tMac

Здравейте,

Сблъсквам се за поредн път с проблем с форматирането на флашка на МАС. Трябва да сваля ъпдейт на навигацията на колата си на флашка. Файлът, който трябва да запиша на флашката е над 30GB, за това съм взел флашка с 64GB. Същата тази флашка съм я ползвал на MAC, на PC и на телевизор с Android. Програмата за ъпдейт на навигацията е инталирана на MAC-а. Като сложа флашката за да прехврля файла на нея програмата ми съобщава, че формата на флашката трябва да е FAT32. Това няма как да стане на МАС-а, за това се опитвам да я форматирам на РС-то, но там се сблъсквам с проблема, че единствените възможни формати са NTFS и exFAT.
По-странното е, че веднъж вече съм правил такъв ъпдейт с тази флашка. Проблемът според мен дойде, след като я ползвах в телевизора.
Ситуацията е патова, защото не виждам как флашка с такъв обем ще мога да форматирам като FAT32. Според мен и телевизора е напъхал в нея разни партиции, които не мога да отстраня.

Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и успявал ли е да се пребори?
back to top

kocetokz

Здравей,
според мен е много специфична ситуацията ти.
Ако искаш да я форматираш FAT32 на МАК, използвай Tuxera NTFS, тя има дискова утилира за това, или някоя друга алтернатива.
ето ти линк да си я свалиш. Това не е последната и версия, но засега такава кракната не е излязла. може би и да се обнови и да работи нормално, не съм го тествал. Аз използвам лицензионна.
https://cloud.mail.ru/public/HVY4/RFCq29Bc2
back to top

Пиф

На FAT32 не можеш да запишеш единичен файл по-голям от 2GB. Това, което трябва да запишеш най-вероятно е папка щом изисква FAT32.
Най-добре да я форматираш от Уиндоуса, от някоя версия насам (не помня коя) скриха възможността за формат в FAT32. Потърси в гугъл как става активирането на тази функция - абсолютно всеки уиндоус може да форматира в FAT32. Активирането на функцията става чрез команд пропмта с един команден ред, просто потърсия за твоята версия на джама как е.
back to top

oolliivveer

Пробвай с това [url]https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4//url]
back to top

thebrainless

Аз ли нещо не разбрах, но FAT32 няма и никога не е имамало никъкъв проблем да се форматира на Мак.

Stay hungry. Stay foolish.
back to top

tMac

Основният проблем е, че на флашката имам няколко партиции и колата ми не разпознава основната, в която са нещата, които трябва да се инсталират, освен, че не мога да форматирам флашката като FAT32 на МАС-а thebrainless.
Също така най-вероятно наистина има повече от един начин за това  действиена МАС, и ако знаех поне един, нямаше да търся помощ тук във форума. Така че, ако наистина не си разбрал и имаш желание да помогнеш, попитай, ще ти кажа повече и ще ти бъда благодарен, ако
 ми помогнеш. В този форум не остроумничим.
back to top

tMac

Искам да благодаря на thebrainless. Благодарение на неговия коментар, обърхнах повече внимание на опциите в Disk utility в МАС-а и действително намерих решение. MS-DOS (FAT32) Wink

Докато правех всички неуспешни опити обаче, инсталирах една програма на МАС-а си. Paragon NTFS for MAC. След като не се справих с нея я деинсталирах с AppCleaner. Въпреки това очевидно нещо е останало на компютъра ми, защото в System Preferences продължавам да виждам иконата на NTFS for MAC, както и като сложа флашка в него да ми се появява събщение от тази програма.

Някой може ли да ми каже, как да се оттърва от нея окончателно и безвъзвратно.

При инсталирането ѝ избрах безплатна trial версия за 10 дни.
back to top

kocetokz

Точно така, thebrainless точно каза че тази функция си я имя вградена, обаче доколкото реших от първоначалният ти коментар, нещо не е наред в флашката, затова те посъветвах да си инсталираш Tuxera NTFS, тя има дискова утилита, която ще ти помогне да оправиш партишъна ако има проблем с него.

Много се радвам че си си решил проблема, понеже не си спомням как съм деинсталирал Paragon NTFS, но мисля че трябва да кликнеш на тази иконка в System preferences и от там имаше uninstall.

Сега ще потърся в inet, а ето това намерих, мисля че ще ти помогне:
https://osxuninstaller.com/uninstall-guides/remove-paragon-ntfs-for-mac/
back to top

tMac

Благодаря за съвета Константин! Смятам, че и с махането на Paragon съм се правил.
Що се касае до флашката, сигурно има какво да се поправя и в нея, няма как след като я ползвам на три различни, пардон четири различни устройства да няма пронлем. За сега всичко, което трябваше да направя направих.

Благодаря на всички ви за коментарите!
back to top

kmonev

истината е че рано или късно ще стигнеш пак до Парагона ако записваш големи файлове и ти трябва NTFS или ... ще си сложиш виртуална боза, която чете всичко.

Macbook Pro 13'' 2016 /MBA 2011 11'' before/
Imac 21'' 2015
Iphone Х /iphone 4,5,6, 7+before/
Ipad Air 32gb wifi only /ipad2 before/
back to top

thebrainless

Истината е, че от всякакви програми за NTFS трябва да бягате, като дявол от тамян, иначе може да има яко "иска плаче". Когато трябва да записваш големи файлове и да имаш пълна съвместимост с бозата - exFAT. Всичките ми флашки и външни HDD са exFAT.

Stay hungry. Stay foolish.
back to top
« назад напред » Страници: [1] | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: