Интересна тема. Интересен експеримент. Интересни размисли от страна на Ангел, с който не е тайна сме имали доста пререкания относно Епълския хардуер/софтуер.
Тук обаче мога да споделя само лично мнение.
В 99.9% от времето си, всички устройства, които ползвам (часовник, лаптоп, телефон, епъл тв) са били винаги с бета версии, които се инсталират непосредствено след WWDC или след като излязат ъпдейтите. Останалите 0.01% в които устройствата са с официална версия, всъщност е времето, в което се свалят бетите

Факт. Но сега малко по-сериозно.
Последните 18 месеца ползвах Air M1-256. Страхотна машина, която ме изумяваше с 2 неща главно. Бързодействието си и батерията. Тук е момента да спомена, че лаптопа се ползваше главно за работа. Компанията, в която работя, и която е чуждестранна, залага на висок клас Lenovo. Аз обаче ползвам от 15г епълски компютри и не можех да понеса да ползвам Windows дори за служебен. Затова проучих какви са условията за BYOD програма, приех ги на драго сърце и така личният ми компютър стана служебен.
Първоначално корпоративните системни профили забраняваха инсталирането на бета версии, но с една проста терминал команда, нещата се оправиха и аз бях с бета 1 на Вентура - нито един от проблемите, които Ангел е описал не съм имал с нито една от операционните, които е изброил. Особено с Вентура няма секунда в която да съм бил с официална версия - нищо. Компютърът летеше. Нямаше крашвания, лагвания, проблеми със синхронизации (ползвам Exchange за да синхронизирам всичко майкрософтско с macOS приложенията: календар и мейл основно). Нямах проблем и с това недоразумение наречено Teams.
Следващото нещо, което ме изуми беше батерията. Позицията на която съм е СТО и работният ден е свързан с онлайн срещи, много табове и Excel (върху който познанията ми са плачевни). Отделно блутут мишка и клавиатура, външен монитор, wifi и още 2-3 приложениято постоянно отворени. При 100% батерията в 9:00 сутринта го пусках на зарядно може би някъде към 16:00.
След това обаче Apple решиха да пуснат Air M2. Аз, да ви кажа честно, робувам много на дизайн, а в дизайна на Air M2 направо се влюбих. Беше ясно - ще го сменям. Обаче се появи драмата с орязването на скоростта на SSD-то при базовия модел. А аз бяха решил да взема именно него, защото 256 са ми напълно достатъчни. Чудих се, чудих се и накрая дизайна спечели битката...
...и така от близо 2 месеца съм с Air M2-256. Леле!
Първото нещо, което му сложих разбира се беше актуалната бета на Вентура. Join-нах го към активната директория на компанията в която работя и "накачих" всичкия софтуер, който ми трябва за работа, заредих го на 100%. Беше време да го тествам. Леле!
Понеделник. 09:00 сутринта. Батерията е на 100%
Осезаемо (все пак 18м с Air-m1, нали) ама наистина осезаемо, компютърът работи по-бързо от предходния модел. Сигурен съм, ще се съгласите, че в ежедневната работа, такова нещо може да се забележи, дори да не е кой знае колко фрапантно като разлика. Изключително пъргав и студен като сърцето на бившата.
Понеделник. 12:00 преди обед. Батерията е на 92%
Започват онлайн срещите (където включвам 3то блутут устройство - слушалки), които са аудио и видео. Вътрешните понякога от час се проточват до 2-3, та и 4 часа. Машината се държи супер стабилно.
Понеделник. 15:00. Батерията е на 60%
Продължавам със задачите за деня. Продължавам и да се шашкам от начина по който машината работи и се държи.
Понеделник. 18:00. Батерията е на 30%
Свършвам работа. Давам си сметка, че за целия този понеделнишки натиск батерията е паднала 70%, ще си позволя да кажа - само. Изключвам компютъра и си тръгвам.
Във вторник решавам, че ще видя докъде ще изкара батерията.
Отново срещи, отново табове и т.н.
Компютърът изгасна някъде към 14:00 след обяд.
След това зареждане до 100% и отново тест. Абсолютно същото поведение.
Два месеца по-късно, компютърът с който бачкам 5 дни в седмица по 8 часа, а понякога и след работа (позицията го налага), се държи повече от впечатляващо и категорично работи по-бързо от М1.
Към момента на този пост батерията показва че е на 91%, които ще стигнат за 13ч24мин. работа.
Два месеца по-късно, батерията е само на 13 цикъла.
п.п. System Settings във Ventura не са ужас както каза Ангел. Те са пълен ШИТ!!!!