Menu

Покажи публикации

Разделът показва всички публикации, направени от този член. Имай предвид, че виждаш само публикациите, направени в раздели, до които имаш достъп.

Покажи публикации Menu

Публикации - angelvn

#1
При Нетера мисля, че се разпространяваха безплатните български канали и няколко други за цвят. Липсват доста от най-гледаните канали и затова ги прескочих. От бгтайм.тв ми отговориха, че ще работят по разрешаване на описаните от мен проблеми, но да видим. Често качват обновления. Дано се развият малко и да ги оставят да се развиват, защото работата със sweet.tv е меко казано странна.
#2
Проблемите със саморазкачането както споменах - изчезнаха. Но продължава да ми прави впечатление как на моменти компютъра сякаш не се държи добре. Забавяния, замисляния. Направих тест на ССД-то (2.5" SanDisk PLUS 480GB), на което е инсталирана операционната система и ето го резултата:

upload image

Положението ми намирисва на нужда от ново ССД. Единствено не съм решил дали да е m2 с адаптер или отново 2.5" тъй като доколкото знам разликата в скоростта би била в порядъка на около 200МВ/s.
#3
Пробвах и продължавам да разглеждам платформата на bgtime.tv.
Днес им писах следното (цитирам по-долу изпратения мейл към поддръжката им) тъй като услугата им е на лошо ниво. Самата картина, стрийм - добре са, но от приложенията им има много още какво да се желае.
Бих ги избрал ако няма нищо друго на пазара...а то май е така, поне за Apple TV.

Цитат на съобщението:
ЦитатЗаглавие: Множество бъгове и недомислици във всички ваши приложения

Съдържание:
Здравейте,
Реших да изпробвам услугата ви и се регистрирах (не съм пускал демо период, избирал план или въвеждал платежни данни), но се замотах и след седмица и нещо чак влязох в профила си с идеята вече разгледам и реално изпробвам услугата.

Приложението през Apple TV ми поиска да избера план и платя. Избрах да е през платежната система на Apple и веднага ми поиска абонамент за 12лв (промо цената за един месец) с потвърждение. Потвърдих, парите бяха дръпнати на момента. Тестовия период от 7 дни явно започва да тече със започването на първоначалната регистрация без значение пуснал ли си устройство и телевизията изобщо и дали си се дорегистрирал. А иначе се пазят логове за всяко пускане на телевизията от кое устройство е. До тук както и да е, най-вероятно аз съм си виновен, а и не е голям проблем.

Причината да ви избера бе, че имате приложение за Apple TV. Това добре, но се оказа, че Apple TV приложението ви е с крайно неудобен интерфейс. Вместо да връщаш предаване/телевизия напред-назад - трябва да си избереш предварително колко часа назад искаш да гледаш. Всеки запис е от порядъка на 2-3 часа. Предавания и опции са организирани в кутийки, което прави прегледа им невъзможен ако си далеч от телевизора (трудно се четат надписите, които не винаги се и събират в кутийките за всяка опция/предаване). Има функция за субтитри, която не работи под никоя платформа. Единствено хубаво впечатление ми направи опцията за автоматично превъртане на рекламите. Превю по време на превъртане под Apple TV няма (приставката ми е най-новия модел 4к с възможно най-високите характеристики и последна версия на ОС-а), а при всички други платформи (дори и такива с далеч по-слаби хардуерни параметри) има. Предаванията от ТВ справочника, които са с по-дълго име не могат да се видят (имената се избутват нагоре).
При webOS често сигнала прекъсва, приложението лагва и понякога забива или не тръгва изобщо предаване докато не направиш повторен опит за пускането му (тествах на телевизор с последна актуална версия и един от топ моделите на LG излезли през 2022г). Споменавам го, тъй като при другите платформи на които тествах прекъсвания няма. Тук имената на предаванията от ТВ справочника се виждат, но дните от седмицата покриват логата и имената на каналите.

За iPhone - тествах на стандартна 15ка. Ужас, ама ужас ви казвам. Държите си телефона в портретен режим и си пускате предаване/телевизия - екрана е изрязан и зуумнат по абсурден начин. Вместо да е събран в кутийка в горната част на екрана, а отдолу например да се вижда списък с предстоящи и предхони предавания. Казвате си добре, карай, ще завъртя екрана в портретен режим - да ама не - пак е изрязана картината но е горе-долу гледаема. Някои контроли се дублират с вградените в ОС-а (за звука най-вече), превъртането се появява само ако дадеш предаване на пауза и го пуснеш по-късно (може да се превърта според колкото време е изчакано), за друго превъртане....май няма как да стане. Като пуснете ТВ справочника в портретен режим интерфейса се "разрежда" и списъка с предавания, който е най-важното нещо за тази страница бива избутан в дъното, като може да виждате до две предавания без да трябва да скролирате.

Пиша ви, тъй като има нужда от доста работа по приложенията, а е и хубаво да има конкурентни на масовите иптв услуги в страната.

Поздрави и успех в развитието на платформата!
#4
Възможно е да е от охлаждането щом се чува стържене и то равномерно.
Можете да го занесете и в Криейтив център-а. Но при всеки случай се пригответе за около седмица без компютър (може да иде и до 30 дни, знаете как е).
#5
Тъкмо влязох да проверя къде писах из форума по повод sweet.tv и да съобщя за спирането.
Обявиха, че връщат парите на абонатите, които са заплатили за напред. Трябва да пишете на мейл адреса, който са посочили.
Видях, че са си вдигнали и таксата на плана от 17 на 20лв.
Единствената алтернатива с приложение за Apple TV, за която зная е  bgtime.tv. Това е българска платформа, а не украинска каквато е sweet.tv. Така че може би няма да има проблеми с предлагането на телевизия в страната ни, но знае ли човек какво точно се е случило.

Ако някой знае за други подобни услуги, нека споделя. :)
#6
Ако се подберат максимално съвместими части стабилността на Хакинтоша може да е каквато е и на оригинален Мак. Проблема е обаче докога ще се поддържат х86 базирани машини. Най-вероятно скоро ще останат без нови версии на MacOS и прочее.
Когато говорим за мобилна машина обаче - или трябва да е на 100% съвместима, което е почти невъзможно, или направо оригинален Мак. За настолните вече, там стои по друг начин въпроса. :)
Преди две години (дали не станаха повече не помня вече) си направих такава десктоп станция с идеята да я ползвам с МакОС - нямаше проблеми. Малко след като я сглобих излезе MB Air М1, взех един за да го пробвам (с 16GB RAM, защото идеята беше да се работи с него, с малко по-сериозни приложения от браузър и офис пакет) - хареса ми много. Затова го смених с М1 Про 16" от което пиша в момента. Прекрасна машина, която ще ползвам може би още поне 2-3 години.
Ако взимам друг десктоп някога (заради прекъсвания на тока и риск от загуба на работа не бих) - пак бих поразгледал как стоят нещата с Хакинтош вариантите. И ако вече не става, може би бих го ползвал с Линукс + виртуална машина с Windows за клиенти, които държат работните им файлове да са за Адоб софтуер.
Това, което не ми харесва при ползването на Мак е, че биваме зависими само от един производител както за хардуера така и за софтуера. Каквото реши - това е, край. От една страна е хубаво - по-добра оптимизация има, по-добра работа между различните устройства, но от друга пък е зависимостта. Да, вече има Линукс дистрибуция, разработвана за машини с М-процесори - Асахи Линукс (https://asahilinux.org), но все още има различни проблеми с някои М устройства, като по-кратка автономна работа на абатерията, недооправени драйвъри за екрана. Все неща, с които ще са с една стъпка назад (или някоя-друга година) и така остават като вариант за по-стари модели.
Що се отнася до играенето на игри - Civilizations VI, Cities Skylines и Cuphead - това играя на компютър тъй като ми е по-удобно, но всичко останало се купува и играе на Sony PS5 и Nintendo Switch. Имаме сигурно скоро ще станат сто заглавия за конзолите - ако не всеки месец, то през месец се купуват по 1-2 заглавия, с предимство са игрите, които предлагат и локал кооп режим за да може да играем семейно, заедно.
#7
Поради някаква свръхестествена може би причина сривовете на връзката престанаха.
Затова и спрях да пиша и пробвам по-нататък. Иначе имам лаптоп с Windows, вързан по ЛАН, прекъсвания не помня да има, ето как върви едно копиране на файл от лаптопа към мини-то. Спадовете ги отдавам на калпавото ССД и кеширането (на него е инсталирана ОС-а, а файла се копира на 3.5" HDD 7200rpm). Имаше още един спад към края на копирането.При копиране по WiFi от МБ Про-то към Мини-то скоростта е около 70-80МВ/с.

Така че...проблема е решен...някакси, засега.
#8
iPad 10gen 64GB моделите са намалени в Амазон-а.
Ето връзка към офертата, която ми попадна: връзка

Отстъпката е 28%
Намалени са доста Apple продукти от вече може би седмица - iPhone 15, Apple TV, аксесоари.
Пуснах поръчка за второ Apple TV и един Apple Pencil за сина, че стилуса му се счупи наскоро.
#9
Цитат на: Пиф - 01-02-2024, 11:15:24За споделянето, какъв протокол ползваш ?
smb, тъй като afp не е наличен при споделяне на устройства/дялове, форматирани под apfs.

С терминала съм малко скаран, но при следващ възможен случай ще опитам.
Пинга от Минито към рутера е стабилен - 0.7 до максимум 1мс.
#10
Минито се ползва само с кабел и Wifi му е disabled, мрежата е Cat 6a, прекарана преди няколко месеца.
Достъпвам го от МБ Про М1Про, който няма лан, затова споменах WiFi.
Проблема, който искам да преборя е спорадичното прекъсване на връзката към машината, когато се ползват споделени драйвове (в другите случаи не прекъсва). Ако реша да местя файл от лаптопа към Мак Минито понякога след прехвърлени 100-200МВ излиза грешка (няма значение към кой драйв), но ако пусна копиране - проблем няма.
Докато се ползва не сменям локация и лаптопа остава закачен към един и същи рутер. Но е възможно както казваш, тъй като все пак рутерите не са някаква топ марка. Като цяло обаче проблеми с връзката между устройствата у дома не се наблюдава.

-------
Единственото, което открих преди малко е тази тема: https://discussions.apple.com/thread/253927626?sortBy=best
в която се споменава за подобни прекъсвания и, че това бива предизвикано от изчисляването на размера на файловете от Finder при клиентското устройство и трябвало да се размаркират следните две опции:

според мен обаче това не е нормално решение...
#11
Имам, но безжичната мрежа на мини-то съм я спрял. Ползва се лан-а.
#12
Не се решава с рестарт проблема. Пинга не ме касае докато услугата работи. Основния проблем е спонтанното прекъсване на връзката към компютъра когато браузвам из споделеното съдържание или при опит да се прави резервно копие от TimeMachine.
Пинга видях, че по лан е стабилен - 2-3мс, което е и напълно нормално. По WiFi играе ужасно, а лаптопа ми е до рутера. Рутера е в меш, към същия закачам друг лаптоп по лан и няма проблем. Няма други WiFi мрежи в района.
Затова ми стана любопитно защо закъснението играе от 2 до близо 300мс.
Чисто нови кабели (категория 6а), гигабитови рутери средно качествo.
Проблема според мен е в компютърчето някъде. И да, споделените ресурси са на външни устройства, но на различни, а поведението (проблема с прекъсването) е еднакъв за всички.
Заспиване и пестене на енергия за "хард дискове" е спряно като опция.
#13
Е, значи не съм сам. Не ми се иска да го разбутвам с преинсталация към по-стара macOS версия. Ще видим до кога ще го изтърпя така :)
#14
Тъй като темата не е изтрита, ще я ползвам за последващ проблем със същото Мини.
Наблюдавам, че в локалната гигабитова лан мрежа пинга към компютъра варира от 3мс до над 200. Пинг-а го пускам от устройство по WiFi (тъй като е макбук с М-процесор и знаете как е с кабелите там).Докато разглеждам споделени файлове и директории често връзката с Мак минито прекъсва, но не прекъсва пък споделянето на екрана с него (Screen Sharing приложението ползвам). Затова и Time Machine резервните копия често се провалят и дела се демонтира на случаен принцип.

Започвам да съжалявам, че продадох стааарото HP с Линукса.
Минито ми го продадоха с 2.5" SSD, чието здраве е нормално, скоростта на четене е около 400МБ/с, на писане обаче е съмнително ниска - около 120-130МБ/с (като на 7200rpm HDD).
Как мислите? Дали е възможно да е от ССД-то? Съмнява ме малко, но знам ли.
Рутерите са Асус - 3 на брой, в меш. По принцип няма никакви проблеми със скорости и обхват. Покрива се територия от над 600кв.м. и височина до която съм мерил - 8 метра :)
#15
Starlink обновление на скоростите наблюдавам от днес. Дали има връзка с изтреляната вчера нова партида сателити или обновлението на софтуера на чинията от преди няколко дни, но разлика има и тя е положителна.

Нова скорост на сваляне: 300+мбпс (преди бе от 200 до 270).
Скорост на качване: 40мбпс (преди бе 20, в последно време се бе качила до 28-30).