angelovarna

Изгледах снощната презентация на Епъл за новите часовници, телефони, слушалки.
Както предходните няколко и тази мина някак забързано, следвайки един и същ шаблон за всеки от продуктите, докато в началото и края й началникът на компанията - Тим Кук с говоренето, подскачаше ентусиазирано като нещо средно между риба на сухо и жаба.

Защо за заглавие на темата съм посочил отклонение на компанията от завещания й път?

По времето на Стийв Джобс идеята зад продуктите бе да има един продукт, но той да е изпипан възможно най-добре. Да е най-добрия продукт сред конкуренцията - iPhone сред смартфоните, iPad сред таблетите, Macbook Pro сред лаптопите за творци, разработчици и прочее.
Също не искаше (и това го има на видео някъде из Ютуб все още) когато се обявява нов продукт, за него да се говори основно с технически термини - например сега има 4 ядрен процесор, незнам си какъв чип и друг сензор.

Какво виждаме от последните поне 3 години обаче?
Обявява се нов телефон, на който компанията разчита за не малък размер от годишната си печалба и се казва:
Новият айфон има 2 високо производителни ядра и още 2 вискоефективни. Какво го интересува това обикновения потребител? Само по себе си почти нищо не означава. Не се прави сравнение с предхония модел, а с няколко модела назад и сравнението е толкова повърхностно, че може и без него. После казват за батерията - "батерия, която издържа цял ден"...ами че то от край време човек масово зарежда телефона си веднъж на денонощие, така че за какво изобщо се обявява това.

После започват за всеки един продукт как намалявал въглеродния отпечатък с ХХ%. За толкова години трябва вече да са на минус %, но вече имат и срок - до 2030та да са постигнали целта си. Не е лошо да се спомене, но може като обобщение за цялата гама новообявени продукти.

За часовника - "има екран от край до край (и текущия модел има)", за чипа май нищо не казаха, но пък имал сензор да мери кога ще овулираме, както и такива, засичащи катастрофа. Това последното е полезно. Малко по-интересно бе обявяването на новия им ултра часовник, който изглежда като умалена версия на двоен чийзбургер - има по-голям екран, сензорите като на новия часовник 8ма серия, още едно копче и още една дупка за високоговорител, който може да писка вместо вас, в случай че се изгубите в гората. Хубавото при него е, че има по-голяма батерия, но сякаш не е предназначен за масовия потребител, а по-скоро за ентусиасти.

Накрая това, което ми направи впечатление от цялата презентация, подредено по важност/сила на въздействие бяха:
- има повече презентаторки отколкото презентатори;
- пълната и бременната жени;
- как са дообогатили изрезката на екрана на новият айфон Про (и защо не са го направили и при останалите от новата гама, вместо само да им махнат опцията за физическа сим карта и малко да им пипнат камерите);
- ултра часовника.

Къде са гостите, представящи какви игри могат да се играят на новият айфон? Разработчиците, показващи новости, които са възможни, благодарение на подобрения чип? Обяснение какво може да постигне новият айфон с новата ОС.
Няма я атмосферата при презентациите вече. Само една песен изпята набързо с ефекти на зелен екран.

А да, очаквах да обявят и обновена версия на обикновения iPad, тъй като деца и студенти започват новата учебна година, но това не се случи. Текущата му версия (9), бе обявена на 14 септември миналата година, включваща чип от 2019г (А13).

UI designer and developer
back to top

Adamov

Таблет ще бъде обявен на събитие другия месец.

Apple MacBook Air M2
Apple iPhone 12 Pro Pacific Blue
Apple Watch 5
Apple TV 4k 2nd gen
Apple HomePod Original x2
Apple AirPods Pro 2
Apple AirPort Extreme 6th
Apple AirPort Express 2nd
back to top

georgekodinov

Мен лично ме подразниха много модели. Стийв, лека му пръст, това е било първото нещо което е направил като се е върнал в епъл навремето: да намали броя на предлаганите продукти. Имаше един айфон по негово време. Сега има 4 броя. Как да избере човек? Това ми харесваше в Епъл: не се налагаше да си експерт и да избираш от 100-ци модели. Отиваш и вземаш. Прекалено големия избор е лош за консуматорите, защото каквото и да изберат все се чувстват нещастни че не са взели правилното нещо.

Иначе да, чакаме айпад ос! че текущата е … от времето на Стийв.


Sent from my iPad using Tapatalk
back to top

angelovarna

@georgekodinov да, точно и мен ме дразни това.
Вместо да има един топ продукт, има няколко негови деривата, като който и да вземе човек, все ще трябва да прави компромис.
Примерно с айфона - едно време имаше само iPhone 4 - държеше се на нормален размер на екрана, супер камера, бързодействие и качествена изработка, като цената бе нормална.
До скоро ако иска човек да си вземе телефон на компанията с хубав вид и най-добрата камера, която може да предложи компанията в телефон - трябва да вземе огромен апарат, за който да плати поне още 50% отгоре.
Аз си взех 13 мини варианта - най-удобен ми е. Преди това бях с XR и редовно ми падаше от джоба на земята като сядам в колата или клекна да си вържа обувките.
Сега отново прекратяват тази серия телефони, която бе най-близка до славните времена на по-компактния iPhone.

За представянето на новия iPad и аз чух, че ще е по някое време през есента. Най-вероятно когато ще се пускат финалните версии на Mac OS и iPadOS, но до тогава учениците и студентите ще са си купили вече каквото им трябва. Аз не съм нито едното от двете, но коментирам, тъй като това отлагане е лишено от всякаква логика. Освен, че може би не са готови още със софтуера горкиките. А защо не са готови? Защото предприеха глупавата стъпка всяка година да обновяват ОС-а, сякаш е телевизионен сериал.
Откакто това се случи (и важи най-вече за MacOS) операционните им системи са пълни с бъгове и недоразумения. Тъкмо поизгладят донякъде нещата и е дошла нова версия, а старата минава само на обновления по сигурността, браузъра и iTunes, и до там.

На Монтерей все още не са си оправили бързия преглед на файлове на Finder-a, както и генерирането на thumbnails. През няколко дни ми се налага да рестартирам процеса на Finder за да се оправи това. Все по-често се налага да се рестартира компютъра за да се изчистват и други грешки.
С лицензиран донгъл към М1 Макбука ми пък се оказа, че на спорадичен принцип се прекъсва захранването на закачени към него устройства и ако зареждам нещо или имам закачен външно ССД - същото се ънмаунтва по неправилен начин, създаващо риск от загуба на данни. Не един или два бяха случаите на изгорели Макбук Еър М1 или неработещи/неразпознати външни устройства при свързването им към лаптопите с този чипсет.
MacOS Monterey също има проблем и при събуждането на лаптопа, натискайки бутона с разпознаване на пръстов отпечатък, вместо лаптопа да се събуди от спящ режим, екрана му за части от секундата светва и пак угасва. Та се налага по 2-3 пъти да се натисне копчето за да захапе. Понякога пък изобщо не иска да се събуди и се прави студен рестарт. Това е в случай, че лаптопа не е бил рестартиран да кажем...през последния месец.
Преди години не си спомням да е имало такова нещо. Но с всяка изминала година и по-нов модел хардуер от Apple, все повече РС недостатъци идват и на този хоризонт. Дори започвам да се замислям да мина на РС, така поне ако ми изгори SSD-то например, мога да сложа ново.

UI designer and developer
back to top

mutra

Тук съм напълно съгласен с тезата и аргументите Ви! Отностно ОС, без значение дали за лаптоп или телефон, не обновявам поне 6-7 месеца докато не прочета на няколко места, че са отстранили основните проблеми, защото ВИНАГИ има проблеми след анонсирането на нова ОС (поне от 2014 на сам)... До колкото хардуера... няма нищо иновативно, което да ме накара да кажа УАУ.
back to top

ProstoAZ

Споделям мненията на всички ви, даже благодаря, че обобщихте моите наблюдения, които ми се въртяха в главата...Smiley

Като цяло, това с моделите и вариациите е много досадно.

Сега например ще си купя часовника Ultra, макар че има сходни параметри, искам да имам здравината, кристала, издържливостта. Тези неща ме грабват и допълват усещането ми, но като цяло...

Таблет се зарекох да не вземам. Имам пор 2020, ама не знам какво ще излезе... Като излезе нещо много яко, току-виж се наредя пак на опашка...

Много се чудя...

iMac "Core i5" 2.8 21.5-Inch (Late 2015), 8 GiB
MacBook Air "Core i5", 13', 2017, 8 GiB
MacBook Pro "Core i5", 13' Mid-2012, 16 GiB
iMac 2012
iPhone 13 pro/128 GiB
iPad Pro 2020 /128 GiB
iWatch S6
AirPodsMax
FitPro_drDre.
back to top

fpyyh

От някаква гледна точка основата работа на Кук е да повишава цената на акциите, увеличавайки възвращеамостта на инвестицията на съдружниците и по този показател той е много успешен - от 2011, когато той става CEO, цената на компанията става от ~350 милиарда на 2626 милиарда вчера, ръст около 7 пъти и половина. Моето основно оплакване е свързано и с това - колко безкрайно скъпи станаха повечето мобилни устройства, цени като на компютри, но все пак се сменят доста по-често от тях, 5-7 годишен мак си е все още супер за непрофесионална работа, но 5-7 годишен телефон или таблет е вече много бавен и му липсват способности, съответно на 2-3 години трябва да се сменя.
back to top

Metal

Така е, прави сте.
Вече няма нужда човек да си сменя телефона често @fpyyh. Защото няма нищо ново, по бърз бил с 10-15% от миналогодишния... трънки, никой няма нужда от такива "подобрения"
Прекалено много продукти, прекалено често се обновяват, винаги закъсняват и са пълни с бъгове. Липсва им еволюция и иновация.
Моето мнение е, че спокойно могат да минат с нов продукт  на година и половина две.
За софтуера също, минимум 2 години. Аз например още съм със Catalina, на практика последния OS X - 10.15 Нищо в новите операциони системи не ме грабва, не виждам причина да ъпдейтвам - ще получа само още бъгове и ще загубя съвместимост заради премахнати кърнал разширения.
back to top

OXYGEN

Ще си позволя да не се съглася с частта за избора на модели.
Хора, струва ми се, че само от вашата си камбанария гледате. Не може така да налагате своето мнение за общовалидно и най-правилно.
Бил хубав размера на 4-ката. Да, беше, ама 2010-12. Разберете, че хората са различни. Едни явно приоритет им е (безумните за мен) skinny jeans и да не им изпада телефона от миниатюрните джобове, на други приоритет им е да могат много по-лесно и комфортно да виждат информацията на екрана си. Едни са готови да жертват батерията заради размер, другите обратно.
Аз например още в ония времена на 4-инчовите екрани бях принуден да мина за известно време на Galaxy Note като единствен с 5+ екран. Само заради екрана. И от както извадиха тогавашните Plus, сегашни Max версии, не ми се налагало да мисля за минаване пак при Андроидите.
Замислете се и друго. Прави сте, че Кук не е Джобс и не си налага мнението въпреки потребителите. Той следва тенденциите. А понеже минито го махнаха тази година, какво ви говори това? Явно малцина са носталгици за малки теелфони и продажбите не са оправдавали финансово съществуването и на този модел.
back to top

Пиф

... Не може така да налагате своето мнение за общовалидно и най-правилно....

Никой не налага мнение, просто се споделят мнения, а това, че повечето са в една посока говори доста.

... Прави сте, че Кук не е Джобс и не си налага мнението въпреки потребителите. Той следва тенденциите....

Кук следва тенденциите, Джобс ги създаваше.
back to top

Adamov

Пиф, съгласен съм с теб. Джобс създаваше тенденциите. Но съм съгласен и OXYGEN донякъде и с Ангел.

Съгласете се обаче и че Джобс създаваше история преди 11 години.

За това време се промениха доста неща.

Да, Кук не е Джобс. А и не е нужно. Едва ли ще сме живи ние, за да видим друго технологично светило като Джобс.

Аз мисля, че е добре да има избор. Все пак са 2 "чисти" и 2 про модела.

Хубаво е да има избор. Има ли избор има и ревеню. Има ли ревеню - инвеститорите са хепи.

На мен в презентациите ми липсва Фил Шилър примерно. Крег също.

Абе липсват ми старите презентации.

Иначе в петък ще си взема AirPods Pro 2 пък да видим...

Apple MacBook Air M2
Apple iPhone 12 Pro Pacific Blue
Apple Watch 5
Apple TV 4k 2nd gen
Apple HomePod Original x2
Apple AirPods Pro 2
Apple AirPort Extreme 6th
Apple AirPort Express 2nd
back to top

angelovarna

Да преведем "ревеню" на български - приходи.
Относно изказването на OXYGEN за дънките - от край време джобовете им са стандартни. Да, има разни дамски модели с плитка талия, но там друго освен тамагочи или кутийката на Airpods слушалките няма да влезе.
Нося дънки от дълги години и джобовете им са все с един размер.
Съответно - телефоните до iPhone 5S / CE се събираха идеално, а следващите и то не най-големите, взеха да стигат до ръба на джоба и като клекне човек или седне в колата - телефона от джоба отива право към земята. Сега взех Мини версията на 13ката и не ми харесва, че отново спират разработката на по-нови модели с такъв размер.

По мое мнение - устройство което е по характеристики между два различни типа устройства е компромис. Защо ли?
Има по-голям екран от на телефона, но не и колкото на таблета.
ОС-а му е по-ограничена от тази на таблета (вече).
Не е удобно за носене, но пък е малко по-удобно за гледане на какво - филми? Екселски таблици? 20 страници документи? 6-7" екран не стигат за удобно ползване на тези неща, а таблетите с по 9-10" екрани са достатъчно тънки, леки, бързи и с издръжливи батерии за да си ги вземе човек на път.
Затова за мен поне е по-хубаво човек да има телефон с размер на телефон, таблет с размер на таблет и т.н. А не таблетофон и таблет.

Отклоних се с цялото това словоизлияние от идеята на темата. Идеята бе да няма компромиси, да има един или най-много два модела от тип устройство, но да са с топ характеристики, най-доброто, което компанията е способна да предложи.
Сега какво е - 4 модела iPhone - два от тях с по-кофти камери, по-обикновени цветове, по-стар чип, по-обикновен екран. Но като цяло горе-долу работата бива. По-лошо е при таблетите - имаме mini 8.3", стандартен с 10.2", Air 10.9", Pro 11", Pro 12.9".
Така имаме 2 модела с почти еднакви екрани. И един миниатюрен, чийто екран е с 4см по-голям от на големия айфон.
Има и един 13" Macbook Pro М2, който също не е ясно защо все още съществува, тъй като имаме пуснат 14"-ов и с излизането на М2 бе редно 13"-овия да бъде пенсиониран, а на негово място да се обнови 14"-овия.

Да, избора е нещо хубаво, но да е с мярка и до там, че да му е лесно на незапознатия клиент/потребител да избере нещо, от което няма да се разочарова.
При завръщането си в Apple, едно от първите неща, които Стийв Джобс направи бе да съкрати драстично разновидностите на предлаганите продукти. Сега се прави обратното, а историята е показала до какво води това.

UI designer and developer
back to top
« назад напред » Страници: [1] | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: