Защо Air вместо Pro?
Защото разликата в производителността не оправдава по-голямата цена.
Малко по-яркия дисплей на Про-то също.
Избрах Еър точно поради факта, че няма вентилатор. Много ме дразнеше шума на вентилаторите при интел макбук Про-тата, както и на сегашния ми уж напомпан iMac 27" 2020.
Ако ми се налагаше да рендвам по няколко видеа седмично не бих избрал Еър. Но тъй като правя дизайн и пиша код - лаптопа не се затопля дори и вентилатор не му е необходим.
Ще погледна ако не забравя тази вечер из домашната мрежа дали нямам някой по-дебел Фотошопски файл (почти не ползвам Фотошоп стана поне две години) да видя ако се отвори колко RAM ще изяде, но с големи файлове на XD не се тормози.
Pixelmator Pro-то пък направо лети и е такъв кеф да се ползва. Дори е на разпродажба май още - 50%. Само за 40-50лв, колкото ми е на месец абонамента за Адоб Криейтив Клауд, които ще стане година не могат да си изкарат XD-то с нейтив поддръжка на М1. А уж им е новата звезда в пакета.
Фотошоп-а е над 4GB, а Pixelmator-a 400МВ (не съм проверявал, но инсталационния файл на последната версия беше малко под 400).
За версията на Windows-a след като е на виртуална машина не мисля, че трябва да е някаква специфична версия, но не съм пробвал да го инсталирам, понеже не ми е интерес, така че може да говоря глупости.
Гледах видео онзи ден обаче за последно пуснатия релийз. Не този, който изтече преди 24ти, а последния и има големи разлики, поне визуално между двата.
Въпреки редизайна на File Explorer-a, който все повече заприличва на Finder, все още няма поддръжка на табове.
За да може да му се тества всичко, трябва да се активира. На мен ключа ми за 10ката замина заедно с хакинтоша, а да купувам нов лиценз...не благодаря.
@bluesky аз мисля да ползвам тази, с М1, пък някой ден дай Боже - друга с М3 или 4. Човек не трябва да чака когато има нужда и възможност, защото докато мисли и чака дали ще излезе по-ново, като нищо след като си вземе каквото реши да се случи точно това.
Малко оплетено го написах.
През 2010та мисля, че беше ей така се чудих ще излиза ли или не ново Мак мини, чаках чаках, накрая си взех 2010та модела и след няма месец обявиха модел 2011, с 20% по-бърз от моя. А тогава целта беше възможно повече производителност (спрямо текущия ми тогава Macbook White) на по-ниска цена.
Единственото, което не ми харесва, но едва ли ще се промени е това, че SSD-то е запоено за дъното.
EDIT: Остана ми време и реших да направя теста, за който колегата по-горе помоли.
Интел:
М1:

При идентичен файл, отворен през два редактора, на двете машини ако не се гледат снимки, ето какви са резултатите:
Интел Фотошоп: 4,10GB RAM
Интел Pixelmator Pro: 483MB RAM
М1 Фотошоп: 3,85GB RAM
M1 Pixelmator Pro: 1.17GB
Тук прави повече впечатление разликата при пикселмейтър-а, която не е в полза на М1 мак-а. Тройно повече ползвана памет при еддна и съща версия, но едната оптимизирана за Интел, а другата за М1.
Наблюдава се разлика при интерпретирането на фотошопския файл от Pixelmator-a - при интелската версия шрифтовете са много омазани и има малки разлики. При М1 версията обаче се отваря без никаква разлика спрямо отворения файл с Photoshop.
Суоп-а не погледнах колко е бил преди, но се трупа в статистиката (не е моментен) и се нулира след рестарт.