appuser

Здравейте,

MacPro 3.1 Колко са притеснителни тези температури? Пускам ги тук, защото е по-бързо.

https://www.dropbox.com/sh/o4vy1bl0pk9agg8/AABYcYReputeydMg5lzaQwHta?dl=0

Досега следях само показанията на Мacs Fan Control, където стойностите са ок. Заредих TG Pro и HWMonitor и показва оранжева температура от 70о за Core4.

Тази температура се държи много странно. Преди малко се прибрах, компа имаше заредени програми, но няма дейност, и въпросната t беше 75-76о. Включих вентилаторите на 1800 rpm , изчаках 2 min, но промяна нямаше. Също така, другите ядра също бяха вдигнали t, но обикновено са ~ 63о.

Тук интересното е, че по принцип тази температура намалява, като пусна няколко филмчета в QuickTime. По никакъв друг начин. Обикновено, каквото и да се прави – графика или филм, седи на 69-71о.

На снимки 3 и 4 се вижда как при филм във VLC t е 70о, а при пуснатите филмчета + VLC намалява на 65o.

Компа е чистен преди нова година, без psu. Паста не знам кога е сменяна.

Последна редакция: 15-01-2020, 19:19:54 от appuser

back to top

bluesky

Първото, което бих направил на Твое място - не прави никакви екстра експерименти. Като казвам никакви, точно това имам впредвид.

Второ - увери се, че си обезпечил правилен термален тунел за Машината Ти като цяло - пред компютъра и зад него - достатъчно свободно проветряемо въздушно (обдухващо) пространство.
Трето - наблизо да няма екстра източници на топлина, от рода на радиатори, климатици... и прочее условия, които биха могли да му влияят.

За мощни Xeon Процесори 70 градуса не са температура.
Въпреки всичко:

Какво още бих направил:

• Следи показанията.
• Намери (по Форуми) мнението на други Собственици на Mac 3,1 (и то точно Твоя Модел и конфигурация) и изчети и анализирай всички аналогични постове - симптоми, темперетури... прочее.
• Без експерименти.

Това като начало. Grin Успех!
back to top

Пиф

Както каза колегата - 70 градуса за Про не е температура. При моето (5,1) до 70 вентилаторите са на минимални обороти, между 70 и 80 има леко покачване на оборотите, над 80 вече е осезаемо. Товаря го доста с рендеринг, 70-те ги достига много бързо, от там нагоре забавя все повече и след 80-90 почти не мърда. Става дума за продължително натоварване на CPU-тата на 100%. Максималната температура, която съм засичал е 94 градуса.

Аз също ти препоръчвам да не си правиш експерименти с програми за регулировка оборотите на вентилаторите, остави машината сама да го прави. Смятам, че в Apple (специално на Про-тата) за оптимизирали достатъчно температурните режими на компонентите. Единствено, ако имаш проблеми с неработещи сензори, тогава според мен е уместно да се използват подобни софтуери.
back to top

appuser

Изчетох, каквото можах да намеря, и срещнах тази препоръка за вентилаторите, но реших, че за кратко едва ли е фатално, а го споделих, защото ми се стори странно, че усилването на оборотите няма ефект.

Винаги вентилаторите работят на минимален режим.

Поводът да пиша е, че видях много постове с работни температури по-ниски от 60о. Тъй като при мен има разлика от 10о, явно там тече някакъв процес и  затова обърнах внимание.

Принципно ми се ще да сменя пастата, но след като прочетох и позяпах филмчета, още не мога да реша – обемът на оризово зърно ли се полага или на грахово. Щото, бланширания ориз е два пъти по-голям от бисерния, а и двете се нанасят различно в обема на грахта Smiley
 
Благодаря за отговорите, ще я разкарам тая програма, да не ми боде очите.

PS Страннината, че пускането на филми в QT (но не и във VLC) – натоварване на хардуера – води до намалявена на t , не намира логично обяснение, нали?
back to top

bluesky

Hi, appeaser!

Ако не си сменял термална паста на Процесори и друг път, препоръчвам Ти първия път да го направиш заедно с някой, който го е правил поне няколко пъти.

При всички положения, термалната паста би трябвало да е от висок клас, (запазваща качествата си поне 8 (осем) години... и не каква да е, (в никой случай не би трябвало да се пести в банкноти от паста), при положение, че залогът е Машина - MacPro Work Station.

Нанасянето на пастата има специфика, както и ПРАВИЛНОТО, И МНОГО ВНИМАТЕЛНО отвинтване, завинтване на болтовете, държащи радиаторите.

Засега само бих наблюдавал... и анализирал... без да променям нищо.

цитат: ..."...Досега следях само показанията на Мacs Fan Control, където стойностите са ок. Заредих TG Pro и HWMonitor и показва оранжева температура от 70о за Core4..."...

Сега отново обърнах внимание на ТАЗИ констатация. Излиза, че Мacs Fan Control и TG Pro показват РАЗЛИЧНИ стойности...?

Би ли обърнал внимание, дали при Твоите видео - QT и VLC - показанията, които отчитат Програмите, отразяващи температурите, не са корелирани, (зависят)... и най-важното, свързани ли са с промяна на оборотите на вентилаторите...?

back to top

Пиф

bluesky заговори за термопастата и се загледах в стойностите от снимките....

Примерно Temp-2.jpg, след какво време работа на компа са отчетени тези стойности, и през какво време приблизително са различните отчитания. Прави впечатление твърде голямата температурна разлика между ядрото на процесора (кристала) и радиатора. Затова питам за времето. При рязко натоварване на процесора е нормално кристала да загрее бързо и със закъсненеие да се загрява и радиатора, но разлика от 50 и повече градуса е твърде мното (70 на кристала, 20 на радиатора), особено ако е минало време от началото на натоварването. Което пък говори за лоша топлопроводимост процесор-радиатор.

Друго, което ми прави впечетление, че го държиш на студено тоя комп, сензора за околна температура показва 15-16 градуса, което ще рече, че в помещението е поне няколко градуса по-студено. Не прекалявай с ниските околни температури, и те не са за препоръчване.
back to top

appuser

Температурата се държи по следния начин:

Обикновено, след стартиране на OS и при слаба активност – Finder , Calculator, TextEdit  –  постоянната температура е 69о/71о.

Относно въпроса за рязко покачване, тъй като 70о е максималната постоянна температура, още след стартиране на компа, рязко покачване няма.

Съвсем рядко, два пъти седмично, качва до 75о, за около минута-две, без видима причина и при същите условия, а след това я сваля. В QX държи същата t от 70о. Филм във VLC – постоянна t 70о. Ето как се държи при обработка на изображение:

Реших да бъда максимално подробен.

В папка T-movie e заснета поредица от операции, където се вижда как при натоварване температурите се променят в обратна зависимост. Видеофайл: Т-Movie.m4v - 103 МB

https://www.dropbox.com/sh/wqmk8f2x74muf0y/AACtRdGcw-fZCTb40Qr01Sxha?dl=0

Ако съм прекалил с филма, това е резюме на показанията за Core 4:

(първата t е тази, при която започва операцията, а другата, при която протича и е изходна)

Начална t    70о

Отваряне RAW + Settings   63о  67o

Image size 1.7G   69о  63o

Shape Blur   63o  59o   

Surface Blur   66o  54o

Median   63o  53o

Изчакване/Пауза   64о

Clouds   64o  61o

Surface Blur   65o  54o

Неактивен   65о

След излизане от PS се връща на      70~71

Пример2:
На изображение Screen2.png се вижда, че при експорт на филма темпратурата е 52о или ~18о по-ниска – дава се сравнение с показанията при липса на активност:

Наблюдение: Когато е натоварен с графика, компа сваля температурите. Когато е неактивен във Finder, постоянната температура е 70о –> когато няма активност във PS, температурата е 65о.

Bluesky@ ""Сега отново обърнах внимание на ТАЗИ констатация. Излиза, че Мacs Fan Control и TG Pro показват РАЗЛИЧНИ стойности...?"" Едната програма показва 4 стойности, а другата 4+4 – на картинките се вижда. Не ми беше ясно, но Пиф ги разграничи.

Вентилаторите са на мин. обороти, не се контролират от софтуер.

Температурата в стаята обикновено е 20о, ако не е отворен прозореца – тази година изоставих и палатката Smiley

Последна редакция: 17-01-2020, 12:19:55 от appuser

back to top

Bo!

Напълно нормални температури.Засичал съм и на моето 1.1 Про. Било то игри,тежък софтуер или прочие,си греят.Въпросните температури са в нормите,ако толкова те притеснява направи като мен - smcFanControl + MacsFanControl.TGPro-то не винаги измерва правилно(правил съм тест-а върху iMac под OS X и Win-стойностите съвпадат и на двете програми) . Бих те посъветвал ,ако искаш да направиш като мен - виж максималните обороти на вентилаторите и ги  раздели на 2,като ги зададеш в категория Default.Примерно : Max RPM-5000 ,Default-2500. Така хем ,ще си спокоен,че има добра вентилация,хем ще държи една идея по-студено.Минуса е ,че ще е малко по-шумен. Smiley

PB G3 14'' 400 MHz/1GB/48GB/
PB G4 12'' 1,5 GHz/1,25 GB/80GB/
PM G5 DP 1,8 GHz/8GB/160GB/GeForce 6800 Ultra
MB Pro 17'' C2D 2.33 GHz/4GB/160GB/
Mac Pro 2.1(1.1) 8 Core 2.66 GHz/8GB/750GB/HD 5770
iMac 21,5" 2010 i5 3.6 GHz/16GB/500GB/HD 5670
iPod Nano 2G 2GB
iPod Shuffle 3G 2GB
and more..
back to top

bluesky

цитат: ..."...За мощни Xeon Процесори 70 градуса не са температура..."...
..."...Засега само бих наблюдавал... и анализирал... без да променям нищо..."...

Парадокса на опашката - защо спрямо другите каси, (например в магазина...) Моята се движи най-бавно...?

Ако касите (за платежи) са 3 - вероятността "Моята" да е най-бърза е 1/3. При 4 каси - 1/4. При 8 - 1/8 и т.н....

При наличие на 4 процесора един обезателно ще е малко по-загряващ от другите, (ако не един, то друг...)...
При това, ЗАСЕГА - в нормите.

"Всичко е добро, свършва ли добре" - неправилен постулат, но в момента вършещ работа.
back to top

Пиф

Според мен - сменяй термопастата, ако сензорите са наред, не е нормално да има такава голяма разлика в температурата между процесор и радиатор.
Сега направих малко тестове при мен. Цифрите са следните:
1 - режим без натоварване - прозесор 40-43 градуса, радиатор - с 3 до 5 по-малко
2 - пълно натоварване
           - нарастване на температура на процесора от 40-43 до 77-80, радиатора опитва да догони с около 11-13 градуса по-малко
           - след спиране нарастването на температурата на процесора до 77-80 градуса, радиатора държи с 8-10 градуса по-ниско.

но, пак повтарям, че моето Про е 5.1, може да има значителна разлика в начина на регулиране спрямо 3.1. Затова не се хващай в точните цифри, по-скоро са важни разликите и промените.

Температурите меря с iStat и MiStat, имената са сходни, но разработчиците са различни, показанията им съвпадат.

Последна редакция: 17-01-2020, 14:19:07 от Пиф

back to top

appuser

Термо-паста Arctic Silver 5, 3.5гр.
Kryonaut Thermal Grease-1 Gramm

Коя от двете? Няма да бързам още, но се оглеждам, а и в Jar са по 15 лв. only. Ако ще мажа на процесорите, къде още да слагам. Има некви northbridge синкове и др., дето не ги знам какви са.

Да вляза в духа на последния пост на Bluesky – човек да си има играчка и да не я разглоби, то е противоестествено, един вид.
back to top

Пиф

Ползвам Arctic MX-4, държи се добре с времето, според спецификациите е една от хубавите термопасти, върху други видове и марки нямам наблюдения.
back to top

bluesky

Ако трябва да се избира между стара, (може би на границата на ресурса си, термална паста) и нова висококачествена термална паста, естественно, отговорът е заключен в самият въпрос - да, да се смени.

Въпреки всичко Аз лично, в конкретната ситуация, не бих бързал.
Причините - Колегата appuser купи Машината неотдавна. Доколкото разбирам от досегашните Постове - забележки към нея няма, (за разлика от друга Машина, която му създаваше въпроси преди...).
Чисто прагматически - ТАЗИ сега върши работата, за която е предназначена.
И когато е закрепен процес, който е бил планиран със закупуването и, сега започваме да "тропаме с краче" и да искаме още и още... на секундата...

Според Мен това е стратегически неправилно СЕГА.
Смяната на термална паста, (за да е ефективна), изисква завидни умения в това отношение. Не бих поззволил на никого да се "опитва" на работна Машина.
Само когато с подобна операция е натоварен оператор/техник, за когото ТОВА е рутина.

Освен това, след като ще се стига до Процесорите, (в медицината това се равнява на средно-сложна/проста операция...), предварително би могло да се помисли - може ли конкретният Модел MacPro да бъде UpGrade-нат до по-мощна конфигурация, евентуално с по-пъргави Процесори, (и то на добра цена...).
Всички тези въпроси и отговори биха могли да бъдат решени последователно във Времето, и то не в началото на Календарна година, когато се предполага интензивна работа (говоря принципиално, изключвайки всякаква конкретика).
Аз лично, ако съм в ситуацията на Колегата, бих първо свикнал с Машината, бих си задал въпроси от рода - въобще способен ли съм да я натоварвам по начин, че да използвам качествата и сега, в този и вид.

И ако толкова не може да се "трае" все още работеща термална паста, бих я сменил след Юни месец, когато интензивната работа обикновенно затихва, във връзка с летните отпуски на Клиентелата, (евентуалната).
Дотогава бих се снабдил и с Процесори за UpGrade, ако въобще подобен въпрос стои.
back to top

Пиф

bluesky, както винаги подхождаш прагматично, мяташ на везната ЗА и ПРОТИВ и прецизно следиш кое ще натежи непосредствено, при това отчитайки влиянието на продължителни времеви периоди.

За хубаво или лошо аз действам доста по-емоционално. Не бих могъл да изтрая нещо нередно с някоя от машините ми половин година (силно казано "не бих могъл", просто тежестта на моите ЗА и ПРОТИВ е друга)...  
Мен ме чопли, човърка, сърбят ме ръцете да го поправя, особено когато ремонта не изисква кой знае какви финанси или умения. Защото по мое мнение, смяната на паста на процесор не изисква окобена сръчност. Още повече, че добрите пасти са нито електропроводими, нито внасят паразитни капацитети, така че дори и зацапване някакво от предозировка (което е най-честата грешка) няма да има негативни последици. А и след смяната, проста проверка на показанията на температурните датчици при различни натоварвание или стрес тест ще покаже дали операцията е извършена успешно. Но, всеки си знае уменията, всеки си преценява ....

За мен основен аргумент ЗА смяна е това, че дори и работеща в момента машината, щом е започнала да дава признаци за дефект, рано или късно непремено ще дефектира. И за да се защитиш от тове, че няма да спре когато най-малко е приемливо да спира, ремонта трябва да се извърши в първия възможен случай.

Последна редакция: 19-01-2020, 17:07:03 от Пиф

back to top

Metal

Много различни температури показват тези програми наистина! Но те не са високи за този процесор.
Освен това явно фирмуера не смята за необходимо да развърти вентилаторие. Опитай да го натовариш по сериозна и продължително за да видиш кога-дали ще завърти вентилаторите.

Пробвал ли си със iStat Menu, ако се подържа за този хардуер? (можеби ако изкопаш някоя по стара версия)

За съжеление май Intel Power Gadget няма да работи! (а би било интересно)

Випреки всичко аз бих сменил пастата за да ми е мирна главата!

back to top
« назад напред » Страници: [1] 2 | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: