Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 5
1  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Въпрои за Mail.app -: 30-01-2020, 21:16:48
На един приятел му изгърмя пощата преди нова година и през три дена получавам писма от некви, дето ми знаели паролата и да им дам 300$. Правих нещо в Цпанела, говорих с хостинга, викат сега е добре, намаляха, обаче спасение няма. В Мейл правилата работят, но не виждам как да го блокирам това, без да засегна принципно кореспонденцията.
2  Community / СОФТУЕР И ОС / Re:MAC OS SOFTWARE -: 28-01-2020, 22:22:39
HWMonitor има такава функция. Ако е същото - Power on hours – 3072 за тошибата и повече за другите.
3  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Рендване на RAW в Preview и PS -: 28-01-2020, 22:02:09
Не знам как вървят версиите на ACR, но преди години хубавите цифрови снимки бяха по-малко. Тогава ACR беше още скромно пакетче, където имаше некво куцо "възстановяване" и още един тъп алгоритъм. Откакто се появи RAW с повдигане на сенки и омазване на светлини, цифровата фотография се настани на нови върхове. Вече може да курдисаш какво да е на статив и да изпляскаш Милкей вей готов,  като за... осми март.

Преди години ми направи впечатление, че Preview доста добре се справя с шумопотискането, в някои случаи по-добре от PS и дори се е случвало оттам да експортвам tif за обработка. И досега обаче не ми е ясно какво това ползва за рендване на суравите файлове. Преди се инсталираше нещо допълнително, за да ги отваря, което вероятно значи, че не ползва jpeg, за да отваря raw.

Тука сега отворих една картинка да я погледна и гледам, бре!, омазало я катo за пловдивския панаир. Това , което се вижда е, че вторият план е забърсан яко, докато долната част – принципно по-шумава като по-тъмна, е оставена по-неглиже. Точно обратното e в магазина за шопи. Средният план дере, а сенките са зализани. И се питам: защо така, боже мой, goddamnfuckinbitchiz. На 100% са и двете картинки, едното по-голямо май. (Щом Превюто ги дава по-големи, значи е по-добро, нали така.) Понеже пише раздел Общи приказки, викам да пообщоприказвам малко. Снимката в Preview не е пипана, вижда се какво е направено в ПС, за да се уеднакви небето.

https://www.dropbox.com/s/t66xhu9cpxymtp2/Screen%20Shot%202020-01-24%20at%2013.22.11.png?dl=0

PS С удоволствие ползвам едн конвертор – RawPhotoProcesor. Това не е софтуер за създаване на изображения, защото те се заснемват, предимно, и шефът му е знаел за какво трябва да става въпрос.


 

 
4  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Високи температури в MacPro 3.1 -: 21-01-2020, 11:44:57
Да, има няколко такива обяснения от разработчици на различен софт. Правил съм едновременен тест на 4 програми, показват еднакво. Някоя може да позабави малко, зависи от настройките.
5  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Високи температури в MacPro 3.1 -: 21-01-2020, 10:10:05
Максималната работна температура на Intel Xeon E5462 е 67о. Трудно бих се съгласил с мнение, в което температура над максималната без натоварване се приема за нещо нормално. Това е 30 градуса над работната, при натоварване на процесорите ~0.80%. Т не е мерена “дваж”, а се следи от месец с всички програми, включително и iStat. Всички сме сменили по няколко компа и знаем, че tо на процесора се върти около 30-50. Сигурен съм, че това ще работи и на 95о, производителите се презастраховат, но въпросът е колко време ще изкара.

Най-вероятно пастата е за смяна.

Температурата пада при натоварване. При браузване и филм държи 70о. При обработка на растер, пада ~67o. При рендване на видео отива под 60о. В бездействен режим – половин един или няколко часа инактивен – температурата става 75-76о. Показанията за графичната карта са много високи 80о. Сигурно и там се е разсъхнало.


Относно Arctic Silver 5:

Има достатъчно мнения, че пастата е превъзходна. Има и много мнения, че е електрически проводима. Това са форумни мнения и се запитах как любители определят това, затова отидох в сайта и разбрах защо пишат така – грубо се перефразира производителят, който пише следното:

Arctic Silver 5 е формулиран да провежда топлина, а не електричество.
(Въпреки че е много по-безопасен от електропроводимите сребърни и медни греси, Arctic Silver 5 трябва да се пази от електрически следи, щифтове и изводи. Макар че не е електропроводим, съединението е много слабо капацитивно и потенциално би могло да причини проблеми, ако свърже два електрически пътеки в близост.)

Тоест, пастата е опасна, ако се разлее. Но си мисля, че хора, които с това си изкарват парите, едва ли си играят на хазарт. Kryonaut е препоръчвана за овърклок. Тя също е “проводима”.  Въпреки че всеки е търсил подобна информация, в няколко теста най-добре се представя Kryonaut Conductonaut liquid metal thermal paste, а след това  е Thermal Grizzly Kryonaut, която превъзхожда другите.
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/yqSq6qVDxvcsSQc3kFUvfG.png

Разбира се, разликите са минимални и не си струва главоблъскането, а сигурността.

Благодаря за отзивчивостта.
6  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Високи температури в MacPro 3.1 -: 17-01-2020, 20:14:41
Термо-паста Arctic Silver 5, 3.5гр.
Kryonaut Thermal Grease-1 Gramm

Коя от двете? Няма да бързам още, но се оглеждам, а и в Jar са по 15 лв. only. Ако ще мажа на процесорите, къде още да слагам. Има некви northbridge синкове и др., дето не ги знам какви са.

Да вляза в духа на последния пост на Bluesky – човек да си има играчка и да не я разглоби, то е противоестествено, един вид.
7  Community / СОФТУЕР И ОС / Re:Online radio -: 17-01-2020, 12:51:33
Ползвам една много стара мъничка програма – FStream, работи в EL Capitan.

https://www.sourcemac.com/?page=fstream&lang=en

Адресите се въвеждат. Има еквилайзер. Натискаш шифт и записваш. Иначе, силата на iTunes беше в радиата, но от години не го ползвам.

PS VOX беше супер програма, но май им порасна работата.
8  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Високи температури в MacPro 3.1 -: 17-01-2020, 12:03:43
Температурата се държи по следния начин:

Обикновено, след стартиране на OS и при слаба активност – Finder , Calculator, TextEdit  –  постоянната температура е 69о/71о.

Относно въпроса за рязко покачване, тъй като 70о е максималната постоянна температура, още след стартиране на компа, рязко покачване няма.

Съвсем рядко, два пъти седмично, качва до 75о, за около минута-две, без видима причина и при същите условия, а след това я сваля. В QX държи същата t от 70о. Филм във VLC – постоянна t 70о. Ето как се държи при обработка на изображение:

Реших да бъда максимално подробен.

В папка T-movie e заснета поредица от операции, където се вижда как при натоварване температурите се променят в обратна зависимост. Видеофайл: Т-Movie.m4v - 103 МB

https://www.dropbox.com/sh/wqmk8f2x74muf0y/AACtRdGcw-fZCTb40Qr01Sxha?dl=0

Ако съм прекалил с филма, това е резюме на показанията за Core 4:

(първата t е тази, при която започва операцията, а другата, при която протича и е изходна)

Начална t    70о

Отваряне RAW + Settings   63о  67o

Image size 1.7G   69о  63o

Shape Blur   63o  59o   

Surface Blur   66o  54o

Median   63o  53o

Изчакване/Пауза   64о

Clouds   64o  61o

Surface Blur   65o  54o

Неактивен   65о

След излизане от PS се връща на      70~71

Пример2:
На изображение Screen2.png се вижда, че при експорт на филма темпратурата е 52о или ~18о по-ниска – дава се сравнение с показанията при липса на активност:

Наблюдение: Когато е натоварен с графика, компа сваля температурите. Когато е неактивен във Finder, постоянната температура е 70о –> когато няма активност във PS, температурата е 65о.

Bluesky@ ""Сега отново обърнах внимание на ТАЗИ констатация. Излиза, че Мacs Fan Control и TG Pro показват РАЗЛИЧНИ стойности...?"" Едната програма показва 4 стойности, а другата 4+4 – на картинките се вижда. Не ми беше ясно, но Пиф ги разграничи.

Вентилаторите са на мин. обороти, не се контролират от софтуер.

Температурата в стаята обикновено е 20о, ако не е отворен прозореца – тази година изоставих и палатката Smiley
9  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Високи температури в MacPro 3.1 -: 16-01-2020, 18:44:05
Изчетох, каквото можах да намеря, и срещнах тази препоръка за вентилаторите, но реших, че за кратко едва ли е фатално, а го споделих, защото ми се стори странно, че усилването на оборотите няма ефект.

Винаги вентилаторите работят на минимален режим.

Поводът да пиша е, че видях много постове с работни температури по-ниски от 60о. Тъй като при мен има разлика от 10о, явно там тече някакъв процес и  затова обърнах внимание.

Принципно ми се ще да сменя пастата, но след като прочетох и позяпах филмчета, още не мога да реша – обемът на оризово зърно ли се полага или на грахово. Щото, бланширания ориз е два пъти по-голям от бисерния, а и двете се нанасят различно в обема на грахта Smiley
 
Благодаря за отговорите, ще я разкарам тая програма, да не ми боде очите.

PS Страннината, че пускането на филми в QT (но не и във VLC) – натоварване на хардуера – води до намалявена на t , не намира логично обяснение, нали?
10  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Високи температури в MacPro 3.1 -: 15-01-2020, 19:08:15
Здравейте,

MacPro 3.1 Колко са притеснителни тези температури? Пускам ги тук, защото е по-бързо.

https://www.dropbox.com/sh/o4vy1bl0pk9agg8/AABYcYReputeydMg5lzaQwHta?dl=0

Досега следях само показанията на Мacs Fan Control, където стойностите са ок. Заредих TG Pro и HWMonitor и показва оранжева температура от 70о за Core4.

Тази температура се държи много странно. Преди малко се прибрах, компа имаше заредени програми, но няма дейност, и въпросната t беше 75-76о. Включих вентилаторите на 1800 rpm , изчаках 2 min, но промяна нямаше. Също така, другите ядра също бяха вдигнали t, но обикновено са ~ 63о.

Тук интересното е, че по принцип тази температура намалява, като пусна няколко филмчета в QuickTime. По никакъв друг начин. Обикновено, каквото и да се прави – графика или филм, седи на 69-71о.

На снимки 3 и 4 се вижда как при филм във VLC t е 70о, а при пуснатите филмчета + VLC намалява на 65o.

Компа е чистен преди нова година, без psu. Паста не знам кога е сменяна.
11  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / ЧНГ 2020 ! -: 01-01-2020, 16:38:24
Коллеги, за много години! Бързи и здрави машини ..., май го избива на поезия. И една наздравица за shaman.
12  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Самовкарване на вирус -: 30-12-2019, 12:14:48
Самоинсталиране на вирус


Мислех да сложа заглавие “Кога на човек му изпие чавка мозъка”, но темата, общо взето, е: това, дето сам си инсталираш, и друг не може.

Вчера дръпнах един софт, за да видя какво прави. Само от любопитство, защото не мисля да сменям навиците си, освен ако изключително много не си струва. Става въпрос за ДКСОЛаб от едно, ъъ…, място.

Бях изпил повече от половината от сутрешното си кафе – разбуден съм, един вид, и наистина нямам обяснение за действията си.

Отварям инсталъра, отварям иконата и по рефлекс прещраквам върху първите диалогови прозорци. При последния се загледах, видях, че иска нещо в интернет, отказах го, после искаше да инсталира флаш – и него отказах, но излезе съобщение, че инсталацията минала успешно. В Програми обаче нямаше инсталирана програма, при което започнах да усещам за какво иде реч.

Започна се това, че се появи прозорец с някакви кораби, а в Сафари бе променен сърч енджина и имаше добавен плугин. Във Фокса подобна история – променен адрес на начална страница и т.н.

Отворих Конзолата да видя какво съм си набутал, вкючих видимост на файловете и започна голямото ровене. Инсталирани няколко флаш директории, някви други работи… Всичко, което ме усъмни по Даемони, Скайсканер.апп, и т. н. изхвърлих. Прегледах пак внимателно Програми и видях, че има инсталирана игра с кораби. При нов прозорец Фокса побъркваше всички останали и ги караше да презареждат, като задължително презареждаше предишната сесия.

Накрая свалих Молвеърбайт и изчисти, каквото реши.

Стартирах пак въпросния инсталър и там съвсем очевидно има икона на Флаш. Има голям надпис Плеър_827.апп. После, файлът е 1.5 МБ. В Диск утилити обаче има няколко виртуални директории от по 50 МБ. Трябваше да проверя в Гугъл всички папки навсякъде, които ме усъмниха, да изчета сума ти неща - два часа.

Ей, бога ми, от 91 съм пред компютър, но такава левашка история… Нямам думи. Никога не правете това у дома си.

Текстовете обичат илюстрации. https://www.dropbox.com/sh/vdbill4hw2lfxv2/AACbouaV0ieKXs-qnv-7GkRJa?dl=0
13  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Втори монитор -: 18-12-2019, 18:27:23
Искам и аз да помоля за съвет за втори монитор, втора ръка.

Прочетох отговорите в темата, но за Dell Ultrasharp срещам много модификации, а посоченото hp не се предлага втора ръка.

Досега съм работил само и единствено пред CRT монитори. В момента съм с hp p1130, който, по някаква причина, държи здраво. Реших да сложа  втори монитор.

HP LP2465 S-PVA

HP LP2275w, 22"

20.1" Dell Ultra Sharp 2007FPb S-IPS


22" Dell UltraSharp U2212HM IPS

DELL U2412M, 24"

22" Dell UltraSharp P2214H
14  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:The Best Design Studio Еquipment -: 18-12-2019, 10:08:39
Стана ми интересно след купуване на FF, 4 години по-късно започваме да точим лиги за какво...? За средноформатен или ... ? Smiley

В коледна кампания сме и нямам време да седна пред компа. Ами, всяка камера се оказва добра за времето си.

Първо, за така наречения кроп" формат. Навремето имаше един филмов формат  – "Пенти", мисля, се казваше с размер на кадъра 24-24 мм. Това, ще се съгласите, е формат за семейно апаратче. Каква е разликата с дигитална матрица с такъв формат – никаква. Сребърните негативи достигат динамична плътност от 14 EV. Не сте чули някой да снима на филм 24-24 формат, но се приема за естествено използването на кроп камера. Кропът, за мен лично, съществува единствено като пазарна ниша, поради възможността на дигиталната технология да пресъздаде достатъчно качествено изображение в този размер. Така че, естественото, пак за мен, е да се снима във формат 24/36. Що се касае до широкоформатния размер, навремето пейзаж се снимаше на лайка формат в аматьорската фотография – от която не се изкарват пари. Изображение от  24/36 не можеш да представиш за продажба.

В последно време излиза един проблем – борбата със законите на физиката. Canon 20D e една много стара камера, но при пейзаж с добро стъкло трудно ще  различите изображението от това на ff при ниско ISO. Това е така, защото тази камера има 6 микрометров пиксел. Отиваме при новите модели на Fuji, които дават разкошно изображение на 3200-6400 ISO, докато не се види, че то е леко поомазано откъм детайл. Легендарната камера на Сони за нощна фотография от серията A7S е с резолюция само 12 MP. (Част от легендата е и това, че камерата "яде" звезди, тест, има обработка на суровите данни.) RAW данните отдавна не са "сурови" и добрите инженери и софтуеристи печелят състезанието.

Защо човек си сменя камерата. Разбира се, зависи какво прави, но проблемът е, че една камера се ползва за всичко. Само Nikon 850  не се сменя, тъй като няма с какво. Но може да се окаже тежък или нещо друго. Един от най-успешните модели на Canon беше MArk II. Колко човека я ползват още. Въпреки че знам за една, която е на 700 000 кадъра без ремонт и не се предава. Canon 6D e една от малкото камери, която държи страхотен dark current,  но няма динамичния обхват на Sony или Никон 750. Поради същата причина с МII се сменя всяка камера. Да оставим това, че остарява физически и замяната се налага от само себе си. Аз снимам звезди и устройството, което да ползваш спокойно във всяка ситуация на 6400-12 800 ISO още не е създадено.Появиха се 5 осовите матрици, Пентакс има матрица с gps, която се върти със звездна скорост, причина винаги може да се намери, само тринайста заплата да има Smiley И последно, гледната ми точка не е дотам задълителна, тъй като снимам предимно нощно време , където всичко е на лимита.
15  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:The Best Design Studio Еquipment -: 29-11-2019, 23:36:22
Квантовата ефективност показва колко от постъпващите фотони се превръщат във фотоелектрони. Фотоните се отразяват, абсорбират, зависи под какъв ъгъл падат. КЕ 50 % показва, че от 10 000 фотона, камерата ще улови 5 000.

Снимаш звезди, нощно небе с терен. Теренът не отразява и оттам се влачат некви 30 фотона. При КЕ 50 % сензорът е регистрирал 15 фотона. Ако си с 10 D тури и 9 -e шум и смятай по-ната. Истинските камери за астрофотография имат 80-100 % КЕ. Но характеристиката е важна при ниска осветеност, което мене ме интересува.

Фотоелектроните трябва да се превърнат в числа, разбираеми за компа.

Първо електроните от кондензатора в пиксела  – зарядът,  се превръща в напрежение. Напрежението се измерва и се усилва, понеже сигналът е много слаб. Тук отиваме при компа, който разбира само числа. Аналогово-цифровият преубразувател – ADC – превръща напрежението в числа, (като дисктретизира сигнала – стъпки) Тези числа, които приготви /преобразува за компа ADC, се наричат бройки (counts) цифров номер DN или аналогово-цифрова единица  ADU - AnalogToDigital Unit.  Gaina e показател, фактор за аналогово-цифровата конверсия.

Gain-a показва от колко фотоелектрона се формира една цифрова единица – ADU или DN. Или отношението фотоелектрони  – АДУ.  -е за пиксел / АДУ за пиксел. Високият гейн е кофти.

Gаin се използва като термин за усилване на сигнала при превключване на високо ISO
Страници: [1] 2 3 ... 5