Пиф

Здравейте,

Имам следния проблем:
Не успявам по никакъв начин засега да инсталирам Windows на MacPro 5,1 от 2012. Конфигурацията е с 3.06 GHz 6 Core Xeon X5675 x2, 2 видео карти - GT 120 и GTX 780, SSD Kingston HyperX Predator 240GB с AHCI PCIe контролер, SSD Corsair с NVMe PCIe контролер и още едно SSD на стандартния SATA2 контролер, но което се опитвам да сложа бозата.
Опитите правих с Windows 7, 8.1 и 10. Инсталирам от DVD, машината е с BootROM 144.0.0.0.0.

Инсталацията протича по следния начин:

1 - Windows 7 - първо пробвах с BootCamp. В компа са 2 SSD-та - Kingston HyperX с macOS HighSierra на него и SSD на стандартен SATA2 контролер за уина. Инсталира се, на първия рестарт - син екран. Рестартирам отново - тръгва, слагам драйвери, изтеглени преди това с BootCamp - вече забива след всеки рестарт със син екран. Не записах съобщението за грешка (моя грешка). Четох, че Уин 7 и 8 не се разбират с наличието на 2 различни видеокарти. Махнах GTX 780, остана само на GT 120. Сините екрани продължиха. Реших, че се е омазало затова, че при инсталацията на ОС и драйверите, видеокартите са били 2. Започнах цялата процедура отново, този път само със стандартната маковска карта Nvidia GT 120 (т.е. базовата конфигурация). Достигнах до същия резултат - сини екрани. Махнах SSD-то с macOS-а, остана само това за уина. Опитах инсталация без BootCamp, стартирам в Legacy Mode. Всичко се повтори същото - инсталира се, след драйверите - греда. Драйверите са изтеглени преди това с BootCamp, разчитам на това, че си е прочело точно модела и драйверите са коректни. След новото омазване, опитвам отново, но този път аз му изтеглих драйверите от сайта на Apple. Отново същие ефект. Опитах още веднъж, но този път с драйвери изтеглени от Brigadier - пак сини екрани. Инсталацията в EFI mode не можах да подкарам въобще - дава грешка, че няма буут устройство.

2 - Windows 8.1 - Първо пробвам с BootCamp, на компа са закачени 2 SSD-та - едно с HighSiera и едно за уина + една видеокарта (GT120), всичко друго е махнато. BootCamp-а опитва да подкара Legacy Mode, мига черен курсор доста време, после извади надпис, че не може да бутне от избраното у-во. Махам SSD-то със Sierra-та, остава само 1. Пускам в EFI mode, инсталацията започва и завършва успешно, рестартира успешно. Слагам драйвери - отново сини екрани. Отново опитах драйвери по 3-те начина - BootCamp, ръчно от сайта на Apple и чрез Brigadier - все сини екрани, след 2-3-тия син екран вече не може да стартира въобще. Най-често излиза грешка SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED. Преди да се срине тотално стартирането успях да го вкарам в SafeMode, изтрих всичко Епълско, рестарт - пак стига до същите сини екрани - посиняха ми очите !

3 - Windows 10 - не се подържа официално за тоя модел от BootCamp, затова пробвам директна инсталация (без BC). Както при 8.1 тръгва само в EFI Mode. Инсталира се успешно, рестартира се нормално. Сложих драйверите за 8.1, свалени ръчно от сайта на Apple, пак се омаза. След няколко забива при изключване на уина, вече не иска да стартира. Повторих процедурата с инсталацията на ОС-а, този път свалих драйвери чрез Brigadier за MacPro5,1 и iMacPro1,1 и инсталирах по описания начин - https://www.crystalidea.com/blog/classic-mac-pro-and-windows. Заработи, рестартира се нормално, гася, паля, всичко е ОК, всичко работи. Тикам останалите железа в кутията - SSD-та, HDD-та, втората видеокарта, двата PCIе контлолера (AHCI и NVMe). Стартирам директно уиндоса - работи, рестартирам в HighSierra - и там всичко е ОК, връщам пак на уина - не може да подкара ОС-а, рестартира се сама машината, и пак син екран - error 0xC0000225 (winload.efi). След втория подобен екран даже и не светва вече, при старт избирам уина и компа след 20 сек. угасва.

Имам и друг MacPro 5,1 но модел 2010 с един CPU, размених видео картите (сложих му двете Нвидии), пробвах с Уин 10, всичко минава успешно, драйвери се инсталират, после всичко работи отлично.

Тествах и друго - извадих SSD-то от 2012 модела, сложих го в машната 2010-та и инсталирах уина, драйвери, ъпдейти - всичко ОК. Сменям ОС-ите, всичко работи нормално. Върнах вече инсталираното SSD-то в злополучната машина (2012-та) - пак същата работа - при първия старт работи, след няколко рестарта и смяна на ОС-ите пак се омазва и вади същата грешка (error 0xC0000225). Направи ми впечетление, че при модела 2010 има опция SLEEP в Power Management-a, а при 2012-та липсва, което може би означава, че някой драйвер за нещо по дъното не е коректния.

Та, моля, ако някой е успял успешно да инсталира Windows 7-8.1-10 на MacPro5,1 от 2012 - нека сподели опит, някъде бъркам явно нещо.

Последна редакция: 14-02-2020, 20:43:13 от Пиф

back to top

bluesky

При Мен, ако си спомням, добре, беше същото... Sierra.

Въпросът го реших с по-стара версия на BootCamp, (мисля, че бе от по-предишна OS).
back to top

bluesky

Освен това, като допълнение - на SSD Disk е инсталирана само Mac OS.

На друг, вече ротационен Hard Disk, е отново инсталирана Mac OS, като там е разделен Диска и има Bootcamp Дял.
Защото, доколкото си спомням, някъде намерих, че SSD-то "не харесва" Bootcamp деленето и затова при Мен до ден днешен е така.
back to top

bluesky

MacPro 5,1 с един процесор, нативна Apple Video Card.

Последна редакция: 14-02-2020, 21:02:14 от bluesky

back to top

Пиф

Коя версия на Windows имаш сега и MacPro-то коя година ти е (не модела, а годината)?

Със стари версии на BootCamp драйверите не съм тествал.

При мен няма делене, за всяка ОС - отделен диск. Наистина BootCamp-а е капризен към броя на дяловете, затова го избягвам това с повече дискове.
back to top

bluesky

MacPro 5,1 2010, Windows 8.1.
back to top

Пиф

Има промени в хардуера между 2010 и 2012 явно, въпреки че са все MacPro 5,1. Моят 2010-та е също с 1 процесор, а този от 2012 е с 2, но едва ли това е проблема.

Последна редакция: 14-02-2020, 21:14:43 от Пиф

back to top

Пиф

Има ли начин, ако причината е в драйвер, да разбера кой е?
back to top

Пиф

Изключвам хардуерни проблеми, тъй като има инсталирана и пълнофункционално работеща HighSierra и тестово инсталиран CentOS7.
back to top

thebrainless

Миналата седмица се борих, получи се с bootcamp (дописват се едни редове за съпорт на 5,1), но при тръгване на самата физическа инсталация на win 10 ми даваше някъкъв ерор. Четох, че трябва да пробвам с различен usb вход и някави други тъпотии, но стигнах до заключение, че трябва да се инсталира от DVD. Записах го, но отебах от тогава. Твърде много усилия за нещо толкова елементарно. Скоро ще ми дойде PCто и поприключвам с Apple за неизвестен период от време. За съжаление липсата на съпорт за nVdia се оказва препъни какмък лично за мен.

Stay hungry. Stay foolish.
back to top

Пиф

Прав си!
Усилията са твърде много за подобно елементарно нещо. Още повече, че и двете страни - Apple и Microsoft - твърдят, че софтуера (BootCamp, Windows) подържа хардуера.
Явно някой не си е свършил работата, но не можах да разбера кой.
back to top

Пиф

Оказа се, че един от вариантите в първия пост си работи перфектно, но поради мое недоглеждане съм го сложил в графата неработещи.

Та, Windows 10 с инсталирани драйвери чрез Brigadier за MacPro5,1 и iMacPro1,1 работи идеално. Но тъй като машината е с две видеокарти, в стремежа си да не ръчкам постоянно видеокабели, използвам буут мениджъра rEFInd. По време на първоначалната инсталация, зареждане на драйвери и поставяне на всичкия хардуер в компа стоят включени и активни (закачени с кабели към монитора) и двете видеокарти. Но след това изхлючвам слабата карта (която е само за достъп до буут менюто) и чрез rEFInd сменям ОС-а, който искам да се стартира. Вэпросният rEFInd автоматично търси буут лоудери и аз му задавам от къде да буутне. За Windows 10 намира 2 варианта за буутване, като му посочвам да буутне от Microsoft EFI. След поставяне на всички дискове в компа и след някой ъпдейт най-вероятно, се появява още един буут лоудер с името Microsoft EFI (така го разпознава rEFInd), т.е. стават 3, като 2 от тях са с еднакво име. Единия от тези 2 води до изгасване на компа, другия си работи нормално. Но, заради това, че разкачам кабела на слабата карта и губя буут менюто, съответно и не виждам, че буут мениджъра вече разпознава 3 буутлоудера за ундоуса, и стартира не този, който съм задал първоначално, а другия. Утре ще потърся как да задам на rEFInd правилния лоудер.

Последна редакция: 11-05-2020, 21:25:09 от Пиф

back to top

bluesky

Добър Ден на Всички!

Ето една отлично проведена работа, добра пъртина за всеки, който би желал да мине по този Път леко и без да срещне подводни камъни.
back to top

thebrainless

Интересно ми е, дали новите Pro, ще се превърнат в такава легендарна машина като тази. Все още ползвам моето 5.1 за тежка продукция и не е като да не съм ок. Но за съжаление новото Pro е недостижимо за мен финансово(във вариант, който би ми вършил работа). Поради тази причина ще се наложи да мигрирам на пеце скоро и да разбера тези threadripper убавки ли са, не са ли...

Stay hungry. Stay foolish.
back to top

Пиф

Верно е, хубавки са новите Про-та, ама са скъпички.... ама пък хубави, .....  ама скъпички.....

Скоро попаднах на заглавие, че топ конфигурацията на новото Про е по-скъпо от нова Тесла. Та, ей така, реших да видя как са цените при НР. Отворих им сайта, нацъках най-мощната конфигурация на работна станция, излезе два пъти и половина по-скъпо от топ Про-то. Не съм им сравнявал детайлно параметрите, но са съизмерими. Мисълта ми е, че маркова мощна работна станция си държи цифрата, независимо дали има ябълка или друго на кутията.

Не че не можеш да си събереш чарколяк от тук-там, да го натъпчеш в една щайга и да изкараш производителност от същия порядък, но с пъти по-малък бюджет.

Ама, като отвориш капака на един такъв марковец, и като видиш как е изпълнено отвътре ...... красота.....

Последна редакция: 13-05-2020, 10:35:58 от Пиф

back to top
« назад напред » Страници: [1] 2 | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: