Страници: [1] | Надолу Начало - СОФТУЕР И ОС - Cloud |Saas apps (Прочетена 1772)

kocetokz

Здравейте приятели,
нова тема, която може да се каже и ДА и НЕ по темата с маковете, но имайки допирни точки.

Колко от вас използват облачни сървизи (не говоря за хранилища)?
Аз честно казано лекаполека минавам на този вид работа с каквото и да е. Понеже мака ми е слаб ( Mac Mini late 2014 с 8ГБ рам), чувствам че дори като понаотворя доста странички и паметта се пълни. Да не говоря ако трябва да си направя дизайн на нещо си или видеоклип да се монтира или конвертира, мъка мъка.
Отделно от мака си взех едно ПиСи [Core i7-8700, RAM 64GR DDR4, 2x1TB NVME и още 4 диска (SSD, Spining) ] за игри и за видео конвертиране или монтаж, но все пак не може да се сравни с това което използвам като облачен видео-редактор, който за макс 1-3 минуитки ми прави рендер на какъвто и да е монтаж.
След като започнаха да се появяват всеки месец излиза нещо което си купувам (всичките продукти са с lifetime subscription) и съм изключително доволен.
Та интересува ме да споделите ако вие използвате нещо облачно, което да ви харесва и можете да споделите за да си възползваме всички тук.

Ето го моят списък:
Дизайн & stock:

Fotor
Crello
Pixlr
Youzign Design App
Lordicon
VectorGrove
Scopio
Jumpstory
Picastock
ITG.digital Online Illustrations
picjumbo
InfinityPages
Designrr

Видео, прецентации, реклама:

Wave.Video
Videobolt Pro
Flixier
Invideo
Offeo
Spott


Бизнес:

Ginger Page Premium
WhiteSmoke Web
Vidthere Live Meetings & Webinar
Rezi
EmailScraper.co
Nonkly Disposal Email
Paced email

Облачно хранилище:
pCloud
Thundersrive
Rethink
*************

Вие сте наред моля!

Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People.
back to top

kocetokz

Нека да бъда по-подробен.
Използването на облачни сървизи не изисква инсталиране на никакъв софтуер на компютъра ви, работи се само в браузъра.
примери:

https://www.youtube.com/watch?v=pA-1616IvZc

https://www.youtube.com/watch?v=UjbtLY4v24U

https://www.youtube.com/watch?v=JOzoCImaSpE

https://www.youtube.com/watch?v=8hDAnq1oqbI


Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People.
back to top

bluesky

Добър Ден на Всички!

Това е една фундаментално важна Тема.

Показва и тенденция, която вече години се обсъжда - дали Програмите да са локално инсталирани на Собствена Машина или - алтернативата в бъдеще - Вие притежавате само "Терминал", (достатъчен за връзка с "Компютрите"...), които са дистанционно разположени от Вас и се ползват от Вас с помощта на Вашия "Терминал" (евентуално в къщи, в оффиса и пр.)...

Засега имаме симбиоза между Вашия Компютър и Програми, (разположени дистанционно - "Облак").
От техническа гледна точка - това е една печеливша за всички комбинация - Главните Ресурси да са поддържани и развивани от Професионалистите на "Облак", и Вие само да ползвате добре обмислени и настроени Ресурси - Програми, Приложения, Библиотеки и пр.
Така техническата страна Ви е обезпечена перфектно и оптимизирано (наглед).

Обаче... тънкото място, капанът за Вас, (а и за всички "потребители"...) се крие в основния Въпрос - кой притежава "средствата за производство" - един социален въпрос, водещ и до "политика"...

Неминуемо, в първият момент, когато един от Играчите... ( и това няма да сте Вие...), а "другата страна" - Облакът - наруши Правилата на Играта, (и постави (Ви продиктува, при това едностранно...), "Нови" Правила - Вие, ще сте дотолкова обвързани... че ще сте принудени "да приемете"... и да размените и последните си късчета Лична Свобода (ако въобще ОЩЕ притежавате...), за да можете да ползвате "услугата" и в бъдеще.
Насилствено прокарваните намордници днес са добър Пример, накъде сме се "запътили" с бързи темпове.

Да подчертая още веднъж - чисто-Технически погледнато, общуването с Облак е за предпочитане - при Справедлива Игра. Иначе е начало на края на тази недо-цивилизация.

Всичко зависи от това, накъде ще тръгнат утре-вдруги ден "работите" относно Права и Свободи (за всички, оцелели след Тест и Ваксина).
back to top

kocetokz

За съжаление, това е факт и най-голямият минус. Неотдавна имаше дискусия с представителите на нов продукт и там беше казано, че те нямат физически адрес понеже са онлайн платформа. Явно където се хоства това или някъде това е позволено, а може би просто скриват този факт.
Но дори в даден сайт да има указан физически адрес, кой би могъл да го провери, ако не живееш именно там и отидеш да видиш дали е така, просто е невъзможно!

Но това е бъдещето, Амазон, Apple,  Google, Microsoft, IBM и други големи изграждат огромни дейта центрове по целият свят и за малките компании излиза по-изгодно да наемат виртуални сървъри отколкото да купуват свой хардуер и да строят, поддържат и т.н.
Разбира се, не всичко на днешният ден е минало в облаците, но и това ще стане.

И тук има един важен момент, ако искаш да го използваш, трябва да си плащаш, всеки месец, за всеки потребител, за всеки гигабайт, години наред, това е!

Но моят случай в друг, аз започнах да купувам сървизи, който току що са излязли на пазара и се предлагат изгодни условия за първите си инвеститори, обикновенно продават 1000-2000 лиценции в началото и след това е невъзможно да се купи. Средната им цена е $49-$69 еднократно и се получава lifetime subscription за еднократно плащане. За последните 8 години имам купени поне 40 подобни и само 2 спряха да работят (единият со купих понеже имах натрупани бонуси и трябваше да се изхарчат за да не изгорят, самият продукт беше съмнителен че ще работи дълго, понеже беше свързан с облачно теглене на файлове от торенти) , което прави процента доста малък.

И това е причината да ги използвам!

Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People.
back to top

angelovarna

Да предположим, че последва сериозна икономическа криза и 2 от 5тте важни за твоята работа услуги престанат да съществуват поради обявени фалити от страна на фирмите, разработчици.
Лайфтайм лиценза е докато смъртта/фалита ви раздели (поправи ме ако греша).
Пак ще ти се налага да търсиш и свикваш с други решения, губейки време, а и колкото ида е пренебрежимо малка сума инвестирани пари.

Не съм фен на сериозни приложения, изпълнявани в браузъра.
Вярно, съществуват много продукти като Фигма, Фреймър и още ще се появяват.
Но ако например летя до Ирландия (взе да ми харесва там), като полета е около и малко над 4 часа реша да свърша някоя полезна работа...а редактора ми е онлайн апп - това ще е проблем, ако цялата ми медийна библиотека е изцяло онлайн...пак проблем.

Затова не въздишам прекалено над този тип облачни услуги.
Иначе да, ползвам за бекъп облачни услуги, както и за съхранение на файлове, но на всеки файл там имам и по 2 локални бекъпа + локално копие на компютъра който ползвам.

Ако искам да си купя евтин компютър, но да гледам какво става на хубав екран имам следните две опции:
- ако ще е лаптоп - лаптоп с хубав екран с висока резолюция за малко пари няма.
- ако ще е настолен компютър - ще иска по-хубав процесор, видео карта и 16GB RAM като минимум за да може да храни браузъра през който ще ползвам облачните услуги.
Реално да, ще дам по-малко пари за десктопа (при лаптопа няма да има разлика), но ще завися изцяло от хубава интернет връзка и кефа/съществуването на различни фирми.
При облачните услуги - ползваш това, което се спусне. Ако не ти хареса - рядко може да се върнеш версия/две/три назад.
Ако вършиш сериозен бизнес, това не е модела, на който може да заложиш и да си спокоен. Още по-малко пък варианта да си от първите инсталирали и започнали да ползват съвсем нов продукт на новоизлюпена компания/и.

iPhone XR Yellow, Macbook 12" Gold 2017 i5/500GB.
back to top

kocetokz

До тук добре, споделям и твоето мнение.
Всеки отделен случай има отделно и индивидуално решение.
Но просто си мисля че това ни очаква всички нас в бъдеще и причината е следната: ПАРИ, ПОВЕЧЕ ПАРИ
А облачните сървиси дават тази възможност защото:
1. Това е постоянен финансов поток за разработчиците: плащаш всеки месец или за година с отстъпка;
2. Контрол върху лицензиите (няма кракване на софтуер или серийни номера, влизане в акаунта и точка, дори да е хакнат акаунта, ако клиента си плаща, няма никакво значение за доставчика на услугата реално погледнато);

Обаче някои облачни продукти се предлагат и с оффлайн версия, но пак изисква влизане в акаунт за проверка на валидност или иначе казано в самолета няма да работи ако не си платиш за WiFi в полета който се предлага в много авиокомпании.

Относно купуването на нови продукти има риск, да! Дали ще просъществува, дали ще се развие достатъчно.
Но има едно голямо НО!!! Платформите където те предлагат новите со продукти (в много случаи това е част от рекламна кампания т.е. компанията е на пазара от години) се дава пълен отчет относно RoadMap, какви са предимствата на купилите сега и т.н. Голяма част от тези хора ги купуват за да ги препродават на по-високи цени, други ги купуват за бъдещи проекти. Аз купувам това което би ми вършило работа за занимавки и нищо сериозно (но моят случай е друг). Но като цяло новите продукти потенциалните клиенти ги обсипват с въпроси, дори ги обсират заради неготовият за работа продукт и т.н.

Ще дам няколко примера:
През 2018 година се появи една платформа за работа с видео, дребни реклами, поздравителни картички и т.н. нищо особенно. Струваше ми $19 и съм го използвал около 10 пъти. Неотдавна влязох да потърся един шаблон и УАУ, какво да видя. Обикновенният видеоредактор вече предлага видеохостинг с embedding и кастомизация на плеъра (моят лайфтайм акаунт вече има включен хостинг за  100 видеофайла и още много много нови неща, за които не бях чел или тогава не бях обърнал внимание). Проекта е от рускоговорящи (Руссия или Украина) и поддържа кирилица с доста шрифтове и това наистина ме впечатли.

Друг продукт който купих точно преди два месеца: вече добавиха толкова нови възможности които бяха планирани и дори по-рано от предвиденото,  включително това което аз бях дал като фийбек да се включи, вече работят над това.
Разбира се има и примери където RoadMap само се преправя с дати на сл. година, но продукта работи без бъгове и реално към момента на предлагането му всичко беше излизано.

Като цяло на даденият момент има много CONS както се казва, но след време никой няма и да помисли да инсталира нещо на компютъра си, дано да не стане забрането де! Както е с лицензията на Windows 10, той не Ви принадлежи, вие получавате право на използването му!

Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People.
back to top

angelovarna

Какво гледах днес по темата:
https://www.youtube.com/watch?v=IDX_iku-5Sk
Става на въпрос за изказването на Steve Wozniak от началото до 1:30 минута.

iPhone XR Yellow, Macbook 12" Gold 2017 i5/500GB.
back to top

bluesky

Да-а-а... като че ли Сме се наговорили с Steve Wozniak...

И той има същите опасения... в иначе Гениалната Идея - да се обединят Ресурсите по-най оптимален начин.

Според Мен, в рамките на ийюдейски капитализъм всяка Добра и Гениална Идея обезателно ще бъде комерсиално оцапана предварително...
back to top

kocetokz

Разбирам, не си мислете че аз съм против това което вие мислите, но за създателите на продукти е изключително изгодно да имат облачен сървиз, всичко е качено там, логваш се, създава се инстанция за този потребител, ако има проблеми, виждат логовече без да се занимават с теб.
Това което Возниак казва си е негово мнение, той много плюеше и по Apple ако не сте забравили.
Иначе и аз си имам свой NAS и всичко което ми трябва ми е под ръка, освен това дори да имаш нещо пиратско, сървъра може да се пусне по WiFi (сега AC/AX мрежите са гигабитни и няма проблеми със скоростта по въздух), включваш го някъде зад шкафа да си работи и никой незнае какво е, дори да кажеш че е UPS ще ти повярват:)
Но, тук говорим за програми, на мен ми омръзна да купувам лицензии и със всяка нова версия, дай 10, дай 20 долара, ами обидно е!

Та сега купувам lifetime и не ми пука. Освен това на работата ми нямаш право да инсталираш никакви софтуери (само тези които са разрешени и се прави заявка и се плаща месечна такса на IT отдела) и по този начин си имам решение да си работя нещо свое като имам време и отвсякъде без да нарушавам политиката на компанията!

Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People.
back to top

bluesky

Естествено, косе... така е.
Аз лично, също виждам накъде вървят работите... глобализацията е факт, независимо как се е получила... реалността е точно това, което е, и нищо друго.

От техническа гледна точка, също съм ЗА, ресурсите да са оптимизирани, както на локално, так и на глобално ниво...
Винаги е в плюс, ако има кой да свърши някоя специфична, професионално-ориентирана работа по най-добрия начин.

Вместо "всеки" да се опитва, кой с повече, кой с по-малко успех/късмет.
Нищо не стои на едно място - щом Облаците са факт, значи всичко апроприор е водило до тази точка...
За малката Фирма, за професионалист или любител... че вече и за по-големите Структури - да се търси алтернатива, както и изгодни конюнгтури, е естественно и здравословно начинание.

Благодаря Ти, че обръщаш внимание относно една много актуална Тема - това е разликата между Човек, който търси, предлага и дава, и опозита - селската пръчка, шушляка... дето като "получи помощ" относно незначителния си "дигитален живот" (Apple или не...), изчезва от полезрението Ни "яко дим"... до първия момент, когато отново сгафи нещо... ха, ха, хааа...
back to top
« назад напред » Страници: [1] | Нагоре
Начало - СОФТУЕР И ОС - Cloud |Saas apps (Прочетена 1772)
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: