Welcome to Форум на приятелите на Apple. Please login or sign up.

16-04-2024, 08:08:14

Login with username, password and session length

Shoutbox


Потребители
  • Общ брой потребители: 7 852
  • Latest: RaymondRic
Stats
  • Общ брой публикации: 82 641
  • Общ брой теми: 9 815
  • Online today: 99
  • Online ever: 631
  • (01-12-2019, 23:01:40)
Онлайн потребители
Users: 0
Guests: 77
Total: 77

77 гости, 0 потребители

Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо

Започната от angelvn, 13-09-2019, 12:47:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

bluesky


bboyg

Каква точно ти е конфигурацията?  :)

angelvn

#17
Почти същата, като упоменатата в началото на темата със следните разлики:
- охлаждането е друго, тъй като това на ARCTIC не се събра в кутията, също и захванването е сменено (нямаха го налично) - охлаждането и захранването са на BeQuiet;
- M2 SSD-то не е Pro, а Plus, тъй като се оказа, че достига достатъчно добри скорости. На дъното има още един слот за M2-ка, който може би догодина ще бъде уползотворен.

Ето и какво вади Black Magic-a при бърз тест на Plus-a:
UI designer and developer

bluesky

Данните на Машината са изключително добри. Поздравления!

Сега би било добре да се анализира, (постепенно, в процеса на работа...), доколко тези цифрени резултати се трансформират в ефективност в повседневната работа.

Тук роля би могла да играе конкретното приложение на Машината:

1. Ежедневна работа - конкретни приложения, изискващи екстра компютърна мощност
2. Периферия - удобство, ергономика, конкретна дигитална мощ...
3. Резултати - например, с колко, и доколко има подобрение, общо, спрямо алтернативни конфигурации...
4. Поддръжка - колко екстра време е необходимо за поддръжка на подобна конфигурация с цел гладка, ежедневна бездефектна дейност
5. Удоволствието от добре проведената трансформация - няма цена
6. И прочее... и прочее...

Подобен анализ би бил много полезен за всички ентусиасти на марката, (Apple), а и не само...
Това би позволило реално да се оцени всяка опция на екзотични конфигурации - чист Apple (hardware and software), хакинтош, (hardware PC, software - Apple), чист Windows (hardware and software)... и прочее различни вариации...

Някои други колеги от Форума, също се стремят да  постигнат високи параметри на Машините си.
С цел чист любителски и професионален интерес - кой как чувства предимствата на конкретната екстра Машинна мощност...?
Би могло да се оформи интересна Тема... вече реално успешно започната от angelvn.

angelvn

#19
Много добро предложение!
Предстоят ми няколко дни през идната седмица, когато ще мога да се позастоя за по-продължително време и да работя с компютъра.
И след като понатрупам още малко впечатления ще ги споделя, придържайки се към предложения от теб план/въпросник.

Междувременно - тъй като към момента ползвам обикновена жична мишка (уж геймърска, ама не съвсем - Trust Zeebo GXT121 - RGB дискотека) скролването по съдържание на екрана не бе така гладко както с Magic Mouse-a. Затова инсталирах едно безплатно приложение от GitHub, нарича се Mos. Освен че добави въпросната анимация и скролирането (поне вертикалното) стана плавно и подобно като на Magic Mouse-a, има допълнителни екстри за поведението на самата мишка. Например - за хоризонтален скрол ако мишката ви не го поддържа (малко обикновени мишки имат такъв), можете да изберете бутон от клавиатурата със задържането на който скролирането от вертикално бива преобразувано в хоризонтално.
Също така може да изберете друг бутон с натискането на който да блокирате т.нар. "гладко скролиране". Има плъзгачи за регулиране на стъпките/разстоянието на скролиране, скоростта, анимацията. Също така - отделен таб, в който можете да добавите приложения в които не искате или искате само за тях да се прилагат настройки и поведение генерирано от приложението. Това е особено полезно ако имате навика да променяте размера на шрифт или параметри на друг елемент чрез ползване скролера на мишката в продукти като Adobe Photoshop (в моят случай съм си спрял гладкото скролиране и съм оставил превключвателя на скрола).

UI designer and developer

angelvn


Току-що мина втория ъпдейт на Каталина. Отново без проблем.

По въпросите, поставени от bluesky:
1. Ежедневна работа:
Ползват се приложенията Safari, Mail, Photos, Adobe Photoshop CC, Pixelmator Pro, Coda, Visual Studio Code, Transmit, CodeKit. От тях екстра компютърна мощност изисква само Photoshop-a.
Сравнявайки го с машината в офиса ми, която е на близо 3 години - с i7 процесор, 16GB RAM, nVidia 1050 видео карта, конвенционален HDD и инсталиран Windows 10 - Фотошопа я товари доста. Твърде мудна и на моменти ужасна е, явно си иска ссд.
Спрямо доскорошния ми Macbook Pro 13" 2015 i7, 8GB RAM - производителността на Хакинтоша е...ами не може да се сравнява. Не е заекнал, запецнал или забил. Всичко се стартира бързо, работи стабилно и адекватно, без значение колко голям файл отварям.
По-бърз е и от iMac 2015, който имах.
Тук е момента да отбележа, че файловете ми са дизайн на уеб страници, не тежат повече от 200-300МВ, като повечето са в порядъка на до 100-120МВ.
Инсталирах си играта, на която съм фен - Cities Skylines през Steam - на максимални настройки, резолюция 1920х1080px (според монитора ми), който може би през идната година ще подменя с по-голям и 4к - играта върви прекрасно, с всичките й инсталирани модове и над 200 000 души население на града, който "строя". :) Опитах и Mafia III, там не знам дали поради лоша оптимизация на играта, или задето е пиратска, на моменти забелязвам странични гличове в някои от текстурите, но се оказва дори по-лека за компютъра, вентилацията му не изкарва топъл въздух. :)

2. Периферия - удобство, ергономика, конкретна дигитална мощ...
Няма каква дигитална мощ да търся в периферията...освен може би в RGB светлините на мишката хаха. Клавиатурата вече май писах за нея. Удобна е колкото Magic Keyboard 2. Бонус е нумпада. Основното й предимство е подсветката и, че е еднакво удобна за ползване при Windows и OS X, също и лесно програмируемите й клавиши. Минус - не може да работи директно с кабел, трябва да се ползва bluetooth свързаност (или донгъла, който върви с нея, аз ползвам донгъла).

3. Резултати - например, с колко, и доколко има подобрение, общо, спрямо алтернативни конфигурации...
Сравнението го направих като част от отговора по въпрос 1. За съжаление нямам с какво друго да сравня.

4. Поддръжка - колко екстра време е необходимо за поддръжка на подобна конфигурация с цел гладка, ежедневна бездефектна дейност
Веднъж инсталирана OS X и направено огледално копие (за бързо възстановяване ако нещо се обърка при някой ъпдейт), поддръжка не се изисква. Бекъпите ги правя посредством SuperDuper и са смарт (като на Тайм машината), директно върху огледалното копие.
Опитах да инсталирам Мохаве и да ъпдейтна до Каталина през AppStore-a, като на нормален Мак - нямаше никакви проблеми. После я инсталирах начисто, отново без проблем. Мина първия ъпдейт и се получи проблем - оказа се, че с ъпдейта до 10.15.1 е била въведена някаква промяна от Apple що се отнася до работата на АМД видео картите. Разбрах го веднага след като видях черния екран след ъпдейта. За целта си смених драйвъра с по-новата версия (да, беше излязла още преди официалното пускане на ъпдейта, но не бях погледнал), буутвайки през огледалното копие и заменяйки го директно от него. Сега обнових до 10.15.2 - нямаше проблем.
Така че може би поддръжката се изразява в това - преди ъпдейт да трябва да проверя за нови версии на драйвърите, които ползвам. Това мога лесно да направя през инструмента Clover Configurator.
Ако не бях такъв фен на нов софтуер и да съм първи с ъпдейтите...едва ли щеше да ми се налага да осъществявам някаква поддръжка.

5. Удоволствието от добре проведената трансформация - няма цена
Все още не съм му се нарадвал. Чувството да знаеш, че когато искаш може да добавиш още рам, да смениш графичната карта или ssd-то, също така и да инсталираш каквато искаш ОС (без например да си ограничен от тази, с която е бил произведен Мак-а) е хубаво.
Ако един ден се завърна твърдо към фрийланс бизнеса и ми трябва портативна машина, ще заложа отново на Apple решение. Но до тогава - основната ми работна станция ще е Хакинтоша. Подбраните компоненти и възможността за ъпгрейд гарантират безпроблемни 5+3 години работа на пълна пара. А след това, ще цитирам крилатата българска фраза "я камилата, я камиларя". :)

Ако някой се чуди между iMac и Хакинтош, и е фен на идеята повече от нещата да са под негов контрол (а и на разумния разход), мисля, че Хакинтоша би бил правилното решение. Вярно, не толкова елегантно като iMac-a, но по-производително.

О, щях да забравя. Ако искате да имате двете ОС инсталирани едновременно на компютъра - говоря за OS X и Windows. Не е много добра идея. Няма нищо лошо в това да стартирате Windows във виртуална среда и да го ползвате така, но ако искате да е инсталиран наравно с OS X, единствения приемлив вариант би бил да го инсталирате на отделно SSD/HDD. Защо? Защото буутлоудъра на Windows пише и скапва този на други ОС. Другата причина да не се инсталира Windows директно е, че за да инсталираме OS X сме длъжни да направим няколко промени в BIOS-a, които може да не са в полза за Windows (например спирането на ултрабързото стартиране на системата). Не са нещо кой знае колко сериозно, но все пак е редно да се спомене.
UI designer and developer

bluesky

Добър Ден на Всички!

Смелият, и успешно проведен преход, от чисто нативна Mac среда към Хакинтош, от Колегата Ни angelvn, си струва да бъде разгледан внимателно от всички.

И както е вярна фразата, че ..."...всички пътища водят към Рим..."... тук имаме едно реално доказателство за многообразност на Истината - може да се борави с дигиталната техника, при това ефективно, по много начини.

Хибридният подход, PC Hardware, подплатен с Mac Software, умело приложен от Колегата angelvn, би могъл да се окаже едно печелившо решение, (изразяващо се в екстра производителност, плюс удоволствие от самия процес), за всеки, който желае да мине по подобен път.

Естественно, предполага се едно определено добро ниво на познания в дигиталната среда - както на PC Systems, така и на Mac Systems.
А направеният, определено задълбочен анализ и разбор, какво е направено, как е направено и систематизираните изводи около трансформацията впоследствие са на практика онова свързващо звено, характерно за всеки истински професионалист.
За професионалист в която и да е сфера можем да считаме всяко Човешко Същество, което освен че прави нещо, в областите, които са му интересни, СПОДЕЛЯ с другите Човешки Същества своя опит, при това БЕЗКОРИСТНО.

Т.е., драги Колеги - тази работа не е като онази работа...

bluesky

#22
..

bluesky

#23
...

angelvn

Хаха, добре го определи. Наистина тази работа не е като онази работа.
Не е като да си вземеш Мак, да го изкараш от кутията и просто да тръгне.
Първата разлика идва от това, че се налага да се подберат компоненти и да се сглобят. Втората - трябва да инсталираме операционната система, като предварително сме се запознали кои допълнителни неща (драйвъри/кекстове) трябва да се инсталират.
Чак след това можем да кажем, че двете работи сме ги сродили. :)

Предприех цялото начинание поради няколко фактора:
- да видя мога ли го, а и заради така да се каже приключенския елемент в цялата работа;
- усещането, че съм малко извън установените Тим Куук-ови релси, но все пак в играта;
- гъвкавост и възможност за безпроблемен ъпгрейд.
Един ден от Хакинтоша може да стане прекрасен OS X Server. Но първо трябва да натрупа пенсионен стаж. :)
UI designer and developer

bboyg

Едно време в hackintosh.me форума (който вече е в cloud-а със сайтовете които винаги ще помним), имаше един юзър дето беше направил брутален guide за това как да се инсталира хакито и особено как да си направим DSDT таблицата...  8) Ако WiZi пази архивите, може да сподели :)

tahumba

Цитат на: bboyg - 16-12-2019, 11:35:14
Едно време в hackintosh.me форума (който вече е в cloud-а със сайтовете които винаги ще помним), имаше един юзър дето беше направил брутален guide за това как да се инсталира хакито и особено как да си направим DSDT таблицата...  8) Ако WiZi пази архивите, може да сподели :)
И аз добре го помня, никнейма му беше МасFanatic. Почти съм сигурен, че за него става въпрос. Негова беше и темата за EFI бут лоудъра, и от там как да си направим мулти бот на мак и уин. Аз стигнах до там че направих трипъл бот с мак, уин и убунту. Съжалявам, че вече го няма този форум. Бях и си оставам фен на хакинтоша.


MacBook Pro 7,1 - 2010
iPad - iOS 5.1.1

Tihichko

Привет на всички! Да бяха хубави времена! Пък и бяхме млади,палави жадни за знания и тестове до сутрента. Но като гледам, с всяка версия нагоре OSX все се губи по нещо ценно и хубаво. Винаги съм имал и ползвал Хакинтош с Windows, няма никакъв проблем ако бъдат инсталирани на два отделни харда.

Tihichko


angelvn

10.15.4 може да прави проблеми при някои хакинтошове с Clover. Необходимо е да се обнови до последна версия, от която пък се оплакват някои.
При мен ъпдейта мина от първия път (както и предните няколко обновления), но записите за буут от инсталатора останаха. Единия успях да го махна, другия не (този през Firewalt който е). При следващ ъпдейт сигурно ще се изчистят, но дори и така не ми пречат.
Чипсета да спомена отново Z390, при 370 също няма ядове.
UI designer and developer