Страници: [1] 2 | Надолу Начало - СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ - Нов Рутер (Прочетена 956)

bluesky

Добро Утро на Всички!

Търся качествен Рутер (модел, марка).
За важни може да считаме всички техни параметри.
Бихте ли дали Идея за качествен Модел.

Ако получа информация бързо, още сега, фиксирам, (поръчвам, купувам) веднага.
Външният рутер, който осъществяваше приемането на входните сигнали, изглежда излязъл от строя, (въпреки че имам собствена версия за случилото се...)... Два дни отсъствах... т.е. логиката Ми диктува куп възможни вероятностни сценарии...
Ако някой от Вас е доволен от конкретен Модел, моля, чакам Идеите ви.
back to top

Fifata

Бюджет? Екстри дето да има? Или просто търсиш кой от какво е доволен?

iPhone X black 256GB FO
iPad Pro 12.9 2th gen
Apple AirPort Time Capsule3st gen
Apple Airport Express 5st gen
Apple TV 4
Apple Watch 44mm Black
iMac 27 5K i5 late 2015
back to top

bluesky

Бюджетът не е въпрос.
В същото време, не е задължително да е възможно най-скъп модел.
По-скоро, целесъобразен.
Няколко кабелни изхода, безжична връзка, надеждност, бързина на модерна мрежа, може би понятен, логичен интерфейс...
"Вътрешният" Ни рутер е AirPort Extreme, върши работата, за която е предназначен.
А този би трябвало да е "външен", първи приемащ сигналите от Нет-а.
back to top

kocetokz

Замислял ли си се за Synology VPN Router? Незнам дали ги продават в България, но си заслужава ако имаш remote работа от навън да си си в локалната мрежа по VPN.

Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People.
back to top

godo

Вкъщи единственото, което помогна е https://www.tp-link.com/bg/home-networking/deco/deco-x60/

Буквално утрои скоростта до някои места, където едва смогваше. Може да се сетва приоритет на определени устройства и трафика, което е супер полезно.
Друга полезна функция е Seamless Roaming, което автоматично превключва към устройството с по-добър обхват.

Има parent-control, където само си поддържа списък със забранени сайтове, както и аз мога да добавям определени такива.

Със смарт хоум джаджите обикновено има 25-30 у-ва накачени и се държи доста стабилно мисля, че поддържаше над 100 у-ва.

Приложението е добре направено и има възможност да симулира custom MAC address, което улесни сетъпа при мен.

Има и по-компактна версия, ако помещенията не са много или е 1 голямо - https://www.tp-link.com/bg/home-networking/deco/deco-x20/v1.20/

Не съм пробвал други MESH wifi6 системи, така, че тези неща предполагам ги има и други производители, но пак казвам минах през всякакви конфигурации и скъпи рутери, рипитъри, които сега стоят в един кашон и само това постига оптимална и стабилна скорост.

Mac only
back to top

kocetokz

Това което пишеш го има последното поколение Apple рутери, технологията е beamforming , където сигнала се насочвам там, откъдето има съединени устройства. Иначе разширяването на мрежата го може всеки един Apple рутер, които аз бих ги препоръчал пред всеки един друг производител.

Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People.
back to top

Fifata

Аз в офиса съм си взел един Asus, някъде около 180лв беше с 3 антени е, малко по късно ще ти кажа и точния модел и съм супер доволен. Има доста екстри и доста силен сигнал, както и гигабитова връзка да ми подържа сървъра.

iPhone X black 256GB FO
iPad Pro 12.9 2th gen
Apple AirPort Time Capsule3st gen
Apple Airport Express 5st gen
Apple TV 4
Apple Watch 44mm Black
iMac 27 5K i5 late 2015
back to top

godo

Това което пишеш го има последното поколение Apple рутери, технологията е beamforming , където сигнала се насочвам там, откъдето има съединени устройства. Иначе разширяването на мрежата го може всеки един Apple рутер, които аз бих ги препоръчал пред всеки един друг производител.

Може последния Airport да има част от нещата, но се чудя защо Apple спряха да ги произвеждат 2018г.
Ти знаеш ли защо?

Модерната MESH технологията работи "малко" по-различно от рутерите на apple от преди 2 години, а wifi6 е едно обезпечение за бъдещето, понеже аз лично не сменям всяка година рутерите.


Mac only
back to top

kocetokz

Да, това е вярно че Apple спряха да произвеждат рутери.
Официално никъде няма  намериш писмено обяснение на този факт, но и до ден днешен тези рутери са просто прекрасни и работят безотказно! Вкъщи в България и тук в Норвегия съм с Apple Airport Extreme които са включени в mesh и просто работят и точка.

Както сте забелязали техните рутери са с USB 2.0 порт, те дълги години се опитваха да избягнат използването на USB 3.0 поради една много важна причина - интерференцията на USB 3.0 която просто гаси всичко което е bluetooth и  WiFi в радиуса около устройството.

Който има време нека да прочете следният документ:
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/docs/io/universal-serial-bus/usb3-frequency-interference-paper.html

Т.е. ако вие имате рутер с USB 3.0 и той има включен външен диск, вие ще загубите сигнала до рутера по WiFi. Не съм сигурен дали между тях устройствата как комуникират, само WiFi или имат вграден Bluetooth, но при наличието на диск, просто всичко спира.
Варианта е са изключат USB 3.0 и да сложат Thunderbolt, но това ще ускъпи устройството и ще стане непродаваемо, може би не за всички, но за повечето потребители които не биха дали 300 евро за един рутер, а ако имат нужда от 2 или 3, сумата става непосилна.

Както може би знаете много нови компютри имат т.нар USB -C порт, но това съвсем не означава че е Thunderbolt, трябва внимателно да погледнете иконката която е до него за да разберете какво точно е това.

Интересни статии за всички вас:
https://www.kitguru.net/desktop-pc/anton-shilov/not-all-usb-type-c-ports-are-equal-nine-implementations-of-usb-c-incoming/

https://www.akitio.com/faq/356-are-all-usb-c-cables-the-same

А може би и последната причина е че те не искат да губят ценни ресурси за да продължават да произвеждат рутери, самото появяване на Apple Airport даде нова насока на производителите и им обясни как трябва да се прави и толкова!

Преди време закупих Linksys Velop Whole Home Mesh Wi-Fi System (3-pack) за тук, но се оказаха пълен провал, разкарах ги си минах на старите добри Apple Airport Extreme. Всички стени тук са от дърво и няма никакви железобенонни констукции между стаите. Всключих трите рутера с пряка видимост между тях като между първият и вторият рутер разстоянието беше 10 метра пряка видимост, между втория и третия само 3 метра и си губеха сигнала между тях!!! За да ги настроиш е нужно да имаш акаунт в Linksys и можеш да ги конфигурираш само от телефона който да е около тях за да си комуникират. Доста сложен интерфейс които е предназначен само за професионалисти, обикновенните потребители просто нямат шанс да го настроят както биха искали, лично аз доста се разочаровах още при първото им включване.  Изключително непрофесионален подход към толкова скъпи устройства!

Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People.
back to top

Adamov

Най-накрая интересна тема в този форум. И кой да предположи, че ще дойде от bluesky  Grin Grin Grin (no offence).

godo показа нещо страхотно, но тези суми не са за всеки.

Аз също съм фен на AirPort extreme серията. И тъй като моето потребление не е кой знае колко сериозно, за мен 5th gen а1408 си остава абсолютната красота и класика!

Константине, благодаря за супер интересните линкове. Особено за интерференцията. Не бях запознат, че има нещо такова.

Последна редакция: 20-10-2020, 16:11:37 от Adamov


Apple Mini 2014
Apple MacBook Air 2017
Apple iPhone X
Apple Watch 5
Apple iPad 7th gen
Apple Music
Apple TV+
Apple TV 4th gen
back to top

Пиф

bluesky, външния рутер само за връзка с доставчика ли го ползваш или го товариш и с вътрешни функции?

При мен външният е единствено за връзка с доставчика, всичко друго като WiFi, кабелна връзка с устройства, бекъпи, контрол на трафика и т.н. се прави от вътрешния, който в случая е комбинация от AirProt Extreme и управляем многопортов суйч. Още повече, че доставчика ми иска достъп през WAN порта до външния рутер, което го прави практически неизползваем за друго.

Така че, за мен външният рутер е важно да има сравнително читава защитна стена и не особено сложен интерфейс. Болшинството останали функции практически не ги използвам.
back to top

bluesky

Добър Вечер на Всички!

Да, Пиф. Въпрос право в Десетката.

Засега външният рутер е само за връзка с Интернет доставчика.
И тъй като Колегите тук обърнаха внимание на акценти, които би трябвало да ги реша не сега, а комплексно, когато направя най-накрая Сървър (мечтая си го от години, и все трябва да правя нещо друго...), за да заработи целият Комплекс ефективно, и да има някакъв логичен смисъл...

... отказах се да реша Въпроса точно сега, тъй като би трябвало да се реши действително нацяло - да се пуснат нови дигитални Мощности, (...в Нашата уютна "канторка"...), започвайки с Power Protection, Сървър, многопортов суйч... и нататък по реда...

... освен Машините... мрежов графичен Принтер... представям си и 2D Cutter... 3D Printer може би...

тогава и явно ще инвестирам, както подобава, за такъв Рутер, (или система Рутери), че да покрия нарастващите нужди от Устройства със запас.

Засега, не издържах повече от няколко часа, да се опитвам да Ви пиша... или търся нещо през iPad (с пръсти...(?))... затова отидох до близкото магазинче и купих една куча Марка (не повече от 15 Еврова), която може точко толкова, колкото и стария "външен" Рутер.
Т.е. просто възстанових старото положение - "външният" Рутер да може да приема поне два пъти по-висока от скоростта, фиксирана някога с Договор към Интернет доставчика.
Е, кутийката му изглежда малко по-модерно - те всички сега стандартни Рутери изглеждат като с рога - подготвят Ни активно за следващото им саттанинско "мероприятие" на хунтите.

Даже му изключих и WiFi връзката - само добрия стар Кабел, засега. Преди него има Power Protection, (Back-UPS), APC, след него е железният AirPort Extreme, (също само Кабел), и след него - всичко останало.

Всички Колеги ми разшириха кръгозора относно Рутери, и затова - огромна благодарност на всички!

Вече е ясно накъде да се движа - когато фиксирам истинският (истинските) следващ/и Рутери.

От Fifata стана ясно, че при инвестиция от около 100 Евро (и нагоре...) Рутерът вече ще е "пушка" отвсякъде.
Godo показа модерната Мечта, към която Конфигурация логически ще се стремим, използвайки последната Mesh WiFi technology... барикадирано с wifi6.

Дали Въпросът ще бъде решен с марка, различна от Apple, или може да се използва класиката на AirPort Extreme, само добавяйки още поне един AirPort Extreme - алтернатива, много точно обяснена от Константин, плюс какво ли не още...

Така повечето подводни камъни са разкрити, сдъвкани и изплюти професионално.
Adamov си заработи биретата отвсякъде... ..."... и кой да прдположи, че ще дойде от..."... ха, ха, хааа...


 
back to top

Fifata

Така Smiley

Аз лично преди ползвах Тайм капсула в офиса за интернет и някакъв вид бекъп, ама след пренареждане на целия офис и взимането на сървър нещата станаха доста по сложни.
Рутера които използвам е Рутер ASUS RT-AC58U и главната му цел е да разпредели сигнал в целия офис (безжичен) и през гигабитовата връзка да даде як сигнал към сървъра, че да имам и бърз трансфер на данни към него. За около 3 години май нямам спомен да е забивал или да е имал някакви други проблеми тази машинка, като тогава всеки ми казваше че е по добре да взема някой микротик или някоя по известна марка рутери, а не асус ама аз така и не послушах и си го избрах според това което на мен ми харесва и съм доволен.

Кажи речи, всичко трябва да се прави според нуждите Smiley а и бюджета разбира се, ама в apple форум и такива евтини рутери (сравнени с apple-ските) не би трябвало да е проблем бюджета Smiley

iPhone X black 256GB FO
iPad Pro 12.9 2th gen
Apple AirPort Time Capsule3st gen
Apple Airport Express 5st gen
Apple TV 4
Apple Watch 44mm Black
iMac 27 5K i5 late 2015
back to top

jell0

Вкъщи единственото, което помогна е https://www.tp-link.com/bg/home-networking/deco/deco-x60/

….

Не съм пробвал други MESH wifi6 системи, така, че тези неща предполагам ги има и други производители, но пак казвам минах през всякакви конфигурации и скъпи рутери, рипитъри, които сега стоят в един кашон и само това постига оптимална и стабилна скорост.


Deco е най-добрата домашна mesh система, която съм пробвал - сложих я в къщи, а и при дъщерята, защото трябва да покривам по три етажа. Като wifi е много добро - отделните кутии се връзват или по отделен радиоканал или по жица. Като функции на рутър, имам проблеми с граниението на трафика на вяко устройство. Трите нива на приоритет не работят добре и едно устройство което тръгне да тегли с голяма скорост може да забави значително всички останали. Решението е отделен рутър с по-напреднали функции и Deco се закача към него само като access points.
back to top

bluesky

Едно много ценно допълнение!

Благодаря Ти, jell0!
back to top
« назад напред » Страници: [1] 2 | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: