Покажи публикации
Страници: [1]
1  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / SAFE BOOT и постоянно натиснат SHIFT -: 01-07-2022, 16:08:56
Здравейте,имам Macbook 2008 late Aluminum. Преди ден решавам да го включа и забелязах че влиза в Safe Boot режим,при който всичко се случва мега бавно. Поровъчках се мислех да го преинсталирам но докато пишех на лаптопа забелязах,че буквите са малки и големи сякаш натискам шифта след всяка буква. Извадих шифта почистих продухах,но все още е по същия начин. Изтеглих програма която да анулирам клавиша,обаче не ми върши работи при включване на лаптопа,защото с натиснат Shift след включване на лаптопа влиза в Safe Boot режима.  Моля за мнение по въпроса,понеже не намирам никъде клавиатура за този модел(старичък е знам),а този шифт си стои ннатиснат (не физически) нищо не го подпира или натиска и двата шифта са извадени и продухани.
2  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Съвет за Термо паста за Macbook Pro 2008 late -: 02-02-2022, 14:33:01
Здравейте,искам да ви попитам,някой запознат ли е каква термо паста да избера за макбука ми,понеже напоследно време само при гледане на клипчета в интернет и браузване и загрява доста и се задействат вентилаторите почти на макс. Почистен е  вентилатора  и изводите на въздух. Купен е преди половин година някъде,казаха ми че е сменена но все пак. Въпроса ми е коя паста сте ползвали и доволни от нея,нещо като марка например.Благодаря ви много предварително.
3  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re: Въпрос и мнение свързан със скорошна покупка на Macbook Pro 13 2008 late -: 11-11-2021, 23:17:32
Здравей,

честито за покупката!

Имам същия лаптоп, само че е с 8GB RAM и 120GB SSD + 320GB HDD във FusionDrive. С ElCapitan e, това е последната версия, която подържа. За възрастта си работи прилично. Не съм опитвал да го мъча с по-нови версии на ОС, защото хардуера му е достатъчно стар и не особено мощен за това. Сложил съм му възможно най-новите и официално подържани версии на офис пакет и други програми, които ползвам. Това, че не са най-новите не би ми попречило, ако не търсех унификация с версиите по други машини. Но ако ще ти е само тази, няма особена причина да държиш да инсталираш последните за момента версии, т.е. “Последния писък” на софтуерните компании.

Ако са ти наред датчиците за температура и ти се отчита правилно скоростта на вентилаторите най-добре не се занимавай с програми за допълнителна настройка на обороти. Най-много да съкратиш живота на нещо. Довери се на разработчиците от Apple, по-добре и по-оптимално от тях няма да настроиш съотношението температура / обороти.

По отношение на инсталацията на неподържани ОС имам доверие само на OpenCore. Там се бута само бутлоудъра, при това прозрачно (т.е. виждаш какво се бута и бъдещото му влияние), а самата ОС си е официалната, изтеглена от сайта на Apple и най-важно - немодифицирана по никакъв начин. На други методи за инсталация нямам вяра. Честно казано, не познавам използвания от теб начин, но виждам в нета, че е пач, с който предварително “обработваш” инсталационния файл на ОС, но как и какво се променя в него не е ясно, а дори и да има някакво обяснение какво точно прави, нама начин да го провериш дали наистина е така и дали не ти отваря някакви задни врати. Та затова на подобни инсталации единствено бих ровил неангажиращо в нета, но пощи, лични данни, банкови плащания - не бих рискувал.

Моя препоръка е да му сложиш на чисто (след фомат на диска) един ElCapitan. Софтуер за него има достатъчно, дори и търсените от теб - Uttorent, Clean My Mac и т.н, естествено няма да са най-новите версии, но не мисля, че това ще те ощети сериозно откъм някаква функционалност.

Благодаря ти за изчерпателния отговор,писах Ви на лично,за да не спамим по темата относно програмите за Ел Капитан.
4  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Въпрос и мнение свързан със скорошна покупка на Macbook Pro 13 2008 late -: 11-11-2021, 19:18:07
Здравейте,преди седмица закупих втора употреба Macbook Pro 13 2008 late,RAM 4GB, SSD 80GB 2.4 GHz Intel Core 2 Duo. Няма да ми е основна машина,ще се позлва за бразуззване в интернет,фейсбук инстаграм и понякога плащане с карта свързано с пазаруване. Веднага като го взех го преинсталирах,беше инсталирано на него Mac OS Catalina през DosDudes1. Реших след преинсталирането да си инсталирам EL Capitan,понеже системата я изтеглих от сайта на Apple и е по легитимна.Но тъй като,ми е първия мак и като цяло Mac OS операционна система,не знаех,че повечето програми не са съвместими,понеже лаптопа не се поддържа ( програми като офис пакет,програма за управление на вентилаторите,плеъри за филми и т.н).
След това реших да преинсталирам на MacOS Mojave,но там нещата не вървяха гладко и плавно ,както при EL Capitan i Catalina. Преинсталирах пак на Catalina през DosDudes1. Но тези дни при позлване на Макбука се замислих,дали наистина тази операционна система през DosDudes1 е сигурна до известна степен както при El Capitan,която свалих от сайт на Apple?
Въпроса ми е има ли някой запознат с този пач на DosDudes1,дали е безопасен и надежден,най вече ако имам някакви въвеждания на данни?
Другия ми въпрос или съвет да си върна ли на El Capitan,понеже и там работи както при Catalina пъргаво и без забивания, и ще е свален от сайт на Apple но там пък нямам достъп да си сваля някой програми (sms fan control,Uttorent,Clean My Mack и т.н)?
А сега даже Catalina,се бъгна и ми дава грешка като искам да иснталиррам Google Chrome,Office Packet.
И се замислям дали за El Capitan,но ме спира това с подръжката.... а и при Каталина вентилатора се включва на по високи обороти и реших да ви попитам тук за мнение.
Благодаря ви предварително за отделеното време!

Страници: [1]