Току-що мина втория ъпдейт на Каталина. Отново без проблем.
По въпросите, поставени от bluesky:
1. Ежедневна работа:
Ползват се приложенията Safari, Mail, Photos, Adobe Photoshop CC, Pixelmator Pro, Coda, Visual Studio Code, Transmit, CodeKit. От тях екстра компютърна мощност изисква само Photoshop-a.
Сравнявайки го с машината в офиса ми, която е на близо 3 години - с i7 процесор, 16GB RAM, nVidia 1050 видео карта, конвенционален HDD и инсталиран Windows 10 - Фотошопа я товари доста. Твърде мудна и на моменти ужасна е, явно си иска ссд.
Спрямо доскорошния ми Macbook Pro 13" 2015 i7, 8GB RAM - производителността на Хакинтоша е...ами не може да се сравнява. Не е заекнал, запецнал или забил. Всичко се стартира бързо, работи стабилно и адекватно, без значение колко голям файл отварям.
По-бърз е и от iMac 2015, който имах.
Тук е момента да отбележа, че файловете ми са дизайн на уеб страници, не тежат повече от 200-300МВ, като повечето са в порядъка на до 100-120МВ.
Инсталирах си играта, на която съм фен - Cities Skylines през Steam - на максимални настройки, резолюция 1920х1080px (според монитора ми), който може би през идната година ще подменя с по-голям и 4к - играта върви прекрасно, с всичките й инсталирани модове и над 200 000 души население на града, който "строя".

Опитах и Mafia III, там не знам дали поради лоша оптимизация на играта, или задето е пиратска, на моменти забелязвам странични гличове в някои от текстурите, но се оказва дори по-лека за компютъра, вентилацията му не изкарва топъл въздух.

2. Периферия - удобство, ергономика, конкретна дигитална мощ...
Няма каква дигитална мощ да търся в периферията...освен може би в RGB светлините на мишката хаха. Клавиатурата вече май писах за нея. Удобна е колкото Magic Keyboard 2. Бонус е нумпада. Основното й предимство е подсветката и, че е еднакво удобна за ползване при Windows и OS X, също и лесно програмируемите й клавиши. Минус - не може да работи директно с кабел, трябва да се ползва bluetooth свързаност (или донгъла, който върви с нея, аз ползвам донгъла).
3. Резултати - например, с колко, и доколко има подобрение, общо, спрямо алтернативни конфигурации...
Сравнението го направих като част от отговора по въпрос 1. За съжаление нямам с какво друго да сравня.
4. Поддръжка - колко екстра време е необходимо за поддръжка на подобна конфигурация с цел гладка, ежедневна бездефектна дейност
Веднъж инсталирана OS X и направено огледално копие (за бързо възстановяване ако нещо се обърка при някой ъпдейт), поддръжка не се изисква. Бекъпите ги правя посредством SuperDuper и са смарт (като на Тайм машината), директно върху огледалното копие.
Опитах да инсталирам Мохаве и да ъпдейтна до Каталина през AppStore-a, като на нормален Мак - нямаше никакви проблеми. После я инсталирах начисто, отново без проблем. Мина първия ъпдейт и се получи проблем - оказа се, че с ъпдейта до 10.15.1 е била въведена някаква промяна от Apple що се отнася до работата на АМД видео картите. Разбрах го веднага след като видях черния екран след ъпдейта. За целта си смених драйвъра с по-новата версия (да, беше излязла още преди официалното пускане на ъпдейта, но не бях погледнал), буутвайки през огледалното копие и заменяйки го директно от него. Сега обнових до 10.15.2 - нямаше проблем.
Така че може би поддръжката се изразява в това - преди ъпдейт да трябва да проверя за нови версии на драйвърите, които ползвам. Това мога лесно да направя през инструмента Clover Configurator.
Ако не бях такъв фен на нов софтуер и да съм първи с ъпдейтите...едва ли щеше да ми се налага да осъществявам някаква поддръжка.
5. Удоволствието от добре проведената трансформация - няма цена
Все още не съм му се нарадвал. Чувството да знаеш, че когато искаш може да добавиш още рам, да смениш графичната карта или ssd-то, също така и да инсталираш каквато искаш ОС (без например да си ограничен от тази, с която е бил произведен Мак-а) е хубаво.
Ако един ден се завърна твърдо към фрийланс бизнеса и ми трябва портативна машина, ще заложа отново на Apple решение. Но до тогава - основната ми работна станция ще е Хакинтоша. Подбраните компоненти и възможността за ъпгрейд гарантират безпроблемни 5+3 години работа на пълна пара. А след това, ще цитирам крилатата българска фраза "я камилата, я камиларя".

Ако някой се чуди между iMac и Хакинтош, и е фен на идеята повече от нещата да са под негов контрол (а и на разумния разход), мисля, че Хакинтоша би бил правилното решение. Вярно, не толкова елегантно като iMac-a, но по-производително.
О, щях да забравя. Ако искате да имате двете ОС инсталирани едновременно на компютъра - говоря за OS X и Windows. Не е много добра идея. Няма нищо лошо в това да стартирате Windows във виртуална среда и да го ползвате така, но ако искате да е инсталиран наравно с OS X, единствения приемлив вариант би бил да го инсталирате на отделно SSD/HDD. Защо? Защото буутлоудъра на Windows пише и скапва този на други ОС. Другата причина да не се инсталира Windows директно е, че за да инсталираме OS X сме длъжни да направим няколко промени в BIOS-a, които може да не са в полза за Windows (например спирането на ултрабързото стартиране на системата). Не са нещо кой знае колко сериозно, но все пак е редно да се спомене.