш и телефона след около година, тогава на кой план ще идеш като трябва да е същия или по-висок, а стандартна тарифа на 39лв няма?
Но....няма братче, ще разписва и това е.
Седмица след като разписа (чакайте и сега да проверя) смениха офертите си:
37лв - неограничен нет на 50mbps, с 24 месеца (а не като сега 12 месеца) достъп до услуга по избор - ползва HBO Go.
45лв - неограничен нет на 150мбпс, пак с 2 услуги по избор.

Вече ако иска да си вземе нов телефон на Коледа примерно, ще трябва да удължи договора си на по-висока такса, защото в момента е на 39лв, а на по-ниска от 39лв не може. Wink
Телефоните ни моят и нейния са еднакви (iPhone XR), моят е вече на 2 години и половина, а нейният на 2 ще стане скоро. Затова, ще си го ползва 2 години още и друг път да чува повече.

Подписвал съм на такива кукички, когато взимам и телефон, тогава , ако няма някакво размърдване на пазара от някой от операторите, се оказва изгодно, но трябва човек да внимава, а не да мисли само - е то виж сега за някакви си 2лв пък колко дават. Как след няколко месеца като излезе турбо якия айфон ще й кажат не 37 а 45лв ще ти е месечната такса, което като разлика не е 2лв/мес а 8лв или 192лв увеличение за целия период на договора от подновяването му.
4  Community / МАГАЗИН / Re:Mac Mini M1 16GB 256GB - 23м. ГАРАНЦИЯ -: 04-05-2021, 19:58:10
Не е по-евтино като ново - 2080лв е. Пък и няма да го чакаш 1 месец да дойде, а може да го вземеш веднага.
5  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Сага: Предсрочно спиране на договор с А1 -: 03-05-2021, 12:49:50
Копие от чата ми с А1 от днес, след като се свързаха с мен по случай, публикацията ми във Фейсбук:

6  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Сага: Предсрочно спиране на договор с А1 -: 01-05-2021, 18:54:25
Във Варна се развива действието.
На адреса оптика до входа предлагат само Булсат, А1 и Виваком.
По ЛАН са ВарнаЛАН и Мнет.
Кабели до апартамента стигат само два - 1 UTP кабел и един заключен от Булсат оптичен кабел.

От всички изброени опции най-добра се оказва Виваком.
Вариант за прекарване на нов кабел до апартамент в сградата бе отказан от всеки един оператор. Ползва се само това, което е прекарано по време на строежа на сградата (2017та ако не ме лъже паметта).

Проблеми със скорости няма. Има проблем с калпав интернет от А1, които правят симулации за оправяне на проблема.
Когато човек ползва интернет у дома за работа, не може да чака с месеци да му се решава проблем. Затова и не съм губил време и директно отидох, платих каквото трябва за да се спре услугата.
И въпреки че вина нямам, си платих неустойката, но това не им стигна. Искат още да им се плаща, а в договора клаузите не са списани ясно. За капак и наглеят в отговорите си към клиента.

За 1 месец услуга съм им платил над 200лв. Това явно не стига, трябва да ме правят на маймуна.
Но и аз не им търпя. Върнах им отговор и ги уведомих, че КЗП са запознати със случая и след като те не са в състояние да подходят с необходимото отношение и елементарно разбиране, нека трета страна види кой крив, кой прав.
Не че не стои опцията КЗП нищо да не направи.
Всичката документация им е изпратена и случая - подробно описан. Ще ги видя какво ще кажат към средата или до края на месеца.
7  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Сага: Предсрочно спиране на договор с А1 -: 01-05-2021, 14:46:07
Здравейте,
След показаното днес отношение от А1, реших да си направя труда и опиша за някои особености, свързани с прекратяването на договори, сключвани с тях.

В първите дни на месец април сключих договор с тях за оптичен интернет 300/180mbps и iptv 200 канала с два приемника.
Все още тече промоция, която гласи, че за първите 6 месеца от договора таксата ще е наполовина, спрямо стандартната за плана (около 16 или в моят случай заради втория приемник - 18-19лв, вместо 35/38лв).

Сключих договора, но още от първия ден, тъй като работя от вкъщи и ползвам VPN свързаност с фирмените ресурси (сървъри към Ирландия и други в града, където живея), започнаха да се наблюдават постоянни прекъсвания на връзката.
Прекъсванията бяха на 5, 10, 20 минути, час или най-много два. С телевизията проблеми нямах, интернета уж вървеше. Защо уж? Защото понякога ако искам да вляза във Фейсбук или друг сайт понякога не ставаше от първия опит (но това ми направи впечатление по-късно).

Пуснах заявка за проверка от ИТ отдела на компанията, от която съм нает. Хората седмица и половина, почти две проверяваха. Наново ми сетваха връзки, сменяха се протоколи, сървъри, права...никаква промяна.

На 20ти април имаше Apple event, което пак прекъсваше на същия принцип - 5, 10 минутки, максимум 15.
Пуснах го да върви успоредно на друга машина, но с мобилен интернет от Виваком - там не прекъсваше. Т.е. проблема не бе в претоварване сървъра на Apple.

Пуснах няколко ping-a и видях как падат пакети, като загубата бе от 1 до 3.5%.
Тогава реших да се свържа с поддръжката на А1. Дистанционно проверяваха - проблем не видяха. Пратиха техник, той също не установи проблем и накрая излязоха гордо със становище, че всичко е супер и проблем няма.
Да, ама аз не мога да работя. Докато се закача през VPN-а с всички мрежови директории и неща (с Apple компютър съм) и пусна всички приложения, които са крашнали, поради предходното прекъсване на връзката - тя прекъсва пак. Т.е. аз не мога да работя с такова "качество" на услугата.

От работа започнаха да ме притискат да си оправя проблема, затова звъннах на предишния ми оператор, при който като бях проблеми с връзката нямаше и пуснах заявка да ми прекарат отново тяхната услуга.

Кабелът ми е един (моя собственост, откупуван от квартален оператор, прекарал го при строежа на сградата), който бе прехвърлен от кутията на А1, в тази на другия оператор.
Отидох в офиса на А1 с устройствата им, тъй като вече няма с какво да ги захраня (кабела е в друга кутия както казах) и поисках да прекратя договора.

Естествено, трябваше да платя неустойка, все пак по мое искане, и то за веднага ще спираме договор.
Сметнаха ми неустойка в размер на 168.81лв. И тук започвам с интересното:
1. Неустойката включва 3 пълни месечни такси (това е ОК), и НЕИЗПОЛЗВАНАТА отстъпка до края на договора. Това в моят случай е за 5 месеца по половин такса. Разбирам да беше използваната, но неизползваната...
Отворих договора и чета, а там наистина пише, че "абонатът дължи на А1 и част от стойността на отстъпките на абонаментни планове и от пазарните цени на крайните устройства (закупени или предоставени) за оставащия край на ползване по съответния абонамент".
Да, но каква е тази част е мистерия. Никъде не е посочено, нито пък кои са тези устройства. Че те можеше да ми поискат и част от цената на рутера и приемниците за телевизия поради амортизация примерно. Но слава Богу, не поискаха.

2. Не може да се прекрати услугата веднага. Трябва да се пусне заявление, в което служителя вместо вас посочва дата 1 месец след тази, в която сте им отишли на крака с устройствата и искате всичко да спре.
Ако сте от чужбина - пак ще идете. То ей я къде е България.
Така се заобикаля условието за дължене на максимум 3 пълни такси от клиента. Клиента ще трябва да плати и четвърта.

3. Не трябва да плащате фактурата, която ще излезе, в моят случай след седмица, а финалната.
Защо? Защото после ще има изравняване поради това, че плащанията вървят с едно напред (има предплащане), и може да се наложи да ви връщат пари. А връщането на пари е друга песен народна.
Ако имате "щастието" да ви излезе минуса фактура, т.е. да имат да ви дават пари, трябва да пуснете молба за връщане на сумата и след Х период от време те да ви я върнат. Дали е по банков път или по български ще ви накарат пак да ходите в офис - надявам се да не разбера. Едно време обаче беше, да, познахте - до офис.

Платих си неустойката, върнах устройствата, взех протокола и пратих всичко на "Customer support" отдела им в София за да разпитам, защо налагат изчакване на още 1 месец.
Днес получих стоснат отговор:
"Бих искала да Ви информирам, че договорът за домашен интернет и телевизия може да бъде прекратен предсрочно спрямо условията, описани в него." - добър ден.
"За да прекратите договора си с А1 България, е необходимо титулярят с лична карта да подаде едномесечно предизвестие в магазин на компанията. ... В бъдеще преди да сключите конкретен договор, следва да се възползвате от възможността да го прочетете и да получите разяснения по всяка интересуваща Ви клауза. Подписването на договора означава, че сте прочели, разбрали и приели условията, описани в него."

А в договора, в раздел Прекратяване пише:
- Прекратяване преди изтичане на срока: По искане или по вина на абоната с неустойки.
- Прекратяване след изтичане на срока: С едномесечно предизвестие без неустойки.

Сега договорът ми не е изтекъл, платил съм неустойка, но ме карат да изчакам 30 дни, че и ми казват да си чета договора.

Уведомих ги, че съм потърсил за становище и КЗП, тъй като щом те твърдят едно, пък в договора пише друго...се стига най-малкото до неясноти, от които потребителя бива ощетяван.


ПП. Към другия оператор по същия кабел, прекъсвания и проблеми с интернета и фирмените ресурси, които ползвам няма.

Стига да ви е интересно как ще продължи случая - ще пиша тук.


8  Community / НОВИНИ / Re:С тоз имак и тоз таблет нещата станаха сериозни :) -: 26-04-2021, 17:27:12
Днес гледах видео с тестове на процесора на старото Apple TV 4k (каквото имам вкъщи и не е имало забавяния от какъвто и да е вид до момента) и наскоро обявеното.
Оказа се, че А12 на новия модел идва с една идея по-малко производителен, но навярно тъй като вече старите процесори не се влагат в други модели на компанията, производството на А12 идва по-евтино. Това са само догадки разбира се.

Така че за тези от нас, които имаме предходното АТВ 4к, реално няма нужда от ъпгрейд. Вече ако искате - може да си вземете новото дистанционно.

Тези тагчета щеше да е хубаво ако са магнитни. Биха били от полза за неща, които често "засяваме" някъде из вкъщи. Smiley

Леко съм разочарован от iMac ъпдейта. Очаквах да е първия с М1Х или нещо от сорта като процесор. Но явно ще разделят според размера на екрана серията на две - за домашна и за професионална употреба. Едното с бяла рамка и досегашния процесор, а другото с черна рамка и по-напомпан/нов процесор.

Иначе преместения отстрани жак за слушалки, магнитното захващане на захранващия кабел и изнесения лан порт са все хубави неща. Smiley
9  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Гаранция от Технополис -: 22-04-2021, 20:39:23
Хм, това го бяха махнали от сайта си след като се разправях с тях след закупуването на Apple Watch преди има-няма два месеца.
Интересно ми е във вашия случай Технополис в кой град сте посетили.
Гаранцията е 24м и издават гаранционна карта (с логото на Apple и всичко както си му е реда), трябва само да им кажете, че искате да купите стоката като физическо лице и по закон Технополис като търговец е длъжен да осигури двугодишна гаранция. Ако сътрудника ви откаже, поискайте да говорите с някой над него.

Ето линк и към темата, където писах по-рано: коментар № 23
10  Community / MacOSX x86 / Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо -: 16-04-2021, 10:01:56
Тъй като с излизането на BigSur, възпроизвеждането на DRM съдържание (Netflix, AppleTV+ и прочее) стана не възможно, поради все още неосигурена поддръжка от Whatevergreen.kext-a, ето 1-2 решения, които в моят случай работят:

За комбинацията от Интел процесор + АМД видео карта, опитайте да напишете следното в terminal-a:
defaults write com.apple.AppleGVA gvaForceAMDKE -boolean yes
Рестартирайте и ресетнете NVRAM-а.

Ако това не работи, можете да опитате да сложите за модел на хактинтоша ви някой от про сериите. В моят случай (можете да видите каква ми е конфигурацията по-назад из темата), това е iMacPro1,1.

Но тъй като първия вариант при мен сработи, а и винаги е добре да подбирате за деклариране модел, с близки характеристики до тези на вашия хакинтош, избрах него.
11  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:MacBook Pro M1 - Софтуер -: 02-04-2021, 12:45:15
Аз поне засега, реших да изчакам направо излизането на М2.
До тогава и софтуера трябва да е понастигнал новия хардуер, както и да се е видяло по-добре какви проблеми има (шум в аудиото, usb-та, закачане на външни екрани и донгъли).

Ползвайте си оригиналните версии, ако не ви устройва да плащате, значи едва ли вадите пари с помощта на този софтуер. Иначе в повечето случаи може да има по-евтини или безплатни алтернативи, къде по-зле представящи се, къде не.
Adobe Lightroom-a ти е 23.50лв на месец и имаш бонус 1ТВ облачно пространство.
Luminar-a мисля, беше на типа плащаш и забравяш - 130лв или по 5-6лв на месец (за 2 години докато ти затрябва евентуално ъпдейт).
12  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Кой колко лични Apple devices има? Да си измерим фенщината :) -: 30-03-2021, 09:56:45
Хм, даваш идея за нова тема, в която да споделяме какви съвместими с Home app-а умни джаджи има и как се представят.
Обмислям в някакво неясно бъдеще да сложа умна ключалка и/или звънец на входната врата. Тъй като вкъщи сме айфонджии ще е идеално да имат и съответната съвместимост.
13  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Кой колко лични Apple devices има? Да си измерим фенщината :) -: 27-03-2021, 14:20:30
Bo! Как да не се класираш? Направо си за завиждане.
Първия ми Apple компютър бе PowerBook G4 12". Купих го от едно момче от Пловдив през 2008 или 2009та (не помня вече). Още помня колко хубава клавиатура имаше и като цяло, въпреки скромните си тогава характеристики, каква хубава машинка беше.
С него направих първия си фрийланс проект, за клиент от Южна Африка. Smiley

Иначе ако погледнем назад във времето какво съм взимал:
- iPhone 2G, iPhone 3GS white, iPhone 3GS Black, iPhone 4, iPhone 5, iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 7, iPhone XR;
- iPad - първия модел, после 4та и сега 6та генерация;
- Mac mini 1.83GHz T2400,  mac mini mid 2010 (P8600);
- PowerBook G4 12", PowerMac G5 Dual Core 2.0GHz;
- Macbook White 2008 2.4GHz, Macbook White mid 2010 2.4GHz; Macbook 12" mid 2017 1.3GHz 500GB 8GB RAM  Gold;
- Macbook Pro 13" mid 2010 2.4GHz (P8600), MB Pro 13" mid 2012; MB Pro 13" mid 2015 i5;
- airport Express 1st gen (още стои в шкафа в оригиналната си опаковка).

Останалото го има по-горе.
14  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Кой колко лични Apple devices има? Да си измерим фенщината :) -: 26-03-2021, 22:05:48
Служебните и аз се чудя да ги броим ли...
Моят е iMac 5k 27" 2020 32GB RAM i7 процесор, Radeon 5700.

Два айфона писах, понеже преди 2 години взех един (жълт) за мен и един за жена ми (цвят охра). Все още работят супер.
Малко се позачудих миналата седмица дали да не го сменя моя за един 12 мини, но...се опитвам да мисля по-зряло или "ако работи добре и си доволен, не си харчи парите".

iPad-a, макар че обикновен модел, на 3 години, с недостатъчна за нуждите на сина ми памет от 32ГБ, все още работи добре. Като поостарее, може да го пратя на бабата за видеофон Cheesy

Metal, теб трудно ще те мине някой във форума ми се струва. Smiley

Успях да конвертирам до момента четирима от 8 колеги от бившия ми екип на работа - преди седмица-две им пристигнаха 1бр macbook pro 16" и mac mini M1 с по 16GB RAM.

Адамов, за фенщина уж говорим, пък ти интимни атрибути рекламираш. То, като се замисля, телефона си е нещо като интимен атрибут хаха.
15  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Кой колко лични Apple devices има? Да си измерим фенщината :) -: 26-03-2021, 12:49:40
Здравейте,
Чудя се дали ще ви е интересно кой с какво се е сдобил и ползва в ежедневието си от палитрата Apple продукти?

Става на въпрос за лично закупени, а не предоставени от работодател или купувани за фирмени нужди устройства.

Моите са:
- 2 бр. iPhone XR;
- Apple Watch SE 44mm Nike (сребърната версия);
- Apple TV 4k 64GB;
- iPad, модел 2017г.
Страници: [1] 2 3 ... 78