Hacko_Prasko

според мен може да има юбилей, щото 23 е просто число. следват 29, 31 и т.н.

поздрави
нас

enjoying the mbp 17" late 2011
back to top

bluesky

Добър Вечер на Всички!

godo, благодаря Ти за уточнението около думата "юбилей".

Действително, имаме хубава Българска дума за случая, най-удачен вариант, в случая описващ конкретното събитие, би била думата "годишнина".
Думата "годишнина" не уточнява конкретна цифра, освен това Е ЧИСТО БЪЛГАРСКА ДУМА.

От друга страна, Ти се позоваваш на "википедия", което, Приятелю, е една публична медия, не дотам сериозна, дори, бих казал, несериозна медия, където всеки може да си пише, (и поправя), каквото си пожелае...
Освен това там се твърди, (и само там), че понятието е ийюдейско... Хе, хе, хеее...

Нека го смятат за такова... някои... Обаче, семитските култури са сравнително "млади" култури, на не повече от 3000 - 4000 години, което за цивилизациите, обитавали Земята, не е един продължителен период.

За сравнение - Българската култура, и то само най-новата и част, е поне на 10 000 години, и то вписвайки се в историята на Балканите... защото сме тук от палеолита, минимум...
За доказателство, може да видиш с очите си надписите, руните-писмо, (Линейно писмо "А" и Линейно писмо "Б"), както и рисунките на Нашата, Българска Цивилизация в пещерата Магурата... минимум 10 000 години и отгоре...
Т.е. - формално, Ние, Българите, сме имали писменност МНОГО ПРЕДИ КОЯТО И ДА БИЛО ДРУГА КУЛТУРА, в това число и преди младите семитски култури. 

В сравнение с тези 10 000 години и нещо... семитските култури, с техните 3000-4000 гоодини са далеч по-млади култури... и това автоматически ще се разпростира върху всички понятия, свързани с указаните култури, включително и частното понятие "юбилей"... защото Хората винаги са празнували, нали...

Още - Българският Календар, Оригиналният, е поне на 7 500 години - отново значително по-стара култура от източниците, които използваш ти.

В Български Тълковен Речник - един Документ, официално и морално признат от Българите, за думата "юбилей" няма ограничение за конкретни цифрови интервал, т.е. следва, че думата би могла да се използва в контекста, в който е употребена...

Би било прекрасно, ако дори думата "компютър" има Български аналог, използваем - това бе "изчислителна машина", но - не се наложи особенно - международно бе затвърден "компютър" и всички са достатъчно доволни.

Благодаря ти за интереса, всички научихме по нещо.

Около "тръбите и водата" - запознай се, ако ти е интересно, с Трудовете на великия австриец, (ариец), Шаубергер относно Водата и Законите на Потока.
Всичко има връзка със Свободната Енергия и определено си струва. Оказва се, че ако се къпеш, или евентуално пиеш вода, обработена по начин, по който Природата го прави, (принципите на планинския поток), ще бъдеш много по-здрав, енергизиран и "облят" с Жизненост, Оргонна Енергия, (енергията на Всемира).

Предвид интереса към Заппер -3, просто се чувствам задължен да го публикувам, скоро ще го направя.
 
Колегата Ни Наско-Праско използва един свещен език - езика на Математиката - който е направо "разговор с Бога" - от този точен и ясен език едва ли има по-достоен - когато се изразяват ТОЧНИ НЕЩА, които не подлежат на много-пластови и неточни тълкувания - ЯСНОТАТА И КРАСОТАТА НА МАТЕМАТИКАТА напълно се проявяват тогава, ЗА ТОВА - адмирации и поздравления!
back to top

godo

Няма проблем. Ако имаш нужда от помощ с думите пиши пак.

Кажи как върви ВИК работата, изглежда има повече успех от дизайн студиото:).

Mac only
back to top

bluesky

Добър Ден на Всички!

Да, за Темата действително всичко е наред, Колега godo.

Ти обаче определено... ха, ха, хааа... имаш, (твоя израз - "проблем"...).
Засега явно не си прочел Отговора Ми, или напоследък не схващаш Характера на Темата.

Ще обясня пак, естественно, на всеки Колега, който се интересува.

Тази Тема споделя конкретен Опит, в някои аспекти на едно Дизайн Студио, и всички съпътстващи го, орбитиращи въпроси. Това е, което Ние сме направили, и начина, по който ние го виждаме.
Споделеният Опит би могъл да послужи и на други, които имат сходни въпроси за решаване, за да използват като вече познати, стъпките, по които Ние сме преминали, или навреме да не правят същото, ако пътят, който Ние сме избрали, за тях е неподходящ.

За много Българи, (имам конкретни наблюдения), относно въпросите в някои аспекти на Общуването определено има какво да се желае.
По-качественото Общуване и Споделяне на Опит, (всеки "знае", правил е нещо) е от важно значение, за да се развива ВСЕКИ за себе си, както и ВСИЧКИ ЗАЕДНО.

Това, за някои, липсва. Резултатът е по-слаби Индивиди откъм Опит и Умения и по-слабо Общество като цяло.
А това трябва да се избягва, за да има ВСЕКИ Успех, в професионалния си път, или пък в Личния си живот.

Затова и споделяме, затова са се формирали естественно, и Форумите, в дигиталните Медии.

Да се върнем например към Колегата godo.

Не често, но дори и той веднъж сподели конкретен опит в Тема относно Монитори (достатъчно качествени, и бюджетни, с същото време).
Мониторите се оказаха действително много добри, в класа Си. Благодарение на това споделяне, по-късно, вече на практика убедили се в качествата им, Ние, като Колеги, многократно сме ги препоръчвали на много други Колеги. По този начин ВСИЧКИ са получили вярна Информация, и то навреме.
Резултатът е налице - по-качествена работа, по-качествено ежедневие, по-качествено Битие.

Така че...  ...(както казваха учителките по родителските срещи за палавите ученици, които не си учеха уроците)...

"...и godo... като иска... може..."

Бъдете като godo.
back to top

bluesky

 Добър Ден на Всички Колеги!

В последно време, електро-захранването в BG, започна да задава, (отново...), определени въпроси към всеки, който държи на постоянно и стабилно захранване с електро-енергия.

Доколкото Mac Техниката, както и всяка друга, изисква надеждно захранване, всяко аварийно прекъсване на електрическия ток в електро-преносната мрежа поставя под ненужно изпитание всички компоненти на техниката.

В тази светлина поръчахме Back-UPS Устройство, задачата на което е да предпазва компонентите, захранвани от мрежата, главно от пикови удари на напрежението, както и да позволява спокойно привършване на започната работа, например запазване на отворени Файлове при неочаквано прекъсване на електрическото захранване.

Прилагам фотографии.

back to top

bluesky

Добър Вечер на Всички!

Преди броени дни пристигна обсъжданото по-горе Устройство.
При монтирането му, единственият момент, който трябва да се отбележи е, че, пристигайки със заредена батерия-акумулатор, необходимо е обръщането му от складова/транспортна позиция, в работеща.

При поръчка за Българска Територия, моля поръчвайте си Тип "Шуко", 220/230 V, 50Hz.
---------------------------------------------------

Първи впечатления - Устройството само за около Седмица успешно "отрази" 3 (три) токови Удара/Сбой в Захранването - и това - В СТОЛИЦАТА НА СТРАНАТА!

back to top

bluesky

Добър Вечер На Всички!

Предстои тотално Upgrade-ване на Софтуера.

Във връзка с това, имам няколко въпроса:

1. Коя Операционна Система, след Mac OS Yosemite, 10.10, смятате на най-стабилна... (т.е. без "краш" и "фрийз"...)..., и с най-малко главоболия, от рода... "това не Ми работи... онова не ми тръгва..."...

2. И коя от Mac OS-овете... (включително и Yosemite, 10.10)... считате за най-ергономична - външен вид, цветови комбинации,  удобни Икони, прозорци... визуален вид на Интернет броузерите... прочее...

3. Избраната откъм горните критерии Mac OS би трябвало да поддържа главно два Пакета Програми, (основни за Нашата Дейност):

3.1. Adobe (Пакет) - Illustrator, Photoshop, In-Design, Muse... прочее - коя Версия предпочитате, (коя върви най-стабилно, според Вас), свързана с асоциираната по-горе Операционна Система...?

3.2. Autodesk (Пакет) - отново - коя Версия... пак асоциирано с "избрана" вече по-горе Операционна Система...?

4. Откъде мога да сваля Необходимите Ни версии на споменатите Пакети?

Ако неправилно или неточно съм формулирал някои от въпросите - моля питайте.

Поздрави за Всички!

(дублирах тези "въпроси" и в отдела за Mac OS...)
back to top

Пиф

1 - Използвам Sierra (не Hight Sierra). Крашове и тем подобни сериозни проблеми с ОС-а не помня да съм имал някога. Започнах с Mountain Lion, за по-стари версии не коментирам, нямам впечатления. При ъпргрейд към нова версия на ОС-а винаги има период на адаптация.....  нейзбежно е. Зависи и на каква машина ще се използва. С нарастване възрастта на машините е добре да спреш някъде с подновяване версиите на ОС-а. Започва да им тежи.
2 - Най-ерготомична, секси и т.н. - когато махнаха обема от иконите преди време, много ме подразни. Смятах го за крачка назад в дизайна. Сега вече не мисля така, старите визии на ОС-а ми изглеждат демоде. Искам да кажа, че много бързо се свиква с промените във външния вид и спира да дразни това, което в началото ти е бодяло очите.
3 - На сайтовете на авторите на софтуера си пише коя версия на програмата каква версия на ОС-а изисква, съответно и изискванията към хардуера. Винаги съм гледал да използвам възможно най-новите версии, съобразени с наличния хардуер, използваната ОС и с необходимите ми добавки (plugins).
4 - Щом става дума за "сваляне" значи говорим за не съвсем лицензен софтуер. Има ги по тракерите...., по форуми също ....  Ако искаш подбери си версии, ще ти предложа места за сваляне тогава.

Последна редакция: 13-04-2018, 11:29:39 от Пиф

back to top

bluesky

Здравей, ПиФ!

Благодаря за бързия отговор!

1. Около Sierra - къде да я намеря? На Сайта на Apple ли?
(напоследък рядко се ползва DVD Copy, Original...)...

2. Как си осъществил, реализирал Спасително, "ре-буут", copy на Системата, с който би могъл да реанимираш Mac-a, ако нещо се скапе и изгубиш контрол над запуска...? PenDrive (Флаш-ка)?

3. Софтуера ще се движи на Mac Pro 5,1, засега без Процесорно "Ъпгрейтване" - 2.8 Ghz, (един Процесор), 4 ядра (Дипломната Работа не чака...), в бъдеще - 6 ядра (един Процесор).

4. Около Пакетите - основните Програми, които съм отбелязъл по-горе:

4.1. За 3D - пакета на "Autodesk" (AutoDEsk, Maya, 3DS Max...), ще се използва от студентка, (Съпругата Ми), във връзка с Дипломната и Работа - т.е. с Образователна цел - законна е не-Лицензирана Версия.
4.2. За евентуална бъдеща комерсиална работа - Blender (Free Sorce).

5. Относно Пакета на Adobe (Illustrator, Photoshop,... Muse...) - коя Версия използваш, качена на OS Sierra?

6. Имам "тонове" Софтуер... но трябва да се рови по Дисковете... по-бързо би станало, ако получа И конкретни връзки...?

-------------------
За външния вид на иконите си прав - на Мен лично винаги Ми е допадал по-изчистеният, минимизиран Дизайн, въпрос и на вътрешно виждане, И на по-ефективна "графика", продиктувана от Законите на визуалната комуникация. Имаме осъвременено "завръщане"към Система 7...! (класиката на Мак)
back to top

Пиф

1 - Sierra вече я няма в AppStore, има само Hight Sierra. Ако си я дърпал преди от там, ще я имаш в Purchased. Ако не - няма да я има ....  Има я по торентите, но аз не бих рискувал да я тегля от там, знам ли кой какво е правил там....  Аз имам версията от AppStore, мога да ти я изпратя (ще я кача на линк и ще си я дръпнеш). Слагаш на флашка и инсталираш.
2 - Копие с TimeMachine имам. При самата инсталация OS-а си прави скрит дял Recovery, от който в последствие може да спасиш системата като такава, а от копието на машината на времето си възстановяваш потребителските файлове.
3 - Машината е пушка, и с подходящо ъпгрейдване може да служи още доста.
4.1 - 3DS Max за мак няма, няма и да има. Maya, AutoCAD на тая машина и при добра видео карта може да подкараш и най-новите версии. А на Sierra работи всяка една от тях, т.е. няма техен софтуер, които да изисква задължително Hight Sierra.
4.2 - Blender - OK, но трябва да му подбереш подходящ Render Engine
5 - Използвам Adobe CC 2017
6 - Също така има и тонове софт из нета. Тук има много неща - http://gfxdomain.co, https://rutracker.org/forum/index.php
Мога да ти изпратя част от търсения софтуер - Adobe CC 2017, Maya 2017, AutoCAD (2015 мисля че имам, но не съм сигурен, ще провяря у дома).....  кажи какво друго те интересува.
back to top

bluesky

Благодаря, Пиф!

(на Лични имаш Съобщение)
back to top

gogzy

1. Посети този линк -

https://support.apple.com/bg-bg/HT208202

На тази страница има препрадка към macOS Sierra в AppStore.

MacBook 5.1 13.3" 2.0GHz/8GB RAM/160 GB + 500 GB HDD/Mac OS X 10.8.5
back to top

bluesky

Благодаря, gogzy, за инфо-то!

Междувременно получих едно яко рамо със Sierra, (и не само... а и подробни и точни стратегии...) от Пиф.

Лека нощ на Всички... засега.
back to top

bluesky

Добър Ден на Всички!

Upgrade-a на Студиото продължава...

Един от Членовете, (студентка), в момента пише Дипломна работа и използва И някои 3D Autodesk Програми - основно 3Ds max, също, донякъде и AutoCAD...

Една от оригиналните, жични Мишки на Apple, Mightly Mouse, се оказва неподходяща за удобно ползване, например на Autodesk 3Ds max.
Докато е нова, още "иде-дойде"... Но твърде скоро топчето на Мишката престава да работи правилно и достатъчно прецизно. Дори един Фотограф споделяше, че купува точно 4 (четири) Mightly Mouse на година.

С Magic Mouse още не сме експериментирали. Някои са много доволни от тях.

Въпросът Ми е - Вие, поне онези от Колегите, които използвате ежедневно 3D Програми, от рода на Autodesk 3Ds max и подобни, изискващи упорито движене на "колелце-топче", (специален бутон), разположен между ляв и десен бутон, съответственно - КОЯ конкретна Мишка и КАКВА конкретна Мишка използвате (от коя сте най-доволни)...? (съотнесено най-вече към конкретните 3D Програми).

Някои дигитални ентусиасти и професионалисти дават предпочитание на Мишките на Logitech. И там обаче моделите варират от... и до...

Невъзможно е да се експериментира с всички от тях, естественно. Да се фокусира търсенето, обаче, с грамотно акцентиране върху най-оптималните модели, може и даже трябва. Правилният Инструментариум е половината от работата + радостно Битие.

И така - КОЯ Мишка и ЗАЩО...?

back to top

bboyg

Винаги съм се чудил, какъв чобанин и (с извинение) мърляч трябва да си, като гледам накъсани и почернели Lightning кабели на по 2 месеца и задръстени "клитори" на мишоците...  Lips Sealed Huh?
back to top
« назад напред » Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10 | Нагоре
0 Членове и 1 гост преглежда(т) тази тема.
 
Отиди на: