Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 76
1  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Проблем с новия İphone 12 -: 20-11-2020, 12:19:32
10% не е малко, но ако го държиш на място, където WiFi сигнал липсва или е слаб, или пък го спираш и оставяш само на 3g - може причината да е точно това.

Иначе, винаги може да го занесеш в оторизиран сервиз на марката, ще го сложат за тест някой-друг ден и ще си го вземеш после.
2  Community / СОФТУЕР И ОС / Re:iMovie на High Sierra -: 16-11-2020, 20:29:28
Ако имаш акаунт в brokenstones може да си изтеглиш по-стара версия на програмата.
3  Community / НОВИНИ / Re:One More Thing -: 13-11-2020, 14:52:02
Ако реша да се върна по някаква причина изцяло на оригинални макове, не бих заложил на M1 точно сега.
Защо?
Защото основния софтуер, който ползвам (за нещастие) за работа е на Adobe. А всичко тяхно, както и повечето по-популярни приложения до някое време догодина ще минават през Розета, която още не знаем как се държи.

Другата причина да не се хвърля на машини с М1 чип е, че са първо поколение и като такова поддържат само до 16GB RAM. A 16GB не са кой знае колко като обем памет в днешно време. Ако е за машинка за пускане на видеоклипчета и фейсбук за из път - да, но за повече...

На Адоб нещата, написани за Big Sur и новият M1 ще излязат навярно с новите годишни версии, което означава 1 година чакане, а до тогава може би ще видим с какъв чип ще се появят Про сериите на Apple. Wink
4  Community / MacOSX x86 / Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо -: 11-11-2020, 15:36:31
Кратко видео как протече ъпдейта от последната версия на Каталина към Big Sur Release Candidate 2 (който след инсталация вече няма надпис бета или какъвто и да е друг, отбелязващ че не е официален релийз).

ВИДЕОТО

По подобен начин протичат всички ъпдейти.
Единственото, за което трябва да се погрижим при преминаване към Big Sur е да проверим версията на OpenCore буутлоудъра ни дали не е твърде стара (трябва да е 0.6.x).
За да ми е спокойно на душата и да съм сигурен, че хакинтоша ми е актуален - на всеки около два месеца му обновявам кекстовете, а буутлоудъра - на 4 месеца.
Всеки месец излизат подобрения и за кекстовете и за bootloader-a.
Процедурата по обновяване на кекстовете отнема около 2-3 минути. А на OpenCore - около 10-12.
5  Community / НОВИНИ / Re:One More Thing -: 11-11-2020, 09:50:07
Ами...не се стърпях и тази сутрин ъпдейтнах с Release Candidate 2, който пуснаха снощи около 21:30ч.
И що да видя - надписа бета го няма вече, а версията си стои 11.0.1.

6  Community / НОВИНИ / Re:One More Thing -: 10-11-2020, 21:15:40
За да си запазят може би разликата с "наистина" про машините, които ще обявят в последствие.
Дори сега с този AIO чип се вижда колко нищожна е разликата между Macbook Air и 13" Pro. 1 ядро повече за графиката, малко повече батерия (по-дебел корпус все пак), и о, чудо - вентилатор.
Чудно ми е защо след като има в двете машини идентични чипове, на Еър-а не му трябва вентилатор, а на прото му трябва?
Не изключвам варианта при Еъра чипа да е изкуствено скопен за да не гори редовно космите по краката на потребителите си.

Разочаровах се, че отлагат с 2 дни пускането на Big Sur. Не съм фен на инсталирането на бета версии. Слагам само официални издания, пък били те и нови. Smiley
Хакинтоша ми чака готов, с инсталиран от вчера последния ъпдейт на Каталина 10.15.7.
7  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Нов Рутер -: 30-10-2020, 10:13:11
Asus RT-AC66U ползвам от няколко години - много по-стабилно се държи спрямо сходни модели на TP-Link. С модел на TP-Link (вече не помня какъв беше, но цената му бе около 150лв като нов), имах страхотни проблеми. По някаква причина беше "решил" да реже Wifi връзката до 20-30мбпс, докато по кабел си вървеше толкова за колкото си плащах тогава - 98 от 100мбпс.
Идва на място техник на ISP-то, стояхме половин ден, с еднакви настройки като пуснем техния рутер - WiFi-a лети, спирам Wi-Fi на техния рутер, пускам TP-Link-a със същите настройки и канал - умряла работа.
Проблема не беше в смущения от други мрежи, просто както си работеше ок и изведнъж край. Ресетвания, нищо не помогна. Все пак TP-Link е марка евтинджос. За офис работа не бих си взел тяхна техника.
Асус-а даже не е кой знае какво.

Например моят модел има понякога проблеми ако му сложите външен хард диск и се опитате да заредите филмче от неподдържан формат - dlna услугата директно пада и не може да се възстанови докато не се eject-не хард диска или не се рестартира рутера.
Други проблеми не съм забелязал.
Има 2 усб порт-а като може да се ползват за свързване на принтери например. Интерфейса за управление на рутера е добре направен, вървят си още ъпдейтите. Покритието е добро. Лан портовете на рутера са гигабитови. Поддържа се Wifi ac, като скоростта локално се движи около 70-75MB/s.
8  Community / НОВИНИ / Re:ЩЕ СИ КУПИТЕ ЛИ НОВИТЕ 12? -: 30-10-2020, 09:55:31
Все още вкъщи сме с два XR-а, и тъй като нищо им няма, бързи са и си получават актуализациите, мислим да ги ползваме още 1-2 години (след 4 месеца единия става на 2 години, а другия след 7 месеца...батериите им са на по около 95% здраве все още).

Така че догодина или след това - ще видим новите 13ки как ще са Smiley

До скоро сменяхме всяка година с нов модел...ами просто вече не виждам смисъл. Операционната система, приложенията, всичко е същото. Това че екрана при определени условия ще е по-ярък или с малко по-наситени цветове...маркетингови щуротии. На текущите модели екраните също са супер. За камерата/ите важи същото. По-осезаеми скокове има през 1-2 модела (например iPhone 8 -> 12).

За тези, които питаха по-горе - за "обикновена" 12ка с 64GB памет към момента от операторите търсят по около 1450лв.
9  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:ECG на Apple watch 4 -: 09-09-2020, 21:00:39
Чакам сега да видя на 15ти март (надявах се да е на 8ми но не би) дали ще обявят новите часовници или ще ги оставят за октомври с iPhone-a наедно.
След това мисля да взема два и ще видим, може да се разходя до Румъния за ЕКГ-то. Чудя се само, не е ли достатъчно да застанем някъде край Дунава из Русе...дали ще може да "захапе" роуминг или все пак ще се наложи да минавам границата и после да се върна....та като ме питат на ГКПП-то за причина за напускане на страната - да им кажа - "да настроя ей тези два часовника" Cheesy

Все още се колебая малко и дали не си струва повече 3та серия заради по-дългия живот на батерията и двойно по-ниската цена.
10  Community / СОФТУЕР И ОС / Re:Cloud |Saas apps -: 04-09-2020, 10:59:38
Какво гледах днес по темата:
https://www.youtube.com/watch?v=IDX_iku-5Sk
Става на въпрос за изказването на Steve Wozniak от началото до 1:30 минута.
11  Community / ОБЩИ ПРИКАЗКИ / Re:стар лаптоп Sony Vaio -: 03-09-2020, 10:11:30
Опитвали ли сте с линукс дистрибуция с някоя лека графична среда?
Ако може да се пообнови малко и дари на някое дете в нужда няма да е лошо като вариант.
12  Community / СОФТУЕР И ОС / Re:Cloud |Saas apps -: 28-08-2020, 15:21:28
Да предположим, че последва сериозна икономическа криза и 2 от 5тте важни за твоята работа услуги престанат да съществуват поради обявени фалити от страна на фирмите, разработчици.
Лайфтайм лиценза е докато смъртта/фалита ви раздели (поправи ме ако греша).
Пак ще ти се налага да търсиш и свикваш с други решения, губейки време, а и колкото ида е пренебрежимо малка сума инвестирани пари.

Не съм фен на сериозни приложения, изпълнявани в браузъра.
Вярно, съществуват много продукти като Фигма, Фреймър и още ще се появяват.
Но ако например летя до Ирландия (взе да ми харесва там), като полета е около и малко над 4 часа реша да свърша някоя полезна работа...а редактора ми е онлайн апп - това ще е проблем, ако цялата ми медийна библиотека е изцяло онлайн...пак проблем.

Затова не въздишам прекалено над този тип облачни услуги.
Иначе да, ползвам за бекъп облачни услуги, както и за съхранение на файлове, но на всеки файл там имам и по 2 локални бекъпа + локално копие на компютъра който ползвам.

Ако искам да си купя евтин компютър, но да гледам какво става на хубав екран имам следните две опции:
- ако ще е лаптоп - лаптоп с хубав екран с висока резолюция за малко пари няма.
- ако ще е настолен компютър - ще иска по-хубав процесор, видео карта и 16GB RAM като минимум за да може да храни браузъра през който ще ползвам облачните услуги.
Реално да, ще дам по-малко пари за десктопа (при лаптопа няма да има разлика), но ще завися изцяло от хубава интернет връзка и кефа/съществуването на различни фирми.
При облачните услуги - ползваш това, което се спусне. Ако не ти хареса - рядко може да се върнеш версия/две/три назад.
Ако вършиш сериозен бизнес, това не е модела, на който може да заложиш и да си спокоен. Още по-малко пък варианта да си от първите инсталирали и започнали да ползват съвсем нов продукт на новоизлюпена компания/и.
13  Community / MacOSX x86 / Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо -: 28-08-2020, 15:08:19
Хаха, може и така да се нарече.
Хакинтоша се получи сравнително успешен, но тъй като поради някаква причина Каталина убива скоростта на писане на SSD-то (на SATA3/6gbs) до 140-180МВ/с, а при тест, същото SSD на всяка друга ОС прави по около 380-440МВ/с при писане, реших да не го бъде хакинтоша.
Бих върнал на Мохаве, но нямам повече време да се занимавам с него, тъй като ми трябва работеща машина възможно по-скоро.

Сега, накратко какво правим за да тръгнат нещата:
1. Правим си буутваща флашка с Мохаве, ползвайки Unibeast за Мохаве (последно за тази версия на macOS има излязло приложение). Ако имате пък под ръка някоя флашка с Оларила - направо можете да ползвате нея за стартиране пък и защо не за инсталиране на ОС-а.
2. Инсталирате macOS. Процеса минава безгрижно.
3. Накрая оставяте флашката включена в компютъра, за да може да стартирате след рестарта и посочвате от опциите, показани от Clover - дела на твърдия диск, където сте инсталирали ОС-а.
4. Пускате Clover Configurator-a, монтирате EFI-то на флашката и това на твърдия диск/ссд, копирате съдържанието на този дял от флашката към дела на твърдия диск.
Тук е тънкия момент, че ако ползвате оларила има кекстове за разчистване.  Трябва да останат (и да се добавят ако липсва някой): AppleALC, AppleHDADisabler, FakeSMC, IntelMausi, Lilu, NullCPUPowerManagement, USBInjectAll, VoodooHDA, WhateverGreen, XHCI-unsupported.
Пускате си snapshot през пропъртрий на config.plist-a, save-те. И може да рестартирате системата, като вече флашката не ви е необходима.

4.1. Ако сте инсталирали Мохаве - сменете ИД-то на машината на iMac13,1 или 14,1 за да ви излезе ъпдейта към Каталина.
Инсталирайте си обновлението сякаш е на оригинален мак. Smiley

Не можах да тествам ССД-то как е скоростта при Мохаве , тъй като флашката ми с Мохаве се скапа, а и както казах, времето ме притисна за да си играя да правя нова (проблемен е процеса след като Мак-а ви е с Каталина и искате да правите стартираща флашка с по-ранна версия на macOS).
Ако някой ден ми остане време може да се позамисля. Smiley

Една снимка за хубост:
14  Community / MacOSX x86 / Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо -: 25-08-2020, 09:36:08
Хакинтоша се държи прекрасно. Последните ъпдейти на Каталина минаха точно както при нормален Mac.
Есента очаквам Big Sur. Smiley

Заел съм се с нов проект - закупих на старо (то няма и как да е нов) HP 8200 Elite SFF. От него ще направя хакинтош с Mojave или High Sierra. Като компютъра ще се ползва за уеб, файлов сървър, предварително сваляне и съхранение на системни обновления + time machine.
Да, препоръчвания модел за такива занимания е 8300 или 8200 с i5 2500 процесор (заради видеото). Но реших да подходя малко по-различно и да добавя GeForce GT710 1GB GDDR3 Low profile видео карта с пасивно охлаждане, за да имам достъп и до hdmi порт.
Все още изчаквам да пристигне SSD-то и утре/вдругиден започвам инсталациите.
Пробвах ей така дали ще се инсталира Оларила Мохаве както е с неподдържаното видео и да, инсталира се сякаш инсталирам Windows, без да се налага да пипам нищо. Но предпочитам сам да си съставя набора от кекстове, конфиг-а и таблиците, за да е по-чиста инсталацията и по-гладка работата на компютъра.
RAM-та засега е 6GB. Поддържат се до 32GB.
Компютъра като го взех беше потънал в прах и мръсотия. Затова последва щателно почистване до степен - разглобяване на захранване. Смяна на термопаста и обратно асемблиране.
Тъй като видео картата въпреки, че е low profile не може да се събере в кутията на компютъра, а така или иначе трябва да се изключи кабела към VGA порта, направо го отрязах заедно с частта от ламарината. Сега всичко е прибрано. Картата - нищо й няма, работи. Smiley

Всички ръководства за този модел по сайтове и форуми са стари, затова може и да напиша едно ново. Ще следва ъпдейт. Smiley
15  Community / СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ / Re:Проблем с Catalina 10.15.6 / Apple ID -: 31-07-2020, 14:36:20
Малко рязко влизаш, а уж търсиш помощ.
Кажи, по каква логика след като нямаш проблем с Apple ID-то си ще го триеш?
И след като е бъг в ОС-а какво ще промени слагането на друго Apple ID?

Ако се логваш успешно в https://appleid.apple.com
значи всичко с акаунта (Apple ID-то) ти е наред и няма причина да го пипаш. Единствено, може да си смениш паролата за вс. случай.

Както казах в предния си коментар - и на мен ми искаше потвърждение по няколко пъти на ден, тогава версията на Каталина беше 10.15.4.
Какво помогна - отписах се от iCloud и всички услуги на "проблемната" машина. Вписах се отново и се получи.
Но такива съобщения, като тези от скрийншотовете ти не съм виждал.

Относно бъга с изключващата се периферия (външни дискове, клавиатури и прочее) - проявява се при някои Macbook Pro модели и до колкото се разбра с последния ъпдейт е пуснат фикс. За това предполагам ще може да каже повече колегата от форума с приключенията с iStyle. Smiley
Но този проблем няма връзка с Apple ID.
Страници: [1] 2 3 ... 76