Welcome to Форум на приятелите на Apple. Please login or sign up.

16-04-2024, 08:16:33

Login with username, password and session length

Shoutbox


Потребители
  • Общ брой потребители: 7 852
  • Latest: RaymondRic
Stats
  • Общ брой публикации: 82 641
  • Общ брой теми: 9 815
  • Online today: 99
  • Online ever: 631
  • (01-12-2019, 23:01:40)
Онлайн потребители
Users: 0
Guests: 69
Total: 69

69 гости, 0 потребители

Mac-Windows-Mac

Започната от angelvn, 23-01-2023, 11:07:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

angelvn

Е, колеги, наспамих преди няколко месеца една тема с моите идеи за тестове и натрупаните негативи към MacOS.
Сега стана така, че от Мак минах на Windows лаптоп и сега пак възнамерявам да се върна на Macbook. Правя темата за тези от вас, които може би някога сте попадали в подобна ситуация или е било на път ви да се случи нещо такова.

За тези от вас, които не знаят за какво става на въпрос, ще се опитам да направя обобщение:

Имах Macbook Air M1 16GB лаптоп за година и няколко месеца. Тъй като работя като дизайнер и фронт-енд разработчик не ми трябваше нещо кой знае какво като спецификации, избрах този модел.
Стана така, че ми възложиха да работя над огромен проект с над 80 артборда на файл и горкото Еър-че взе да издиша. Не че не му достигаше процесорна мощ или RAM, не, проблемът бе в пасивното охлаждане.
Същевременно имаше някои бъгове в самата macOS, които оставаха нерешени от 3 версии (BigSur, Monterey, Ventura) и се сблъсквах с тях по няколко пъти на ден, докарвайки ми ядове и леко разочарование.

Затова есента на 2022г реших - ще си търся РС лаптоп. Да е с подходящ за дизайнери екран, да му държи батерията, да има повече графична мощ за да си пускам и по някоя игра (за тези 3 месеца да съм играл общо 2 часа и то Cities Skylines), да може да му се обновява всичко, да е бърз и процесора му да не отстъпва на М1. Сложих бюджет от 3200лв.

Намерих лаптопа - Lenovo IdeaPad Gaming 3 16" със 100% SRGB покритие, IPS панел, 165Hz честота на опресняване. Достатъчно мощна вградена видеокарта (процесора e Ryzen 7 6800H 8 ядра) и допълнителна такава - nvidia GeForce 3050ti 4GB. Поръчах го с 16GB DDR5 RAM и му сложих още една плочка RAM. 1ТВ М2 SSD със скорости от порядъка на 3.5-5GB/s, като има свободен слот gen4, при който може да се вдигат скорости от 7GB/s. Гигабитов лан порт. Батерията държи при нормална работа 5+ часа (нямам в предвид четене на книга на лаптопа, а реална работа). Общо взето всичко за което човек може да поиска.

------ край на обобщението ------

Изминаха два-три месеца и все още не мога да свикна напълно с Windows, но мога да кажа, че се разбираме много добре. Основния проблем дойде, когато основния ми работодател заяви - започвай да учиш, че ще правим iOS приложение за обикновените ни клиенти. Машина не иска да предостави, защото съм контрактор, моя грижа е хардуера. Затова искам-неискам, но сякаш и на мен малко ми се ще (няма да си кривя душичката, старите навици се преборват трудно) - сега търся Macbook Pro, a Lenovo-то си търси нов собственик.
Вече две седмици се продава Леновото и желаещи НЯМА. Пуснато е на два варианта с различни цени според това с колко RAM би му трябвал лаптопа на потенциалния клиент. Сега докато пиша това - за 16ГБ варианта е 1850лв, а за 32ГБ варианта е 1950лв. 50те лева се досещате, че са с декоративна цел сложени. Насреща ми пишат герои даващи по 1000лв, като онзи ден дори един предлагаше 250лв. Лаптопа нов в магазина с тези параметри струва 2900-3000лв Тъй като е ползван, съответно цената е с малко над 1000лв надолу, но пък следи от употреба няма никакви (пиша едно Реакт приложение откакто съм го взел и правя корекции по един дизайн, това е то за 2-3 месеца).
Тъй като вече трябва да поръчвам Мак-а лаптопа ще го оставя на тази цена пък ако се продаде - добре, ако ли не - здраве.

Сега на най-важното:
Има ли сред вас дизайнери и фронт-ендъри и на кой лаптоп биха заложили? Спрял съм се на следното като характеристики:
Процесора ще е М1 Pro 10 ядрения вариант (базовия знаете е с 8 ядра), тъй като и М1 ми стигаше, но мина време, така че Про-то предполагам ще е добре.
RAM: 16 или 32GB (ще поръчам нещо внесено готово, тъй като не мога да чакам конфигурации)
Екран: 14 или 16" (няколко пъти в годината се случва да работя от различни части на Европа и страната, затова ми е малко трудно да реша за размера на екрана и от там лаптопа).

Моделите сред които се чудя са: Macbook Pro 14" и 16". И за да съм по-точен:
Модел 1: Macbook Pro 16" M1 Pro 10/16, 32GB RAM, 1TB SSD
Модел 2: Macbook Pro 16" M1 Pro 10/16, 16GB RAM, 512GB SSD
Модел 3: Macbook Pro 14" M1 Pro 10/16, 16GB RAM, 1TB SSD
Модел 3: Macbook Pro 14" M1 Pro 10/16, 16GB RAM, 512GB SSD

Разликата между двата 16" модела като цена е близо 500лв; Същото се отнася и за разликата между двата 14" модела.
Идеята е за машина, която да върши работа през следващите поне 4 години.
Иначе, ако ви трябва РС лаптоп - с удоволствие ще ви продам моя. Смених му и WiFi картата (оригиналната я пазя заради гаранцията) с поръчана от Германия интелска, тъй като на АМД сериите на Леново лаптопите слагат Realtek карти, които правят проблеми с някои мрежи (връзката дропва често) и сега лаптопа е не с Bluetooth 5.2, а с 5.3 :)  и вече съм на 100% убеден, че който и да вземе лаптопа ще му се радва дълго време.

Чакам съвети за макбука :)
Поздрави
UI designer and developer

angelvn

Прозвънях изборите си (гледах за вече внесени нови варианти) и в крайна сметка поръчах от timobile.bg Macbook Pro 16" M1 Pro с 16GB RAM и 512GB SSD.
Очаквам го да дойде утре.

Преди да направя това обаче поразпитах приятели и бивши колеги. Всички са с М1 и 16GB RAM (къде мак минита къде макбук про 13ки). Доволни са. Един само сподели, че би заложил на 32ГБ за да е по-сигурен за нуждите си в близките 2-3 години.

Какво ползвам аз като софтуер?
Едновременно често пускам Сафари и Хром, всеки с по 10тина таба. Тидал или Ютуб за музика. Slack за чат, Mail app, Visual Studio Code (2 прозореца с по 10тина таба), Figma или Adobe XD с по до два отворени работни файла, средно до...по-така големи.
А да...и два терминал таба с ssh сесии вървят също пуснати.

Вие какво ползвате като софтуер и хардуер за работа?
Мислили ли сте за работа във Windows среда или не сте имали скоро такива залитания?
Ако купувате нов Apple компютър в този момент - какъв бихте взели и защо?
UI designer and developer

godo

Ако взимам сега бих взел M2 Pro 16" с 32рам предвид, че цените са еднакви с М1.

Ти защо предпочете М1 пред М2 ?

Windows не ползвам и нямам намерение да тествам. Нищо лично против софгуера. Мисля, че настигнаха Mac OS и в някои неща са доста по-добри. Но хардуерно ниво са още много далече всички от Apple. Поне аз така го чувствам като седна пред PC лаптоп.
Mac only

zlia

Би ли споделил в какво Windows е настигнал, че и задминал MacOS. Че аз не ги виждам точно така нещата, ама може да ми убягва нещо :-)


Sent from my iPhone using Tapatalk

angelvn

Взех го в деня преди официалното пускане на М2 Про (23ти вместо 24ти).
Купиха ми Windows лаптопа изневиделица и останах в шах, но така или иначе имах намерението да си взема 14 или 16" M1 Pro.
Цените на 16" M1 Pro и M2 Pro не са еднакви.
М1 Pro ми струва 3900лв (10/16 ядра, 16GB RAM, 512GB SSD), докато М2 Pro (12/19 ядра, 16GB RAM, 512GB SSD) струва 6255лв.
Разликата в цената е 2355лв.

Хардуерно и откъм производителност каква е разликата между двата варианта?
512GB SSD-то на М2 Про е точно два пъти по-бавно от това на М1 Pro - 3400MB/s срещу 6800 и малко. М1 Про има 5 чипа отговарящи за паметта, докато М2 Про има само два.
Също така "плочата" за отвеждане на топлината на М2 Про е два пъти по-малка от на М1 Про, което води до с няколко градуса по-висока температура на работа.
Така ако работите често с файлове М1 Про вади по-добри резултати от М2 Про. Това би се усетило от дизайнери, фотографи.
Иначе да, новият чип е по-бърз, с 15-20%, но тази бързина се проявява при специфични задачи, които не се вписват в ежедневието на масовия потребител.

Щях да поръчам вариант с 32GB RAM и 1TB SSD, но продавача бе толкова, как да се изразя...нагъл и сякаш насила го кара човек да му продаде нещо, че ми премина желанието не само да купя нещо от него, ами изобщо и да разговаряме.

М1 Pro е пуснат на пазара за пръв път в средата на октомври 2021г, т.е. е модел на година и половина. Затова не го считам за стар модел, още по-малко като се вземе разликата в цената от 2355лв и производителността, която дава.
С програмите, които изредих в предния ми коментар досега не е загрял, не са се чули още перки. Нито при преминаването от Монтерей към Вентура, нито при ежедневната ми работа.
Един единствен път успях да напълня RAM паметта и да ползва swap (56MB използва за няколко секунди), но това тогава не бе нормалния начин по който работя. Въпреки, че се стигна до ползване на swap - спад в производителността не се усети.
Далеч по-бързо реагира спрямо предния ми Macbook Air M1 16GB RAM / 250GB SSD. Не очаквах да се усети разлика, но такава има.
Наличието на портове е благодат. Отделно, трябва да спомена и звука - много хубав и плътен. За пръв път чувам такъв от лаптоп изобщо!

Windows за дизайнери след този тест отново се убедих, че не става.
Казвам отново, тъй като до преди две години и малко работих за фирма, където се ползваха само такива станции и държаха да се ползват техни машини.
Като го инсталирате, се иска да се направят куп настройки.
Все още има сериозен проблем със скалирането на различните екрани. То не са премигвания, понякоя се чупи таскбара.
Също така има проблем с рендването на шрифтовете (без значение какъв е шрифта) - получава се едно леко замъгляване, сякаш се гледа текст на лошо компресиран .jpg файл.
Поради някаква причина Windows-a реши да забива спорадично след заспиване на машината или да не забие, но да изключи мишка и тракпад. Хайде търсене на обновления за Windows, връщане към по-старо такова, после търся нови версии на драйвъри, накрая и до ъпдейт за БИОС-а стигнах (оказа се, че на 16ти януари е бил пуснат такъв).
Нищо, ама нищо не помогна. Затова - преинстал и хоп - проблема изчезна.
Да ама с преинстала - слагай един тон софтуер и настройвай всичко, тъй като Едж браузъра се мъчи да си пробута неговите глупости (Бинг търсачки и други неща), вградения мейл клиент не помни акаунтите и трябва наново да се добавят и верифицират, после тъй като мишката ми е Bluetooth Windows след всяко заспиване на компютъра решава да прекрати връзката и после няма възстановяване докато не рестартирам мишката и Bluetooth-a на компютъра (странното е, че клавиатурата ми е отново безжична и пак Logitech, а с нея проблем няма, докато на две различни мишки - проблем има). Оправя се като идете в Device Manager, изберете мишката, отидете в настройките за енергия и от там махнете опцията за пестене на енергия.
После, ако искате да нямате проблеми с аудиото от микрофона по време на срещи - трябва да намерите настройката за подобрение на звука на Windows и да я спрете.

Иначе да, работи бързо Windows-a, изглежда добре, ама за да се намери машина, на която да го инсталирате и да изглежда добре и да е безпроблемен без да се налага да търсите и настройвате - шанса е нищожен, да не кажа никакъв.
Затова скоро РС/лаптоп с Windows няма как да стигне Епълска машина с МакОС. Колкото и колеги дизайнери и разработчици питах (покрай избора на новия макбук) всички ми отговаряха, че никога не биха се върнали на Windows, а още помня някои от тях преди години как се опитваха да ме базикат като ида с Макбука в офиса. ;)

Дочува се, че новата iOS ще се прави с цел подобряване на стабилност, а не гонене на визуални глезотии и прочее. Ако е истина и също така им хрумне подобна идея за MacOS би било чудесно.

Цял роман написах. Спирам (засега).
UI designer and developer

fpyyh

Имах служебен Dell XPS, на който като му се наду батерията, проверих цените, втора употреба още е към 3к. Тогава е бил с най-добрия i7 процесор, 16 RAM и т.н., не знам защо са ми го взели, но няма пък да го върна. В сравнение с Macbook Pro-то, което ползвам, усещането е за пластмаса, лека хлабавост при отваряне и затваряне, капакът все едно не прилепва плътно. Отделно с Chrome, Outlook и може би някой Excel, малко забозваше на моменти. Вентилаторите виеха понякога при обновяването на пощата даже, браузърът изяждаше цялата памет, а не съм отварял някакви видеа и подобни неща, 90% са документи. Като се развали минах на личния iMac 2017, 8 RAM, i5, външен SSD за boot disk, че не ми се разглобява да сменям вътрешния, работи много по-бързо. Сигурен съм, че ако го сменя с М2, когато излязат по-късно тази година, ще е още по-бърз.

angelvn

И аз на това се чудя - защо другите производители не могат (или по-скоро не искат) да произведат продукти с качество като това от Apple. Също, втора употреба на не-Apple лаптоп да му се вземе нормална цена е много по-трудно, да не кажа невъзможно.
Като пример ще дам Леновото - продадох го с точно 1000лв загуба след има-няма 3 месеца употреба.
И след това време през което ползвах Леновото, още поне седмица вечер сънувах, а и през деня ми се причуваше как му вият вентилаторите. Виеха от нищото. Правеше кратки пускове от по няколко секунди със спирания след това.
Откакто съм с MacBook Pro-то - уж има два вентилатора, а още не съм ги чул. Пуснах му Java версията на MineCraft с шейдър, от който nVidia 3050ti видеокартата на Леновото виждаше зор и целия лаптоп грееше...Macbook-a стои тих и средно топъл. Очаквах да грее много или поне колкото Леновото, а беше далеч по-хладен.
Не съм опитвал други игри, понеже рядко играя, а и ако ми дойде желанието - сядам пред Плейстейшъна.
UI designer and developer

fpyyh

Едно нещо открих, което "убива" macOS - скапана антивирусна. На жена ми ѝ инсталираха на служебния Есет, според мен те не знаят как да пишат софтуер за мак, слага някакви vpn-и, за да следи мрежовия трафика, чете от диска през цялото време, като погледнеш в activity monitor-a за disk дейността, прочела е пет пъти целия диск за 3-4 часа работа, следващата програма в класацията е с десетки пъти по-малко гигабайти. И вентилаторите вият ли вият.

godo

Цитат на: zlia - 26-01-2023, 19:51:57
Би ли споделил в какво Windows е настигнал, че и задминал MacOS. Че аз не ги виждам точно така нещата, ама може да ми убягва нещо :-)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ами настигнал е MacOS по стабилност според мен. Новите версии на MacOS са по-бъгави, от предишните. А Windows ми се струва също толкова стабилен, колкото новите Mac OS.

Windows винаги е бил по-добър в Gaming и MS Office, който се държи плачевно под Mac от край време.

По темата - разликата между М1 Max и М2 Max е 20% според Apple. Чакам да пристигнат новите машини с M2 MAX и 96GB рам и при рендването от After Effects съм сигурен, че ще стопим повече от 20% време  ;D
Mac only

thebrainless

От вече 2 години съм с уиндоус , основното с което не мога да свикна е колко безумно грозен е. Иначе нямам забележки, супер стабилен (10), някой неща са по-добре измислени, други са супер тъпи.

Колкото по темата, лаптоп за работа за мен е супер несериозно. В момента новото Мак Мини е изключителна оферта, както и Студио. Лаптоп е компромис във всяко едно отношение.
Stay hungry. Stay foolish.

angelvn

С новите М2 няма как да не се регистрира разлика в ренда.
Иначе за грозотата на Windows-a, при 11 позаоблиха нещата, но така и не оправиха проблема с невидимата рамка при преоразмеряване на прозорците - трябва с няколко пиксела встрани от прозореца да нацелиш мястото с мишката.
Иначе го поразкрасиха, но ренда на шрифтовете не са го оправили и дали ще го оправят някога не знам. Все се надявах, че след миналите вече няколко генерални обновления ще са се погрижили за този многодишен проблем, но уви.

При арм процесорите на Apple вече няма голяма разлика дали човек е с лаптоп или с Мак Студио. А преди за разлика можехме да говорим ако някой реши да си вземе Мак Про спрямо който и да е от другите варианти, но и не е като да излиза всяка година обновена версия на Про-то (2013-2019-...)

Ползвам лаптопи защото въпреки, че живея в голям град и на добро място - по няколко пъти годишно спира тока за от 5 минути до някой-друг час. Не ми се ще да си губя постигнатото през деня или да се повреждат файлове от спиране на електрозахранването. Като съм на път понякога поработвам по малко. Супер удобно е, а и производителността не страда.
Ако работата ми бе свързана основно с видеобработка и подобни тежки задачи, така че компютъра да не спира да се пържи - бих се спрял на решението -> настолен компютър + лаптоп.
UI designer and developer

bluesky

#11
Добър Ден на Всички!

Относно внезапно спиране на електро-захранването, от няколко години използвам Back-UPS устройство, което ефективно отразява токови удари при внезапно прекъсване на електро-снабдяването, и паралелно включва батерия, (акумулатор), който позволява още няколко минути захранване. Така имаш време да запазиш отворените Си файлове, без да губиш информация и труд.

Прилагам Копие от актуален пост във Форума оттогава:

_____________________________________________________
Copy of
Публикувано на: Вт Мар 27, 2018 20:7 (Отговор #94)
---------------------------------------------------------------

Добър Ден на Всички Колеги!

В последно време, електро-захранването в BG, започна да задава, (отново...), определени въпроси към всеки, който държи на постоянно и стабилно захранване с електро-енергия.

Доколкото Mac Техниката, както и всяка друга, изисква надеждно захранване, всяко аварийно прекъсване на електрическия ток в електро-преносната мрежа поставя под ненужно изпитание всички компоненти на техниката.

В тази светлина поръчахме Back-UPS Устройство, задачата на което е да предпазва компонентите, захранвани от мрежата, главно от пикови удари на напрежението, както и да позволява спокойно привършване на започната работа, например запазване на отворени Файлове при неочаквано прекъсване на електрическото захранване.

Прилагам фотографии.
___________________________________________________