Menu

Покажи публикации

Разделът показва всички публикации, направени от този член. Имай предвид, че виждаш само публикациите, направени в раздели, до които имаш достъп.

Покажи публикации Menu

Теми - angelvn

#1
Здравейте,
Днес взех втора ръка едно Мак мини late 2014 2.6GHz. След инсталация на ОС-а веднага ми направи впечатление колко е горещо и как лагва.
Инсталирах iStats и видях, че вентилатора не върти.
Тъй като обаче си сменях адреса, някъде съм запилял отверките (онези ситнички, типични за Apple устройства) и не мога да махна решетката с антените за да видя подкачен ли е вентилатора, там ли е изобщо.
Дали някой от вас живее край/във Варна и ще може да ми услужи с необходимите инструменти да го отворим и прегледаме?
В момента без да прави нищо държи 85 градуса, а при най-елементарна работа - 97-100. :-\
Желанието ми е по възможно най-бързия начин да разбера ще има ли нужда от нов вентилатор за да мога да го сменя.
Ако някой от вас има части от Мак мини - ще се радвам да се разберем нещо за цена. Въпросното вентилаторче става за няколко интел модела и има голям шанс да пасне.
#2
Безжична клавиатура Logitech MX Keys с подсветка.
Запаметява до три устройства и може да се ползва с всякакви устройства - компютри, таблети, телефони, и операционни системи - Mac, Windows, Linux, iOS, Android.
Клавиатурата е без БДС кирилизация. Подредбата е US International.
Има подсветка с няколко степени на регулиране и сензор за близост.
Батерията издържа до 10 месеца ако не се ползва подсветката и 5 седмици ако е с пусната подсветка.
В идеално състояние е без забележки по корпус или клавиши.

Цена: 120лв.
За връзка - ЛС във форума.

Снимки:

#3
Е, колеги, наспамих преди няколко месеца една тема с моите идеи за тестове и натрупаните негативи към MacOS.
Сега стана така, че от Мак минах на Windows лаптоп и сега пак възнамерявам да се върна на Macbook. Правя темата за тези от вас, които може би някога сте попадали в подобна ситуация или е било на път ви да се случи нещо такова.

За тези от вас, които не знаят за какво става на въпрос, ще се опитам да направя обобщение:

Имах Macbook Air M1 16GB лаптоп за година и няколко месеца. Тъй като работя като дизайнер и фронт-енд разработчик не ми трябваше нещо кой знае какво като спецификации, избрах този модел.
Стана така, че ми възложиха да работя над огромен проект с над 80 артборда на файл и горкото Еър-че взе да издиша. Не че не му достигаше процесорна мощ или RAM, не, проблемът бе в пасивното охлаждане.
Същевременно имаше някои бъгове в самата macOS, които оставаха нерешени от 3 версии (BigSur, Monterey, Ventura) и се сблъсквах с тях по няколко пъти на ден, докарвайки ми ядове и леко разочарование.

Затова есента на 2022г реших - ще си търся РС лаптоп. Да е с подходящ за дизайнери екран, да му държи батерията, да има повече графична мощ за да си пускам и по някоя игра (за тези 3 месеца да съм играл общо 2 часа и то Cities Skylines), да може да му се обновява всичко, да е бърз и процесора му да не отстъпва на М1. Сложих бюджет от 3200лв.

Намерих лаптопа - Lenovo IdeaPad Gaming 3 16" със 100% SRGB покритие, IPS панел, 165Hz честота на опресняване. Достатъчно мощна вградена видеокарта (процесора e Ryzen 7 6800H 8 ядра) и допълнителна такава - nvidia GeForce 3050ti 4GB. Поръчах го с 16GB DDR5 RAM и му сложих още една плочка RAM. 1ТВ М2 SSD със скорости от порядъка на 3.5-5GB/s, като има свободен слот gen4, при който може да се вдигат скорости от 7GB/s. Гигабитов лан порт. Батерията държи при нормална работа 5+ часа (нямам в предвид четене на книга на лаптопа, а реална работа). Общо взето всичко за което човек може да поиска.

------ край на обобщението ------

Изминаха два-три месеца и все още не мога да свикна напълно с Windows, но мога да кажа, че се разбираме много добре. Основния проблем дойде, когато основния ми работодател заяви - започвай да учиш, че ще правим iOS приложение за обикновените ни клиенти. Машина не иска да предостави, защото съм контрактор, моя грижа е хардуера. Затова искам-неискам, но сякаш и на мен малко ми се ще (няма да си кривя душичката, старите навици се преборват трудно) - сега търся Macbook Pro, a Lenovo-то си търси нов собственик.
Вече две седмици се продава Леновото и желаещи НЯМА. Пуснато е на два варианта с различни цени според това с колко RAM би му трябвал лаптопа на потенциалния клиент. Сега докато пиша това - за 16ГБ варианта е 1850лв, а за 32ГБ варианта е 1950лв. 50те лева се досещате, че са с декоративна цел сложени. Насреща ми пишат герои даващи по 1000лв, като онзи ден дори един предлагаше 250лв. Лаптопа нов в магазина с тези параметри струва 2900-3000лв Тъй като е ползван, съответно цената е с малко над 1000лв надолу, но пък следи от употреба няма никакви (пиша едно Реакт приложение откакто съм го взел и правя корекции по един дизайн, това е то за 2-3 месеца).
Тъй като вече трябва да поръчвам Мак-а лаптопа ще го оставя на тази цена пък ако се продаде - добре, ако ли не - здраве.

Сега на най-важното:
Има ли сред вас дизайнери и фронт-ендъри и на кой лаптоп биха заложили? Спрял съм се на следното като характеристики:
Процесора ще е М1 Pro 10 ядрения вариант (базовия знаете е с 8 ядра), тъй като и М1 ми стигаше, но мина време, така че Про-то предполагам ще е добре.
RAM: 16 или 32GB (ще поръчам нещо внесено готово, тъй като не мога да чакам конфигурации)
Екран: 14 или 16" (няколко пъти в годината се случва да работя от различни части на Европа и страната, затова ми е малко трудно да реша за размера на екрана и от там лаптопа).

Моделите сред които се чудя са: Macbook Pro 14" и 16". И за да съм по-точен:
Модел 1: Macbook Pro 16" M1 Pro 10/16, 32GB RAM, 1TB SSD
Модел 2: Macbook Pro 16" M1 Pro 10/16, 16GB RAM, 512GB SSD
Модел 3: Macbook Pro 14" M1 Pro 10/16, 16GB RAM, 1TB SSD
Модел 3: Macbook Pro 14" M1 Pro 10/16, 16GB RAM, 512GB SSD

Разликата между двата 16" модела като цена е близо 500лв; Същото се отнася и за разликата между двата 14" модела.
Идеята е за машина, която да върши работа през следващите поне 4 години.
Иначе, ако ви трябва РС лаптоп - с удоволствие ще ви продам моя. Смених му и WiFi картата (оригиналната я пазя заради гаранцията) с поръчана от Германия интелска, тъй като на АМД сериите на Леново лаптопите слагат Realtek карти, които правят проблеми с някои мрежи (връзката дропва често) и сега лаптопа е не с Bluetooth 5.2, а с 5.3 :)  и вече съм на 100% убеден, че който и да вземе лаптопа ще му се радва дълго време.

Чакам съвети за макбука :)
Поздрави
#4
Продавам Apple Watch SE Nike 44mm (големия вариант) смарт часовник с идеално състояние на корпуса. По едната каишка има потъмняване от ползването на часовника - това е каишката с L размера, докато S/М размера не е ползван.

Часовника е купуван от Технополис и има остатъчна гаранция от тях до 12 март 2023г.

Здравето на батерията е 89%.

Цена: 380лв

За връзка - тук или на тел: 0879-51-50-51

Снимки:

#5
Продавам безжична мишка Apple Magic Mouse 3. Това е последното излязлото поколение на Apple-ската мишка, различава се по плетения кабел за зареждане и модела изписан на кутията (и на мишката).

Мишката е купена преди по-малко от година от Технополис (вижте снимките). Ползвана е малко. Неразличима е от нова и се продава в пълна окомплектовка - кутия, книжки, кабел, мишка.

Ето клипче, което направих при разопаковането й: връзка към клипчето в YouTube.

Цената, която й търся е 120лв.
Лаптопа от видеото също се продава, обявата е налична във форума - ето връзка. В случай, че искате да си направите предпразничен комплект от идеално запазени компютър с мишка - можете да се възползвате от пакетна цена от 2200лв общо за двата артикула.

Пишете ми тук или ми звъннете на 0879-51-50-51

Снимки:
#6
Изгледах снощната презентация на Епъл за новите часовници, телефони, слушалки.
Както предходните няколко и тази мина някак забързано, следвайки един и същ шаблон за всеки от продуктите, докато в началото и края й началникът на компанията - Тим Кук с говоренето, подскачаше ентусиазирано като нещо средно между риба на сухо и жаба.

Защо за заглавие на темата съм посочил отклонение на компанията от завещания й път?

По времето на Стийв Джобс идеята зад продуктите бе да има един продукт, но той да е изпипан възможно най-добре. Да е най-добрия продукт сред конкуренцията - iPhone сред смартфоните, iPad сред таблетите, Macbook Pro сред лаптопите за творци, разработчици и прочее.
Също не искаше (и това го има на видео някъде из Ютуб все още) когато се обявява нов продукт, за него да се говори основно с технически термини - например сега има 4 ядрен процесор, незнам си какъв чип и друг сензор.

Какво виждаме от последните поне 3 години обаче?
Обявява се нов телефон, на който компанията разчита за не малък размер от годишната си печалба и се казва:
Новият айфон има 2 високо производителни ядра и още 2 вискоефективни. Какво го интересува това обикновения потребител? Само по себе си почти нищо не означава. Не се прави сравнение с предхония модел, а с няколко модела назад и сравнението е толкова повърхностно, че може и без него. После казват за батерията - "батерия, която издържа цял ден"...ами че то от край време човек масово зарежда телефона си веднъж на денонощие, така че за какво изобщо се обявява това.

После започват за всеки един продукт как намалявал въглеродния отпечатък с ХХ%. За толкова години трябва вече да са на минус %, но вече имат и срок - до 2030та да са постигнали целта си. Не е лошо да се спомене, но може като обобщение за цялата гама новообявени продукти.

За часовника - "има екран от край до край (и текущия модел има)", за чипа май нищо не казаха, но пък имал сензор да мери кога ще овулираме, както и такива, засичащи катастрофа. Това последното е полезно. Малко по-интересно бе обявяването на новия им ултра часовник, който изглежда като умалена версия на двоен чийзбургер - има по-голям екран, сензорите като на новия часовник 8ма серия, още едно копче и още една дупка за високоговорител, който може да писка вместо вас, в случай че се изгубите в гората. Хубавото при него е, че има по-голяма батерия, но сякаш не е предназначен за масовия потребител, а по-скоро за ентусиасти.

Накрая това, което ми направи впечатление от цялата презентация, подредено по важност/сила на въздействие бяха:
- има повече презентаторки отколкото презентатори;
- пълната и бременната жени;
- как са дообогатили изрезката на екрана на новият айфон Про (и защо не са го направили и при останалите от новата гама, вместо само да им махнат опцията за физическа сим карта и малко да им пипнат камерите);
- ултра часовника.

Къде са гостите, представящи какви игри могат да се играят на новият айфон? Разработчиците, показващи новости, които са възможни, благодарение на подобрения чип? Обяснение какво може да постигне новият айфон с новата ОС.
Няма я атмосферата при презентациите вече. Само една песен изпята набързо с ефекти на зелен екран.

А да, очаквах да обявят и обновена версия на обикновения iPad, тъй като деца и студенти започват новата учебна година, но това не се случи. Текущата му версия (9), бе обявена на 14 септември миналата година, включваща чип от 2019г (А13).
#7


Гледахте ли снощи представянето на новите линии М1 процесори?
Представиха новите Macbook Pro oборудвани с тези процесори. Като вече имаме:
-нов дизайн на серията лаптопи;
- променена клавиатура;
- по-голям екран (с процеп за камерата в горната част на екрана);
- поддръжка на до 32GB RAM с M1 Pro и 64GB RAM с M1 Max;
- до 21 часа автономна работа на батерията на MB Pro 16";
- 6 озвучителни тела;
- и не на последно място - ПОРТОВЕ и MagSafe!

Изминаха само 4-5 месеца откакто си взех M1 Air-a и още не съм му се нарадвал, а излязоха тези зверове.
Грехота ще е да си сменя лаптопа толкова скоро, затова най-вероятно ще продължа да си го ползвам, но ако бях на мястото на някои от вас, които имат нужда от нов лаптоп с не съвсем скромни характеристики - не бих се замислил изобщо.

ПП. Дизайна на новите MB Pro ми напомня на последните PowerBook-oве преди Unibody дизайна.
#8
Apple прави жест към потребителите, които все още ползват стари Мак-ове, като премахна лицензионната такса от 20$ за Mac OS X Lion и Mountain Lion.

Както някои от вас си спомнят, Apple обяви за безплатна версията Mavericks на операционната си система и от тогава до този момент това важи за всяка нова версия.
За да се възползвате тогава изискването бе да сте с инсталирана Mac OS X Snow Leopard или по-нова.

Е, сега, за тези, които са по-любопитни или искат да се върнат към добрите стари времена и да си припомнят какво са представлявали Lion и ML, ще имат тази възможност без това да им струва нищо.

Вземете Mac OS X Lion безплатно от тук.
Системни изисквания:
- Mac компютър с Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7, или Xeon процесор
- вече инсталиран OS X Snow Leopard 10.6.6 или OS X Lion 10.7
- 2GB RAM
- 7GB свободно място на твърдия диск
Вземете Mac OS X Mountain Lion безплатно от тук.
Системни изисквания:
- Инсталирана OS X Snow Leopard 10.6.8, Lion 10.7, or Mountain Lion 10.8
- 2 GB RAM
- 8 GB свободно място на твърдия диск

Поддържани модели компютри:
- iMac (Mid 2007-2020)
- MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 или по-нов)
- MacBook Pro (Mid/Late 2007 или по-новr)
- MacBook Air (Late 2008 или по-нов)
- Mac mini (Early 2009 или по-нов)
- Mac Pro (Early 2008 или по-нов)
- Xserve (Early 2009)

#9
Да предположим, че разполагате с Apple компютър и имате нужда да се прави автоматично архивиране на някои от данните на компютъра.
Знаете, че има вграден инструмент за това и той се нарича Time Machine.
Да, но да предположим и, че не разполагате с така необходимия рутер от Епъл или просто искате да ползвате по-нов, тъй като Apple спряха да произвеждат рутери отдавна.

Ако разполагате обаче с Windows машина, която ползвате като домашен медиен сървър мога да ви предложа решение на проблема.
И преди да ме прекъснете, да, има вече не малко рутери и NAS устройства с поддръжка на Time Machine, но тук разглеждаме варианта как могат да се случат нещата с Windows машина.

Да започваме!
1. Трябва да създадем споделена директория на Windows машината, към която да имаме пълни права (за писане и четене).
Ако нямате парола на Windows акаунта - сложете си такава. Това е от съображение за сигурност....да, Windows и сигурност, но все пак.

2. Цъкнете на Finder, после горе от менюбара (лентата най-горе на екрана) изберете Go->Connect to server.
2.1. Напишете пътя до директорията. Например: smb://ime-na-windows-computera/Backup
2.2. Важно е да зададете и запомните потребителското име и парола (за Windows акаунта, към който е споделената директория).

3. Трябва да създадем празен image файл.
3.1. Стартирайте вграденото в macOS приложение Disk Utility. От менюбара цъкнете на File -> New image -> Blank Image.
3.2. В Save As и Name: полетата сложете за име TimeMachine. За размер задайте такъв, какъвто би съответствал на нуждите ви, например колкото е голям хард диска на машината, на която ще правите бекъп. Формата да е Macos extended journaled.
3.3. За това къде да се съхрани имидж файла, посочете вече маунтнатата директория, която създадохте на Windows машината по-рано.
Изчакайте, ще отнеме доста време да се създаде.
Като пример за 200GB файл, при 1Gbps мрежа ще отнеме близо 3 часа.

4. След като файла е създаден го mount-нете (цъкате два пъти с мишката върху него), после ако искате, може да направите автоматично да се маунтва файла след рестарт на системата. За целта правите следното:
4.1. Стартирате System Preferences
4.2. Избирате Users & Groups, от там вашият профил и след това таба Login Items
4.3. Чрез + бутона добавете монтирания файл.

5. За да "види" Time Machine монтирания файл като target drive, трябва първо от System Preferences да цъкнете на Security & Privacy, после от таба Privay изберете Full Disk Access и с плюс бутона добавете Terminal в списъка с приложения.
5.1. Пуснете terminal-a.
5.2. Въведете следната команда sudo tmutil setdestination /Volumes/TimeMachine/ където "TimeMachine" е името, което посочихме при създаването на имидж файла.
5.3. Въведете си акаунт паролата.

6. Отворете отново System Preferences.
6.1. Цъкнете на Time Machine
6.2. Монтирания имидж файл трябва да е вече зададен като място за създаване на резервни копия. Посочете кои директории и устройства искате да се бекъпват и дайте старт на бекъпа.

При мен за 60GB изчислен размер на файлове за бекъп времето за първоначалното им прехвърляне към файла е около 30-40 минути, което считам за нормално като бързина.

Тази инструкция би следвало да работи не само за разполагане на имидж файла на Windows машина, но и на всяка друга - macOS, Linux.
#10
Здравейте,
В една друга тема споменах преди месец, че станах щастлив собственик на Macbook Air M1 (цвят злато), и като много други лаптопи на марката през последните години е с огледално, а не светещо лого на гърба.
Лаптопа до момента се ползваше предимно в затворен режим, свързан към външен монитор.
Без да е пръскано с препарати/парфюми или каквото и да било над него, по повърнхостта на логото започнаха да се появяват петна с цвят на ръжда.
Опитах да почистя с обикновена микрофибърна кърпичка, после с влажна, след това с влажна антибактериална (тъй като съдържа по-малко алкохол), но петната не се повлияха изобщо.

Някакви съвети с какво може да се почисти? При вас такова нещо появявало ли се е?
Предполагам ако се свържа с istyle, откъдето го взех, с такива въпроси ще ми се изсмеят.

#11
Здравейте,
След показаното днес отношение от А1, реших да си направя труда и опиша за някои особености, свързани с прекратяването на договори, сключвани с тях.

В първите дни на месец април сключих договор с тях за оптичен интернет 300/180mbps и iptv 200 канала с два приемника.
Все още тече промоция, която гласи, че за първите 6 месеца от договора таксата ще е наполовина, спрямо стандартната за плана (около 16 или в моят случай заради втория приемник - 18-19лв, вместо 35/38лв).

Сключих договора, но още от първия ден, тъй като работя от вкъщи и ползвам VPN свързаност с фирмените ресурси (сървъри към Ирландия и други в града, където живея), започнаха да се наблюдават постоянни прекъсвания на връзката.
Прекъсванията бяха на 5, 10, 20 минути, час или най-много два. С телевизията проблеми нямах, интернета уж вървеше. Защо уж? Защото понякога ако искам да вляза във Фейсбук или друг сайт понякога не ставаше от първия опит (но това ми направи впечатление по-късно).

Пуснах заявка за проверка от ИТ отдела на компанията, от която съм нает. Хората седмица и половина, почти две проверяваха. Наново ми сетваха връзки, сменяха се протоколи, сървъри, права...никаква промяна.

На 20ти април имаше Apple event, което пак прекъсваше на същия принцип - 5, 10 минутки, максимум 15.
Пуснах го да върви успоредно на друга машина, но с мобилен интернет от Виваком - там не прекъсваше. Т.е. проблема не бе в претоварване сървъра на Apple.

Пуснах няколко ping-a и видях как падат пакети, като загубата бе от 1 до 3.5%.
Тогава реших да се свържа с поддръжката на А1. Дистанционно проверяваха - проблем не видяха. Пратиха техник, той също не установи проблем и накрая излязоха гордо със становище, че всичко е супер и проблем няма.
Да, ама аз не мога да работя. Докато се закача през VPN-а с всички мрежови директории и неща (с Apple компютър съм) и пусна всички приложения, които са крашнали, поради предходното прекъсване на връзката - тя прекъсва пак. Т.е. аз не мога да работя с такова "качество" на услугата.

От работа започнаха да ме притискат да си оправя проблема, затова звъннах на предишния ми оператор, при който като бях проблеми с връзката нямаше и пуснах заявка да ми прекарат отново тяхната услуга.

Кабелът ми е един (моя собственост, откупуван от квартален оператор, прекарал го при строежа на сградата), който бе прехвърлен от кутията на А1, в тази на другия оператор.
Отидох в офиса на А1 с устройствата им, тъй като вече няма с какво да ги захраня (кабела е в друга кутия както казах) и поисках да прекратя договора.

Естествено, трябваше да платя неустойка, все пак по мое искане, и то за веднага ще спираме договор.
Сметнаха ми неустойка в размер на 168.81лв. И тук започвам с интересното:
1. Неустойката включва 3 пълни месечни такси (това е ОК), и НЕИЗПОЛЗВАНАТА отстъпка до края на договора. Това в моят случай е за 5 месеца по половин такса. Разбирам да беше използваната, но неизползваната...
Отворих договора и чета, а там наистина пише, че "абонатът дължи на А1 и част от стойността на отстъпките на абонаментни планове и от пазарните цени на крайните устройства (закупени или предоставени) за оставащия край на ползване по съответния абонамент".
Да, но каква е тази част е мистерия. Никъде не е посочено, нито пък кои са тези устройства. Че те можеше да ми поискат и част от цената на рутера и приемниците за телевизия поради амортизация примерно. Но слава Богу, не поискаха.

2. Не може да се прекрати услугата веднага. Трябва да се пусне заявление, в което служителя вместо вас посочва дата 1 месец след тази, в която сте им отишли на крака с устройствата и искате всичко да спре.
Ако сте от чужбина - пак ще идете. То ей я къде е България.
Така се заобикаля условието за дължене на максимум 3 пълни такси от клиента. Клиента ще трябва да плати и четвърта.

3. Не трябва да плащате фактурата, която ще излезе, в моят случай след седмица, а финалната.
Защо? Защото после ще има изравняване поради това, че плащанията вървят с едно напред (има предплащане), и може да се наложи да ви връщат пари. А връщането на пари е друга песен народна.
Ако имате "щастието" да ви излезе минуса фактура, т.е. да имат да ви дават пари, трябва да пуснете молба за връщане на сумата и след Х период от време те да ви я върнат. Дали е по банков път или по български ще ви накарат пак да ходите в офис - надявам се да не разбера. Едно време обаче беше, да, познахте - до офис.

Платих си неустойката, върнах устройствата, взех протокола и пратих всичко на "Customer support" отдела им в София за да разпитам, защо налагат изчакване на още 1 месец.
Днес получих стоснат отговор:
"Бих искала да Ви информирам, че договорът за домашен интернет и телевизия може да бъде прекратен предсрочно спрямо условията, описани в него." - добър ден.
"За да прекратите договора си с А1 България, е необходимо титулярят с лична карта да подаде едномесечно предизвестие в магазин на компанията. ... В бъдеще преди да сключите конкретен договор, следва да се възползвате от възможността да го прочетете и да получите разяснения по всяка интересуваща Ви клауза. Подписването на договора означава, че сте прочели, разбрали и приели условията, описани в него."

А в договора, в раздел Прекратяване пише:
- Прекратяване преди изтичане на срока: По искане или по вина на абоната с неустойки.
- Прекратяване след изтичане на срока: С едномесечно предизвестие без неустойки.

Сега договорът ми не е изтекъл, платил съм неустойка, но ме карат да изчакам 30 дни, че и ми казват да си чета договора.

Уведомих ги, че съм потърсил за становище и КЗП, тъй като щом те твърдят едно, пък в договора пише друго...се стига най-малкото до неясноти, от които потребителя бива ощетяван.


ПП. Към другия оператор по същия кабел, прекъсвания и проблеми с интернета и фирмените ресурси, които ползвам няма.

Стига да ви е интересно как ще продължи случая - ще пиша тук.


#12
Здравейте,
Чудя се дали ще ви е интересно кой с какво се е сдобил и ползва в ежедневието си от палитрата Apple продукти?

Става на въпрос за лично закупени, а не предоставени от работодател или купувани за фирмени нужди устройства.

Моите са:
- 2 бр. iPhone XR;
- Apple Watch SE 44mm Nike (сребърната версия);
- Apple TV 4k 64GB;
- iPad, модел 2017г.
#13
Здравейте,
Разполагам с един брой преходник - тъндърболд към гигабит лан.
Ползван е може би няколко пъти. Бях го взел поради необходимост от свързаност по лан за мрежови настройки. От тогава насам (може би година и половина вече), стои неизползван в кутията си.Цена: 45лв.
За връзка: ЛС тук
#14
Здравейте,
От вече 10 години ползвам различни модели продукти на Apple - iPhone, iPad, Apple TV, PowerMac G4 и G5, MacBook, Macbook Pro, macMini.
Повечето от тях нови, друга част - полунови :)

Но с оглед нарасналите цени на преносимите и настолните Apple решения, обмислям дали няма да е по-добре да премина на Хакинтош решение с чиста инсталация на OS X.
Защо? -> Повече възможности за ъпгрейд, стабилна работа на системата ако сме подбрали правилно хардуера и не скачаме на момента на всеки излязъл софтуерен ъпдейт.

Предстои ми ако не тази година, то през следващата пореден ъпгрейд, понеже възможностите на текущия ми MacBook Pro 13" early 2015 (8GB RAM/256GB SSD) се оказват недостатъчни. Не ми се взима много нещо от новите, тъй като имат проблеми с клавиатурите, все още май и с антирефлексното покритие на екраните, а това, което ми трябва е с цена около 5000лв в магазина, или 4000лв неофициален внос.

Ето например една бърза конфигурация за настолна машина, която би ми вършила добра работа:
cpu: Intel Core i5-9600K Hexa-Core 3.7GHz LGA1151
motherboard: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI
gpu: GIGABYTE Radeon RX 580 8GB (GA-VC-RX580D5-8GD)
RAM: 2хCrucial Ballistix Sport LT 16GB DDR4 3200MHz BLS16G4D32AESB
Storage: Samsung 970 PRO 512GB M.2 PCIe MZ-V7P512BW
Psu: Corsair SF600
Cooler: ARCTIC Freezer 13
Thermal: Arctic Термо-паста Arctic Silver 5, 3.5гр
case: Cooler Master MasterBox Q500L
=====
total: 2400-2500лв

Като друг вариант съм мислил покупка на ново МакМини, но там освен че цената ще е с поне 1000лв по-висока, производителността ще е доста по-ниска.
#15
Здравейте,
Вчера си взех iPhone от Теленор, като се прехвърлих към тях след дълъг "стаж в" Мтел.
Тъй като си смених и тел.номера се получи проблем с iMessage - въпреки, че е активиран не мога да пращам съобщения и членовете на Family group-ата не могат да ми следят местонахождението.
Проблема с писането се оправи по някакъв магически начин след като пробвах да си пратя съобщение от iPad-а на жената и взе че мина. Остана обаче проблема с локализирането. Възможно е да ме намери само през Find my friends приложението, където излиза стария ми тел. номер (не дава да се промени или изтрие). Видях обаче опция да добавя стария си контакт/номер от приложението към текущия ми контакт в телефона на жената. Така локализирането работи.
Не считам обаче за нормално при положение, че на моите устройства стария тел.номер го няма, същия да излиза и да се изисква от смартфона на съпругата ми.

Някой сблъсквал ли се е с нещо подобно?
#16
Здравейте,
Вече трета седмица откакто се пръкна някакъв упорит дразнител - скрил си е номера и ми клипа на телефона по 4-5 пъти дневно в периода от 8 сутринта до 11 вечерта.
Само един единствен път успях да вдигна, но веднага ми затвори. Звъненето е колкото за 1 сигнал - около 1-2 секунди ми се просвирват от мелодията на звънене.

Консултирах се с Мтел, от там ме насочиха да пусна жалба в полицията. Друг вариант бил да си сменя номера срещу таксата от 24лв с ДДС.

След снощната серия от позвънявания от скрития номер, реших днес да ида да подам жалба в полицията или поне да опитам, тъй като ме съмнява да ми обърнат внимание.

Телефонът ми е iPhone 5S, операционната система - последната актуална 8мица.
Изрових половината Google и единствено като варианти открих:
- да ползвам TrapCall - но има засечка - само за US пазара е, така че не става;
- да ползвам Do Not Disturb функцията на телефона - но и това не става, тъй като ми наближава сватбата и ми е нужно да бъда откриван от агенти, декоратори, фотографи и прочее.

Пиша тук с надеждата някой от вас да даде съвет ако се е сблъсквал с нещо подобно.

ПС. Не желая да си jailbrake-вам телефона тъй като съхранявам чувствителна информация на него, но ако се налага...
#17


След половин година работа дойде момента, в който мога да обявя новият ни уеб сайт: http://appgamma.com.
На сайта можете да намерите ревюта на приложения както и оферти за отстъпки от цените на мобилни приложения за iOS, Android, Windows Phone.
В момента сме екип от двама души, отговарящи по поддръжката и добавянето на ново съдържание. Ако някой иска да се включи и помогне с нещо - нека да ми пише тук или от http://webonboard.com/contact_form.php
#18
Здравейте,
Интересно ми е има ли сред съфорумците фенове на играта SimCity?
Както и колко от вас сте си закупили дигиталното копие на SimCity 5?

Аз не можах да дочакам Мак версията и си взех РС дигитал копието. С покупката на това копие при излизането на версията за Мак на 11ти юни ще можете да си я свалите безплатно.
Направил съм един регион с цветущото име България.
Ако някой се интересува може да ме потърси на ЛС, да направим малко виртуален комшулук. :)Повече инфо тук.
#19
Тази сутрин реших, че е време за първото тазгодишно освежаване батерията на моят MacBook Pro early 2011 i7.
Проверих дали е заредена до 100% (заредена беше).
Махнах захранващия кабел и стана нещо интересно:
Компютъра изведнъж отчете над 85% процесорна натовареност от страна на операционната система (системна), и 10% от потребителски операции.
Рестартирах - не се промени нищо (дори и без пуснати приложения - процесора си стои на около 90% и всичко насича).
Направих PRAM reset, ресет на батерията - промяна никаква.
Като сложа кабела и всичко е ок.
При рестарт дори ябълката лагва (когато изчезва и се появяват иконите на юзърите.
Батерията падна вече с 10% (за последния час).

Някакви идеи от какво може да е проблема?

//Лагва и дори при писане тук...вече 15минути пиша темата...
#20
Здравейте,
Чудя се дали да си заменя сегашната Magic Mouse и Magic Trackpad. И дали с магическия пад ще ми е удобно да работя под Photoshop (уеб дизайнер съм по природа  ;D).

Ще се радвам ако някой колега, занимавал се с уеб дизайн+Photoshop изрази мнение.