bluesky

Добър Ден на Всички!

От Април 2022 в София е налице Изложба, посветена на един от етносите, съ-образуващ и Българската Народност.
Възможно е да се посети поне още 3 Седмици. Настоятелно препоръчвам.

САМО ЗА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!


back to top

thebrainless

Само да ти кажа, че си ползвал руска кирилица. Като бивш дизайнер ме дразни доста ползването ѝ.
Успех на изложбата!

Stay hungry. Stay foolish.
back to top

bluesky

Добър Ден на Всички!

Колегата поставя един много интересен въпрос, който заслужава внимателно разглеждане.

Всъщност подобен, (с по-друга окраска), въпрос съм поставял и друг път - защо Българският Език често въобще липсва от всякакъв тип “технически ръководства”, (печатани за цялата Европейска Общност), и ако все пак е представен, то е напечатан някъде в “последна глуха”, и не където му е мястото - по Азбучен ред, непосредствено след Австрия, т.е. -  в началото на всеки Буклет.

Днешният въпрос има малко по-друга “окраска”. Търсят се разликите в Българските, (вече електронни шрифтове), и техните Руски аналози.

Аз лично бих разделил въпросите на 2 (две) големи групи:

А)   Чисто технически, “дизайнерски”, естетически, емоционални
Б)   Глобални - гео-политически, (скрит смисъл), или чисто “англо-саксонски”, (паразитически) - наглед изтъкване на едни характеристики, когато в дъното стоят, прозират чисто комерческо-банални ийюдейски интереси на противопоставяне с цел деление, и с последващо унищожаване на “опонентите”, (тип “двама се карат, третият печели”).

Нека разгледаме Нещата последователно.

А)   Ако чисто технически, или графически, разгледаме разликите между Българските интерпретации на Кирилицата и техните Руски, Кирилица, (естествено) аналози, ще открием и някои разлики в изписването на Символите, (строящи Азбуката Кирилица):
Прилагам Примери:Разликата при използването на едната или другата Кирилица не е голяма, въпреки че в един и същи Текст те все пак изглеждат различно.
Българската Кирилица изглежда по-игрива, по-вибрираща. Това се дължи на различното изписване на Големите и малки букви, които имат уникални графични характеристики, една спрямо друга.
Българската Кирилица използва някои от принципите, заложени в Латиницата, (говорим за дигитални версии), (а именно - някои от малките букви имат горни и долни дължини - това ги прави по-обли, или по-уникални, но и леко по-малко разпознаваеми, ако читателят не е закърмен с буквите Си).


Руската Кирилица е по-компактна, по-ординарна, използвайки малките букви почти като “копие” на големите. Това дава ординарност и обобщава повече.
Тук Руската Кирилица използва някои от Латинските аналози на буквите, големи и малки, за обобщаване (някои малки букви изглеждат точно като големите им събратя).

Общо казано - Българската Кирилица е по-уникална, Руската Кирилица - по обобщаваща.

Има ли противопоставяне тук…? Не бих казал. Българската Кирилица поставя един важен акцент - уникалността, начело. Руската Кирилица се ръководи от друг важен аспект - ординарността, унификацията.
Всяка от тези важни характеристики има право да съществува, и Слава Богу. Това прави Живата Природа по-разнообразна, което и в други сфери се наблюдава повсеместно.

Нека разгледаме и другият голям въпрос - гео-политическия.

Б)   Желание да се въздига до небесата в “западната практика” всичко, което се “противопоставя” на Руската традиция. А защо не да противопоставим и Българската Кирилица на Руската Кирилица…? Отлична идея - нека вместо да ги обединява, Кирилицата служи на пиявиците на иврита като “аргумент” - Българи срещу Руснаци. И някой доволно потрива ръчички в “медиите”…

Ако “авторите” успеят да скарат Народите, исползващи Кирилица, (на базата на изписването на някой символи…), то тогава ще има противопоставяне по още един параметър на поне 252 000 000 души - България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна, Русия, Беларус, Бурятия, Башкирия, Ингушетия, Дагестан, Кабардино-Балкария, Казахстан, Киргизия, Република Мари, Мордовия, Монголия, Татарстан, (стара Волго-Камска Болгария), Тува, Таджикистан, Удмурия, Чечня, Чувашия.

В същото време - Руският стандартен печатен шрифт се ползва вече повече от 135 години и за това време никой не се е почувствал по-малко Българин оттогава.
Руската Нация е Имперска Нация. Точно както и Римската Империя, руснаците не страдат от комплексите, характерни за малките Народи и веднага въвежат чуждото като свое, стига да върши работа. Затова, и Българската Кирилица - можа да лети в Космоса, и си остава там - ЗАВИНАГИ, качена с помощта на руски космически апарати, написани с Руска Кирилица.

Ако трябва да обобщя - Колегата Ни напомня, да се съсредоточим, (ако желаем…), на въпрос, който пряко опира и в Графичния Дизайн - да се използва Българската Кирилица, винаги, когато е възможно.
За себе Си спокойно мога да кажа, че съм Западен Дизайнер, (по опит, подготовка и мислене). За пръв път използвах Кирилица през 2011 година, проектирайки и Проект на родния Си език! (смЕх и грЕх… ха, ха, хааа…). Обаче съм Българин, (по дух, цветоусещане и ген). И затова, оттук нататък, акцента го вземам насериозно.
И ще използвам и Българска Кирилица, всеки път, когато бих желал да дам ударение на игривост, “джаз и рок-енд-рол” по отношение на графичното Усещане.
back to top
« назад напред » Страници: [1] | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: