Страници: 1 [2] 3 | Надолу Начало - MacOSX x86 - Въпроси на новобрaнец в OS X (Прочетена 10031)

thebrainless

Само да спомена, за пълна съвместимост на информацията по дисковете ти - exFAT.
 Paragon-и и и тн. много съм ревал.

Stay hungry. Stay foolish.
back to top

bluesky

AppCleaner е изключително лесна за боравене Програмка да си триеш в MAC среда онова, което не Ти е нужно повече.
back to top

IRON MAN

Всички дискове са форматирани +HFS.
Аз искам да открия разликите в две идентични папки,да ги селектирам и после трия,копирам или каквото искам.
back to top

bluesky

Това доста Програми го могат, най-вече Програми, от рода на Диск дубльори, архиватори и пр.
Една от тях е CCC (Carbon Copy Cleaner), или нещо подобно... цитирам я по памет.
back to top

IRON MAN

Явно се изразявам лошо и не ме разбира никой.
Имам Папка 1 у Папка 2 съдържащи по 300 снимки(еднакви)
Обработвам снимки от Папка 1 и изтривам от нея 50.(всичко това се случва във времето и съответно не ги пазя в кошчето)
Искам да открия тези 50 снимки в Папка 2 и да ги изтрия с възможно най-малко действия.
Не е задължително да е програма може да е и с някакви команди през терминала.
Примерно да сравни файловете от двете папки,да ми покаже разликите и да мога да ги селектирам и изтрия.
За линукс открих една команда която сравнява папките но накрая ми изкарва текстов файл и не знам как да го използвам по нататък.
Не искам никакви архивиращи,клониращи програми.Също не ме устройва и RAID масив.
Бях открил една програма която сравнява файловете но не може нищо повече.
back to top

bluesky

Разбирам.

Имам въпрос. Ти, в момента, имаш абсолютно изработен метод за това, какво би желал да правиш. Което е добре. В същото време е много детерминирано, т.е. "твърдо", тъй като си длъжен обезателно (?) да се впишеш в собствените ти представи.
Което автоматично те поставя в положение "...дис-адвантидж...", защото си длъжен да намериш Програма, (или под-Програма), която изпълнява точно това, което желаеш, и то по начина, по който го желаеш...

В такъв случай най-бързо би могъл да постигнеш "твоя начин" чрез Скрипт, (който ти ще създадеш, и който с едно кликване ще изпълнява точно твоя алгоритъм от стъпки. (Скрипт-а е набор от стъпки, които се записват като последователност, и когато дадеш команда, скрипт-а се изпълнява, и то точно това, което си задал, в рамките на някаква конкретна Програма).

Другият начин е ти да се подстроиш под конкретните възможности на някоя Програма... Но коя точно...? В този случай си длъжен да разгледаш един куп сходни Програми, и да си избереш някоя, която ти "допада" по някакъв критерий... В този случай гъвкавият трябва да си ти.

Така го виждам, засега, (използвайки инфото, което споделяш).

А относно твоите конкретни Снимки - дори не бих използвал Програма. Предварително бих "оцветил" еднаквите Файлове-Снимки и в двете Папки с command+I (info) в някакъв цвят, (там в прозореца долу, има етикетчета с различни цветове)... Завършвайки процедурите, които правиш по фотографиите, "оцветените" от другата Папка - в Trash.

T.e. "бабешката", и то без никаква "програма" - Game Over!
back to top

bluesky

... вместо command+I... това май беше в по-предишните MAC OS,... "селект"-ваш Файла, (Фотографията, без да я отваряш дори)... и използваш десен бутон на мишката... в суб-менюто, долу, има цветни стикерчета... "клик"...
back to top

Пиф

По подобен на търсения сценарий работят две програми, които съм ползвал (в последствие остана само едната). Това са FreeFileSync и Compare & Sync Folders. Те работят по следния начин - задаваш две папки за сравнение, програмата създава в основата на всяка от двете папки по един скрит лог файл, където записва какво се случва с файловете в съответната папка. Когато ги пуснеш да се синхронизират повтаря последното действие от всяка от папките в другата. Т.е. ако си изтрил файлове от папка 1 след последната синхронизация, ги трие и в папка 2 (не ги връща обратно от 2 в 1), ако си добавил или едитвал в 1, копира новите (променените) в 2. Лошото е, че за да работи схемата, трябва програмката да е пускана да синхронизира папките, когато са били еднакви, за да създаде коректните лог файлове. Ако я пуснеш постфактум, тя няма как да разбере по каква причина файл от едната папка липсва и просто ще добави липсата от другата папка. И двете програмки работят в два режима - директна синхронизация или в 2 етапа. Първият етап е претърсването на папките и изкарване на предложение за действие относно различните / липсващи файлове, вторият етап е потвърждаване или промяна на предложените действия. При директната синхронизация двата етапа са обединени в един и няма опция за промяна на предложеното действие, то става автоматично.

Последна редакция: 16-08-2019, 23:57:16 от Пиф

back to top

IRON MAN

Точно това търся,Пиф.
FreeFileSync изглежда ще ми свърши работа,ще я пробвам и ще видим.
Имам и друго питане,командите от Линукс могат ли спокойно да се ползват и на ОсХ?
Благодаря на всички!
back to top

Пиф

Някой команди могат, други - не. Mac OSX е разработен на базата на BSD, така че, примерно с FreeBSD има повече общо, отколкото с която и да е Linux дистрибуция. Но, доста от основните команди съвпадат. Като ти дойде на ум линукска команда, отваряш терминал и пишеш - man COMAND - където COMAND замесгваш с интересуващата те команда и ако е съвместива ще ти покаже приложението и синтаксиса.
Недостатък на FreeFileSync, който забелязах е, че графиката и е тежка, особено когато трябва да покаже дълъг списък с различията. Compare & Sync Folders пък е безплатната само в базов орязан вариант. Пълнофункционална е платена, но не е скъпа. Ползвам нея.

Последна редакция: 17-08-2019, 23:06:10 от Пиф

back to top

bluesky

Добро Утро на Всички!

Още един лесен начин да ползваш разликите в Снимките, (ако ще използваш Програмата САМО за да Ти разпознава фотографии...) е да формализираш процедурата Ти по наименоване на Обработена Фотография спрямо Необработена Фотография.

С Pif навремето обсъждахме въпрос относно формализиране името на Файлове в рамките на едно стандартно Дизайн Студио, (по причина, че подобна структурка непрекъснато бълва нови и нови Файлове...), които в определен момент може и да се наложи да се търсят отново... нови версии спрямо стари версии и пр...).

Специално за Нас удачна се оказа формула:

[YYYYMMDD] [Име на Проект] [Име на ПодПроект] [Име на Файл] [XXC]

където "XX" Пореден Номер от типа 01, 02, 03... и прочее версии на Файла, "C" (или съответно "B") означава Colour или Black.
"YYYYMMDD" е Дата.

Тогава, обработвайки Файл, (в Твоя случай фотография), доколкото новият Ти Файл, след манипулациите, ще притежава нов порядков номер, Ти лесно, без допълнителни програми би знал кой Файл кога е обработван, и съответно, менаджмента Ти на файлове рязко ще бъде подобрен, (да не говорим за ползите при търсене с търсачка...).
back to top

IRON MAN

Аз си ги подреждам нещата така-
 Foto
    -Тра ла ла
       -NEF(RAW)   
           -2019
                 -001(може и да сложа някакво пояснение)
                        -DSC_01112,........
       
        -JPG
            -2019
                  -001(пояснение)
                        -DSC_02664,.......
Дано да става ясно.
Работата е че имам три диска,SSD за ОС и два еднакви (огледални диска) за данни.
Най-лесно би било с RAID но понякога правя грешки или много импулсивно изтривам някои снимки.А с тази система
се подсигурявам и на няколко пъти спасявам.
По принцип когато не съм се заринал с обработване смъквам снимките на SSD-то/Pictures/RAW/JPG и когато съм готов Copy/Paste  на HDD-та.
Но обикновено влача мъглата с няколко месеца добре,че не изкарвам пари от това.
back to top

bluesky

Ха, ха, хааа... познато...

А, извинявай, под-нивата Ти, (в тази структурка), са Папка в Папката... (Folder in Folder...)  или...?
back to top

IRON MAN

Да папка в папка са.За мен няма по-разумен начин.
Папките си имат пояснения и след търсене в Spot си излизат.
Как си ги организирате вие?
Photos и Lightroom не генерират ли допълнителни файлове които заемат и те място?
И какво става ако един ден не ги ползваме?
back to top

bluesky

Здавейте Всички!

Отначало Стратегията - "архивирам" всичко, с цел никога да не го погледна повече... ха, ха, хааа... (но поне имам чувството, че "имам" всичко...

Защо формализиране Имената на файловете като:

[YYYYMMDD] [Име на Проект] [Име на ПодПроект] [Име на Файл] [XXC]

се оказа удачна за Нас система? Защото е възможно сравнително лесно да се търси по Критерий "кога-съм-го правил-приблизително"...
Отначало излиза годината, после месеца, после точният ден... Освен това "Името на Проекта" също дава идея по кой Проект точно е правено...

С течение на годините, цената на Хард Дисковете падна, така се оказа по-логично, и по-бързо, да се пълнят Нови Дискове с архивирани неща, и няма време за чистенето им,... просто вървиш напред, купувайки и запълвайки нови дискове...
Ако се касае за Фотография, пази се (при Нас) нативния Файл (1), може би обработван PhotoShop-овски (2), и евентуално, крайният Файл (3), (конкретно използван, обикновено Jpg). - Навремето "РАФФ" Файлове нямаше даже и като помен, да не говорим за Формат...

Всичко "най-ценно" се пази поне 3 пъти на различни Физически Дискове. Нехитроумно и надежно.
Губен е САМО Софтуер, който е поверяван на хора, (субективният фактор). Техниката никога не Ни е подвеждала, никога.
back to top
« назад напред » Страници: 1 [2] 3 | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: