Tihichko

Привет, какъв Ви е проблема да форматирате ефито и да инсталирате наново кловър и да го настройте отново.
sudo newfs_msdos -v EFI -F 32 /dev/rdisk1s1


Уважавай старостта, тя е твоето бъдище!

Hackintosh Gigabyte EP 43-DS3 Mac OSX Yosemite 10.10.3 end Mavericks 10.9.5
back to top

angelovarna

Благодаря за предложението.
Всъщност направо минах на OpenCore 0.5.7.
Разликата - може би малко по-бързо стартиране на компютъра. Определено по-бързо събуждане.
Ще видя как се държи при ъпдейт (нали скоро очакваме Catalina 10.5.5). Smiley

Радвам се, че виждам други хакинтошъри (настоящи и бивши) освен мен Smiley и на мен ми липсва в някаква степен бг хакинтош форума от преди 15 години.

Винаги е имало нещо в мене, което ме кара да човъркам, търся, опитвам - така съм с техниката, така и с кариерата. Дори на организирани екскурзии не ходя - всичко сам, когато и както на мен ми е удобно и интересно.  Grin

Оригиналния мак си е разбира се, друго нещо и винаги ще има нужда и от него.
Затова в момента разчитам на варианта - мощен настолен хакинтош + лек, портативен макбук за срещи/пътувания навън.

iPhone XR Yellow, Macbook 12" Gold 2017 i5/500GB.
back to top

angelovarna

Хакинтоша се държи прекрасно. Последните ъпдейти на Каталина минаха точно както при нормален Mac.
Есента очаквам Big Sur. Smiley

Заел съм се с нов проект - закупих на старо (то няма и как да е нов) HP 8200 Elite SFF. От него ще направя хакинтош с Mojave или High Sierra. Като компютъра ще се ползва за уеб, файлов сървър, предварително сваляне и съхранение на системни обновления + time machine.
Да, препоръчвания модел за такива занимания е 8300 или 8200 с i5 2500 процесор (заради видеото). Но реших да подходя малко по-различно и да добавя GeForce GT710 1GB GDDR3 Low profile видео карта с пасивно охлаждане, за да имам достъп и до hdmi порт.
Все още изчаквам да пристигне SSD-то и утре/вдругиден започвам инсталациите.
Пробвах ей така дали ще се инсталира Оларила Мохаве както е с неподдържаното видео и да, инсталира се сякаш инсталирам Windows, без да се налага да пипам нищо. Но предпочитам сам да си съставя набора от кекстове, конфиг-а и таблиците, за да е по-чиста инсталацията и по-гладка работата на компютъра.
RAM-та засега е 6GB. Поддържат се до 32GB.
Компютъра като го взех беше потънал в прах и мръсотия. Затова последва щателно почистване до степен - разглобяване на захранване. Смяна на термопаста и обратно асемблиране.
Тъй като видео картата въпреки, че е low profile не може да се събере в кутията на компютъра, а така или иначе трябва да се изключи кабела към VGA порта, направо го отрязах заедно с частта от ламарината. Сега всичко е прибрано. Картата - нищо й няма, работи. Smiley

Всички ръководства за този модел по сайтове и форуми са стари, затова може и да напиша едно ново. Ще следва ъпдейт. Smiley

iPhone XR Yellow, Macbook 12" Gold 2017 i5/500GB.
back to top

bluesky

цитат: ..."... последва щателно почистване до степен - разглобяване на захранване. Смяна на термопаста и обратно асемблиране..."...

Тази трансформация се равнява на "refurbished" = "нова" Машина!
back to top

angelovarna

Хаха, може и така да се нарече.
Хакинтоша се получи сравнително успешен, но тъй като поради някаква причина Каталина убива скоростта на писане на SSD-то (на SATA3/6gbs) до 140-180МВ/с, а при тест, същото SSD на всяка друга ОС прави по около 380-440МВ/с при писане, реших да не го бъде хакинтоша.
Бих върнал на Мохаве, но нямам повече време да се занимавам с него, тъй като ми трябва работеща машина възможно по-скоро.

Сега, накратко какво правим за да тръгнат нещата:
1. Правим си буутваща флашка с Мохаве, ползвайки Unibeast за Мохаве (последно за тази версия на macOS има излязло приложение). Ако имате пък под ръка някоя флашка с Оларила - направо можете да ползвате нея за стартиране пък и защо не за инсталиране на ОС-а.
2. Инсталирате macOS. Процеса минава безгрижно.
3. Накрая оставяте флашката включена в компютъра, за да може да стартирате след рестарта и посочвате от опциите, показани от Clover - дела на твърдия диск, където сте инсталирали ОС-а.
4. Пускате Clover Configurator-a, монтирате EFI-то на флашката и това на твърдия диск/ссд, копирате съдържанието на този дял от флашката към дела на твърдия диск.
Тук е тънкия момент, че ако ползвате оларила има кекстове за разчистване.  Трябва да останат (и да се добавят ако липсва някой): AppleALC, AppleHDADisabler, FakeSMC, IntelMausi, Lilu, NullCPUPowerManagement, USBInjectAll, VoodooHDA, WhateverGreen, XHCI-unsupported.
Пускате си snapshot през пропъртрий на config.plist-a, save-те. И може да рестартирате системата, като вече флашката не ви е необходима.

4.1. Ако сте инсталирали Мохаве - сменете ИД-то на машината на iMac13,1 или 14,1 за да ви излезе ъпдейта към Каталина.
Инсталирайте си обновлението сякаш е на оригинален мак. Smiley

Не можах да тествам ССД-то как е скоростта при Мохаве , тъй като флашката ми с Мохаве се скапа, а и както казах, времето ме притисна за да си играя да правя нова (проблемен е процеса след като Мак-а ви е с Каталина и искате да правите стартираща флашка с по-ранна версия на macOS).
Ако някой ден ми остане време може да се позамисля. Smiley

Една снимка за хубост:

iPhone XR Yellow, Macbook 12" Gold 2017 i5/500GB.
back to top
« назад напред » Страници: 1 2 [3] | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: