appfan

Здравейте,

Имам Macbook Pro 2021. За 10 месеца, батерията e спаднала на 90%, като e само на 33 цикъла. Това нормална деградация ли е ? Използвам мака с монитор, като зареждането на лаптопа минава през USB-C кабел директно от монитора.

Последна редакция: 24-10-2022, 11:04:49 от appfan

back to top

bluesky

Добър Ден на Всички!

Би ли разказал, по-подробно, каква батерия използваш...? От производител до производител устройствата се различават по качества.
Освен това, как точно зареждаш батерията Си...? При тотално разредена батерия, започваш нов цикъл на зареждане?
Цикълът на зареждане "нормален" ли е по продължителност, (според ръководството) или "ускорен", т.е. бърз...?
Как си зареждал батерията първите няколко пъти, (първите, поне 3 пъти или 5 пъти...)...?
Всички тези неща биха могли да се отразят на количеството и качеството на очакваното и количество цикли.

Последна редакция: 24-10-2022, 19:31:52 от bluesky

back to top

appfan

Лаптопа е свързан с монитор през целият ден от който черпи енергия. Вечер се използва за 1 час на батерия, като на следващата сутрин отново се закача за монитора и батерията от 85% се пълни на 100%.

Батерията, която използвам е оригиналната, която е в Macbook Pro модел 2021 година.
back to top

bluesky

Ясно. На практика, доколкото разбирам, лаптопът черпи енергия от Монитора ти, и Батерията се ползва само когато не е включен, евентуално, за кратко време, към порта на Монитора.

За съжаление, Ние не знаем точно как процедира конкретната Схема. Какво имам впредвид.
А. Възможно е, докато лаптопа е свързан към порта (енергия) на Монитора, лаптопът да би-пасва, (пропуска) да черпи енергия точно тогава от Батерията. При това положение Батерията само се до-зарежда от Монитора (и "чака"). Тогава обаче Батерията само се до-зарежда от Монитора, (например приблизително от 90% до 100%).

Б. Възможен е и друг сценарий. Ако лаптопът, не би-пасва, (не пропуска) да черпи енергия от батерията. Тогава Батерията снабдява с енергия лаптопа, като паралелно непрекъснато се до-зарежда от порта на Монитора. И работи класически като Батерия, (самостоятелно), само по времето, когато лаптопът е изключен от порта на Монитора. В този случай също - Батерията никога няма възможност да се разреди напълно, преди да настъпи следващото и зареждане.

И в двата случая - налице е ситуация, на която Фирмите не утрират - дали това е най-ефективният начин за използване на Батерията. Както обикновенно - поради невнесена ясност от Производителя, сметката плаща използващият Устройствата.

В Твоят случай - Ние (заедно), не знаем - отразява ли се драстично, и ако се отразява, (доколко) този оригинален начин за използване на Батерия - до-зареждането и, преди да е разредена напълно, (и то за продължително време на повторяемост на подобна схема на използване).

При всички случаи - КЛАСИЧЕСКАТА ТЕОРИЯ за батерии, (акумулатори) твърди, че само когато батерията, (акумулаторът) напълно се разреди, би трябвало да се зареди отново.
Освен това - пак според КЛАСИКАТА - първите 3 пъти, (поне, от "девстена" батерия), особено благоприятно за целия "бъдещ" живот на батерията, се счита пълното и разреждане с последователно пълно зареждане. Защото, пак според Класическата теория за акумулаторни устройства, налице е явлението "хистерезис", (т.е. "запомняне" от страна на батерията първите няколко зареждания. Чертаят и характерна графика на явлението.

Естествено, надлъж и нашир се ширят днешните "модерни" устройства за зареждане, които бързо зареждат батериите. Може би се разчита, че батерията, като сменяем ресурс, не би трябвало да се "пази" толкова. И търговийката си върви.

Последна редакция: 24-10-2022, 23:05:05 от bluesky

back to top

fpyyh

Гледах разликите между батериите на моите лаптопи и тези на жена ми, единственото, което ми хрумва за тях, вече при няколко поколения и смени е, че тя не ползва почти нищо, което така да товари компютъра, че той да загрява. Нейните са на повече цикли, но и с повече живот, моите уж по-малко цикли, пък в по-лошо състояние.

Случи ми се и на Dell лаптоп, според мен обяснението е, че понеже го ползвах затворен с външен монитор, но и го товарех доста, водейки до много често включване на вентилаторите на макс, не се е охлаждал като хората и батерията си замина.
back to top

Metal

Направи едно пълно разреждане и зареждане и кажи тогава как е.

Принципно е добре веднъж в месеца или през месец поне да правиш пълен цикъл - батерията да падне под 5% и тогава да заредиш до 100% като го оставиш известно време включен след това.

Моя MacBook Pro 16" 2019 е на 260 цикъла и капацитет от 7290mAh, мисля като нов капацитета беше над 8500mAh
back to top

angelovarna

Ако се държи странно батерията - да, може да помогне. Но в противен случай, само ще й съкрати допълнително живота. Затова нека не пробва този метод твърде често.

UI designer and developer
back to top

Fifata

А дали проблема не ти е в начина по които го зареждаш?

Защото това през монитора да идва тока, не знам колко е ОК за лаптопа.

Аз моя лаптоп го ползвам 99% от времето на оригиналното зарядно и веднъж в седмицата си го взимам към вкъщи и го ползвам на батерия 1-2 часа и на следващия ден пак си го закачам обратно.

Батерията показва 21 цикъла в момента и 100% живот.
14 про М1 про

iPhone 13 mini red 128GB
AirPods Pro
MacBook Pro 14 M1 Pro
iPad Pro 12.9 M1
HomePod
back to top

ProstoAZ

Ако е още в гаранция, а и извън гаранция да е, иди я закачи на тестовете в оторизираните сервизи и ще ти кажат бързо. Може да си в някоя програма за замяна.

И да не си, ползвай си я, без да гледаш метриките, като стане неудобно, ще я замениш в оторизиран сервиз.

Лесно и просто.

iMac 24", 2022, 8 GiB
MacBook Air 13", 2017, 8 GiB
MacBook Pro 13", Mid-2012, 16 GiB
iMac 21", 2012, 8 GiB
iPhone 13 pro/128 GiB
iPad Pro 2020 /128 GiB
iWatch ULTA, 2022
AirPodsMax
FitPro_drDre.
back to top

angelovarna

За да се замени по гаранция трябва батерията да е на под 80% здраве и то през първата година от употребата на компютъра.

Вече ако специфичен проблем има програма за установен фабричен проблем с батериите - да, може да му я сменят и без горните условности.

UI designer and developer
back to top
« назад напред » Страници: [1] | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: