Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 9
1  Community / НАПРАВИ СИ САМ / Re:Reflowing GPU AMD Radeon 6750M 1024MB -: 19-03-2017, 11:08:17
Reflow на видеокарти правя от времто на Nvidia 8600 първата серия карти с безоловен припой.

ATI чиповете са доста по издръжливи на греене и имам доста успешно оправени бройки, които си работят и до сега, естествено със занижени от Ром-а на картата честоти, за да не достигат по-високи температури и съответно, да не спукат топчетата припой отново.

Reball-a с оловен припой е истинското вечно решение, НО само за не пипани платки.

За съжаление всеки иска да мине тънко и се пробва първо с Reflow-a, което прави платката не ремонтируема в повечето случаи.
2  Community / НАПРАВИ СИ САМ / Re:Reflowing GPU AMD Radeon 6750M 1024MB -: 19-03-2017, 11:00:03
Колеги, читав сервиз, който може да ми смени, а не само презапои чипа? Идеи? Не ми се иска да се разделям с тази машина, а вече стана така че по 4-5 дена не мога да я подкарам Sad

Плача, колеги.

Reflow се прави само ако искаш да разкараш лаптопа. Нагряваш отгоре  и  го засилваш в първата заложна къща... Щото има живот след това от няколко часа  до няколко седмици.

При Reflow-а, който си направил, не си подгрял платката отдолу, като е всъщност истинския процес.  За това и резултата е толкова нетраен.


Reball- процеса,- замяната на топчетата припой върху които лежи чипа е успешен САМО , когато не е правен Reflow преди това, особено такъв  без продгряване на платката отдолу.

Защо последното е така? Защото като нагряваш само отгоре  има голяма температурна разлика между платката и чипа и платката с всичките и слоеве се напуква!!!!

Сега при опит за Reball, като вдигнат чипа- ще изпокъса пистите  и е за кофите...


Защо този проблем съществува изобщо: Заложено остаряване - ползва се  безоловен припой- от такъв са направени топчетата, той е екологичен итн, но се пука след определно време.

При Reball без да е правен такъв Reflow преди това, без да са слагани свещи по чипа итн... Топчетата се сменят с такива с оловно съдържание и става вечно!!! Понеже температурите са големи на презапояването е хубаво да се сложи и нов чип като се прави Reball.

В настоящето състояние- Reball e безмислено да правиш , само ще доубиеш дъното-необратимо.

Има драйвери за OSX, които изключват ATI видеокартата и си караш само с интелската, но поне лаптопа е жив, без да се налага да купуваш ново дъно.


Зa Reflow в домашни условия - препоръчвам ГОтварска фурна с електронен регулатор на температурата. Опакова се по същия начин платката, награвяш само отгоре презпрозорчето, но понеже е камера- цялата температура на платката се вдига  и мяна такива страшни термо разлики.  В последствие ако се наложи Reball, писти не се късат!
3  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Покани за brokenstones.me -: 30-01-2017, 10:39:08
може ли поканa и за мен, търся едни дърти работи като iphoto, дето вече не ги хостват официално в плод-зелнчука  Huh? ...

pichaga933@abv.bg

4  Community / НАПРАВИ СИ САМ / Re:Apple Cinema A1038 -: 17-01-2017, 00:28:27
Като го вържеш някъде на комп или мак, освети екрана със силен външен фенер.  Ако видиш по екрана  разни прозорци икони и тн, е само подсветката сдала багажа, ако не  значи целия монитор нещо не бачка.
5  Community / НАПРАВИ СИ САМ / Re:imac g5 проблем -: 24-06-2015, 21:22:01
За 50лв ти го давам целия монитор.
6  Community / НАПРАВИ СИ САМ / Re:imac g5 проблем -: 21-06-2015, 15:32:50
За номерата не знам какво да ти кажа, ако е TMDS трябва да стане.
7  Community / НАПРАВИ СИ САМ / Re:imac g5 проблем -: 20-06-2015, 01:01:42
Ха, Това което аз ползвам за монитор е направено от TMDS  матрицата на такъв   Imac G5  и захранването му. Рядкост е такaва да даде фира.

На външен монитор дава ли чертите? 

ПП: Мсово за тези макове е е да разлепят видеочипа.

Ако Си много убедителен мога да ти дам моята матрица  Grin

8  Community / НАПРАВИ СИ САМ / Re:imac g5 проблем -: 14-06-2015, 01:01:44
Принципно трябва да кажеш матрицата LVDS или TMDS-e.

Пише го с бяла солдер маска до конектора на лантовия кабаел на матрицата на самото дъно- дето е с 2 болтчета,

Ако е LVDS, Взимаш кабела,  и търсяиш 2 ра ръка, Лаптопска LCD матрица със същите размери, разделителна способност и съща или подобна цветова схема на нейния лентов кабел. Ако са достъчно близки, пробваш, няма какво да губиш...  Моята матрица на Про-то я пробвах на MSI  лаптоп, И въпреки че само цветовата схема на лентовия кабел съвпадаше, тръгна....

Не нося отговорност за изгорени електроники, компове, монитори и тн, Правите си опити на собствена глава!!!

Това с лентите е често срещан проблем на тия матрици, накрая в кофите,... Ама преди тов аим сваляйте Лампите ако можете да ги извадите цели.
9  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:застраховка -: 16-04-2015, 11:19:22
Домашна техника може да се застрахова във Виктория или Лев Инс - Против Кражба. Като не е  чисто нов  срещу заливане и тн. едва дали ще се навият.

Провери на всякъде, колко плащат при събитие и избери най-изгодното.
10  Community / НАПРАВИ СИ САМ / Re:Powerbook G4 Titanium -: 25-03-2015, 22:10:46
Щом е търсен ефект и на теб ти харесва това е най-важното, да се кефиш.  Smiley

Лака не ти го препоръчвам понеже си махал боя. Лака е защита за всички метали срещу корозивното въздействие на въздуха, разни течности, и мазнините от пръстите при пипане. Ако почне да потъмнява шлайфай пак лакирай със спрей  Wink

Все пак ми е интересно как си надраскал титан- уж се води супер издръжлив... Grin
11  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Схема на дъно за Macbook Pro 13"(early 2011) -: 25-03-2015, 14:28:00
Ако я намериш, постни я тук да я видя и аз  Smiley
12  Community / НАПРАВИ СИ САМ / Re:Powerbook G4 Titanium -: 25-03-2015, 13:28:40
Още полиране иска, Почнали сте с много груба шкурка и е по-скоро надран с нея. Иска 2-3-5 000 ситност шкурка отново, после пасти от най- едра към най-фина докато не стане като огледало в буквалния смисъл.

Понеже оригиналния алуминий е фабрично анодиран срещу корозия от въздуха след полирането в никакъв случай не трябва да се оставя гол понеже ще потъмнее.

Имате 2 варианта след катостане огледало.

- DIY анодиране. Обясненое много добрв на БГ в ножарския форум и тук също: http://astro.neutral.org/anodise2.shtml
Може и да се позлати на същия принцип- изисква много малко материал и може каратите да са ниски. Обяснене е процеса в БГ форумите също.

 Изисква работа с химикали  и  захранващо  напрежение за процеса.  Може да го поръчате и на БГ Фирма да ви анодира капаците ,но е скъпо

- Боядисване с Безцветен лак- На спрей в домашни условия най-добре става с лак от магазинитре, които мешат авто-бои, понеже е качествен и не стича като масовите спрейчета от  Практикер Бриколаж и прочее. А може и с Такъв спрей масов , но препоръчвам мат от тях , щото мата стича по трудно и за неопитен човек  е по-лесно за работа. Ако решие може и на автобояджия да дадете капаците за лакиране - ще стане перфектно.

Принципно титаниевите не ме привличат много, рамките вътре на шасито се чупят много и са незалепваеми с нищо.13  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:Apple CEO Tim Cook Is ‘Proud to Be Gay’ -: 23-02-2015, 03:17:24
Както е тръгнало, след едно само 100 години Тогвашния CEO на все-ослушание  ще обяви, че е Некрофил и ще обясни колко е бил подтискан и дискриминиран и ще заяви и той Подкрепа и ще се представи като виден пример за Себеподобните си, че могат да растат и да се развиват.

То на тоя принцип Хетеросексуалните също трабва да се хвалят на ляво и на дясно, че са такива?

Какво ни бърка като потребители, въпросния с кой пол си комуникира физически в кревата?

Май , Епълци са се насочили ексклузивно и на таз целева група да продават... Пазарни триковае от миналия век , ех...
14  Community / СОФТУЕР И ОС / Re:Объркан A1181 с линукс -: 23-02-2015, 03:01:16
Някой път не става с Alt клавиша, Инсталва се един буут мениджър и толкоз.
15  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Проблем с МакБук А1181 (дънна платка?) -: 17-02-2015, 14:31:42
Гледам и местоположението в профила не си си попълнил, много хакерски го даваш  Grin

Носи го в ретро PC мания. Сервизния там е звяр и много ги обича ябълките.

ПП. А1181 има изтекла схема за тях, та си я намери и я дай на техника и ако не е Грян на въздух лампи, сешоари  и тн. подръчни устройства  Има много голяма вероятност да ти го оправи Веднъж за винаги. Т- Де ням да ти се налага да го пробутваш после на който и да било, и даже да го направиш човека ще си го ползва дълги годинки доволно.
Страници: [1] 2 3 ... 9