Форум на приятелите на Apple в България

Community => СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ => Темата е започната от: user_guy в 30-06-2020, 01:36:37Титла: Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: user_guy в 30-06-2020, 01:36:37
Първият ми Apple продукт е 2020 Macbook Pro моделът, който идва с обновена клавиатура и 10то поколение Intel CPU. Имах големи надежди за него, обаче нямаше как да се размине, явно, без абсурдни проблеми.

USB 2.0 устройства губят връзка с компютъра в случен момент, понякога през минути или часове - друг път през няколко дни. Много нестабилен проблем. Може да прочетете която и да е от десетките нови статии за него, от сорта на:

https://www.macrumors.com/2020/06/17/macbook-pro-usb-2-0-accessory-issues/

https://appleinsider.com/articles/20/06/18/users-report-failures-with-usb-20-accessories-in-2020-macbook-air-macbook-pro

https://www.notebookcheck.net/Experiencing-disconnects-and-freezes-with-USB-devices-on-your-new-MacBook-Air-or-13-inch-MacBook-Pro-There-is-a-workaround.477327.0.html

И още много други, които може да намерите чрез google search.

Е, лаптопа го взех от iStyle - първата голяма грешка, като им го го оставих за "ремонт" - втората, още по-голяма грешка.

Не успяха да намерят никакъв проблем с него - като нямам идея по какъв начин точно са го ползвали по време на тестовете. Предполагам по-голямата част от времето е била прахосана в безполезни хардуерни тестове - защото много от потребителите по форумите вече потвърдиха, че този проблем не си проличава чрез нормална диагностика. На доста от тях са сменили лаптопите, като някои твърдят, че проблема е бил отново налице дори след смяна.

Най-грубото от всичко, обаче, е че ми върнаха лаптопа с нанесена физическа щета по него. Част от корпуса под трак пада е леко вдлъбната и липсва боя - изглежда точно като направено от някакъв удар.

Разбира се, по типично български маниер, iStyle категорично отказват да поемат отговорност и се опитаха да ме измамят още в магазина, предлагайки ми да подпиша нова рекламация, в която щетата е описана като "фабричен" дефект.

Хубаво, обаче в оригиналната рекламация пише "физически щети: не". А момичето беше така грижливо да намери една малка точица по ябълката отзад и да я опише като драскотина, та не е като да не го е огледала. Новата щета се вижда много лесно и я нямаше когато им оставих машината. Най-малкото щеше да бъде описана - в техен интерес е да го бяха направили. Но няма как да опишеш нещо, което не съществува.

За сега пуснах втората рекламация като настоях да опиша, че има нова щета - която в оригиналният протокол не е описана по никакъв начин, но ме "увериха" по телефон, че няма как да бъде заменен с нов.

Потресен съм, въобще не очаквах такива нива на некомпетентност и крайно препоръчвам да не пазарувате от този магазин. Сигурен съм, че някои хора няма как да бъдат разубедени защото не са имали нуждата да се разправят за подобни абсурди, но аз бях поставен в тази ситуация и до момента се чувствам като обран. Много пари струваше този лаптоп и не само, че "не откриха" USB проблемът - който е вече толкова детайлно описан и ден след ден нови хора го потвърждават, но и нанесоха щета по корпуса, унищожавайки 'новият' вид на този лаптоп.

От една страна не съм и толкова изненадан - в България сме и тук всички номера минават! Няма значение колко плащаш. Този уикенд ще разговарям и с адвокат, защото имам и копието от рекламацията, в което се опитаха да ме измамят да подпиша, че тази щета е фабричен дефект.

Но не очаквах, че ще трябва да минавам през такъв ад като си купя от елитните iStyle, официални Apple re-sellers & service. Какъв елит, какво нещо. Иска ми се никога да не си го бях взимал този лаптоп, или поне да го бях взел през Creative Center.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: bluesky в 30-06-2020, 03:39:07
цитат: ..."...От една страна не съм и толкова изненадан - в България сме и тук всички номера минават!..."...

Номерата "минават", и то безпроблемно, вече по целия Свят... и то от най-тъпите... не може да не сте го забелязали...

Относно Темата - искренни съжаления за разочарованието, което Колегата е трябвало да изпита!

За да приемате спокойно всичко, помнете ВИНАГИ и голямата Картина - всички Ние сме един голям Експеримент. 


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: faire в 30-06-2020, 10:19:18
Моят съвет е да се свържеш с Епъл и да им опишеш цялата ситуация. Ако проблемът е масов, по някое време в бъдещето може да се появи програма за безплатен ремонт.
Ако имаш път към страна с официален Епъл Стор, можеш да го занесеш там. Наистина често сменят машините с нови, но тук това е рядкост, да не кажа че не съм чувал изобщо за такива случаи.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: user_guy в 30-06-2020, 10:40:54
Аз вече се свързах с Apple през техният official Twitter support акаунт, а те даже ми отговориха. В началото съвсем мило им писах и те ме помолиха за детайли - предоставих им цялата информация, която имам, включително статии и теми по форуми като reddit & macrumors.

След това "изживяване" с iStyle им се оплаках доста по-обстойно относно как "не са открили" проблем и как ми нараниха чисто новата машина - да ми обяснят защо това място се води "premium service" и официален вносител и пре-проедавач на продуктите им, но от тогава насам тотално спряха да ми отговарят. Пълна тишина от тяхна страна.

Повярвайте ми, вече много потребители се свързаха с тях като някои са дали и точни логове с моменти, когато се случва проблема, за да може апъл да разберат точно какво става. Имат пълната възможност да го направят, ако могат.

Но нито са дали становище по въпроса, нито има някакво споменаване за фикс на този проблем под формата на софтуерен ъпдейт. За сега просто отричат и не отговарят на хора.

Да бях само аз, но не съм - вече от 1-2 месеца текат тези оплаквания от какви ли не потребители, в какви ли не сайтове, както и официалните форуми на Apple, но никой от нас не е получил реален отговор или признание за този проблем, че въобще съществува. Общо взето в момента сме банда балъци.

А аз, в България, дори успях да се уредя с нова щета по макбука. Първата ми рекламация реално още тече - не съм се подписал на нея, че съм удовлетворен, а вместо това пуснах втора такава. Но когато първата свърши, ако все още имам лаптоп с щета, ще видим какви легални мерки мога да взема. Някак си не ми се иска да оставям тези български магазини да ме прецакват пак и пак без последствия. Откровено ми писна.

Последният ми такъв случай беше с една клавиатура от технополис. 3 пъти я връщам с един и същ проблем и накрая ми се смяха в лицето с обяснения как "всички клиенти се връщат там, все тая дали ще ми върнат парите". Аз, лично, никога няма да си купя нещо друго от там - а не е като да не съм си купил доста неща до преди този случай. Просто в тази държава, не за 5000лв, ами дори за 200-300 лева ще се подиграят с нас като клиенти и ще ни унижат както си искат. Не им пука дали ще се върнем там - достатъчно хора се връщат според тях.

Този път мисля да предприема легални мерки обаче, защото инак прекалено много ще ми тежи случая. Да не говоря, че тази машина ми трябва и вече втори месец съм без това, за което платих в работещата му форма.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: bluesky в 30-06-2020, 11:18:21
Да-а-а...

За съжаление - резонно... Винаги едно и също. И както е казал Народът,..."...рибата се вмирисва откъм главата..."...

Не случайно Стиви Джобс си замина толкова рано... явно не беше съгласен с някакъв ..."...нов тренд..."..., (за който ни готвят от години... включително и чрез дигиталните нови устройства...), и Apple, вече без Него, (на ниво менаджмент...), е напълно "в играта"...
В същото време малко хазарско, и определено, не талантливо, кривокрако и кривогледо джудже "ще лекува Светът"...
Боже опази...!

После, и наглед невидимо,... безобразията на "високо ниво" започват незабележимо да се инфилтрират надолу... по работните, инженерни звена,... по менаджмента за работа с Клиенти... и т.н. и т.н.... докато се стигне до днешната плачевна картинка - гаф на инженерно ниво, (техническо), не се признава въобще за гаф на Фирмата... (ах, тези зелени печатни хартийки...)... и вече не се и "реагира"...

Защото КАК да се различи като такъв, когато целия нов менаджмент на Ябълката е съставен от чичковци с учетворена хипофиза (явно психично отклонение на мозъка...)... да Ме извинят всички "толерантни", и моля, спестете Ми да ви отварям очите какво значи чисто медицинският термин "толеранция"...

И затова имаме и ехото "надолу", именно от толерантните - нетолерантно отношение към Клиента... същото е и навсякъде другаде - мургавите Ни африкански събратя могат, а и трябва да палят и трошат... (Кравария), докато отговорните СА ДЛЪЖНИ да си "стоят в къщи", че имало опасност от "опасен вирус", (неиздържащ теста дори за слаб грип... ха, ха, хааа...).
С една дума - циркът е пълен с лунатици, които дори сформират "мнозинство" от екстремисти.

Моето безхитростно предложение... (в Твоят конкретен случай) е - прави, каквото считаш за нужно, прави го, както Ти смяташ за правилно, и стигни толкова далеч, колкото считаш за нужно.
В същото време, за да Си предпазен отвътре, прави всичко това БЕЗ ЕМОЦИИ, (формално).
Сам разбираш, че пигмеите не заслужават Твоето внимание, и концентрацията Ти... те ще Ти са необходими на Теб, за да си вършиш всекидневната работа ползотворно.

И отново, за Твое, а и на всички, успокоение... докато няма открито стърчащи кости, не пръска кръв... и прочее невъзвратими неща, считай случилото се само "за разходи".


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: user_guy в 30-06-2020, 11:55:04
Напълно съм съгласен с последното - емоции не бива да се влагат, въпреки че вече ми коства много стрес ситуацията, особено защото не е случайна, а ПОРЕДНА. С разликата, че този път парите са доста повече от обикновеното.

Но са пари, не е здраве. Парите ще ги изкарам пак, бавно но сигурно. То е още по-тъжно, че машината много ми хареса когато работеше и USB не се разкачаше само. За музика си я взех и като конструкция и 'experience' много ми допадна. Вече игри толкова не ми се играят колкото преди време и нямам специфична нужда от Windows, та реших да се престраша с Apple най-накрая.

Но излиза, че щеше да е по-добре да си намеря максимално ъпгрейднат macbook pro от 2015-та година - последното време, когато са правили качествени лаптопи.

Стреса наистина не си заслужава, особено като вземем предвид, че този тип действия от продавачите не им костват нищо - даже вероятно им доставят някакво злобно удоволствие да ти се усмихнат и да ти кажат "няма да поемем отговорност" :) Случвало ми се е! Иска ми се да преувеличавам, но преди години бях взел една Xperia Z1 (първият ми 'сериозен' смартфон) от get.bg - не знаех, че е магазин на Делян Пеевски. Беше крайно дефектен и лесно се доказваше проблемът. Минаха 29 дни, точно преди крайния срок, викнаха ме да си го взема и само му бяха направили factory reset. Пресъздадох проблема пред тях и човеченцето там с усмивка ми каза "ако не си вземеш телефона не отговарям какво ще стане с него" :) Направо си ме заплаши... Ходи се съди после с магазин на такъв приличен бизнесмен като Пеевски.

Такива случаи не бива да се приемат лично, но определено са ми се отразили доста зле психически и вече просто очаквам да си правят гавра навсякъде, въпреки че понякога имам добър късмет и се отнасят много прилично - но все с по-евтини стоки. Когато парите са много всичко се променя и изведнъж си сам срещу всичко...

Но становището си остава - нервите и здравето са много по-ценни и наистина такива тясно-скроени хора и фирми не бива да се взимат присърце.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: faire в 30-06-2020, 14:51:05
Неведнъж съм писал тук и в айфон форума, че качеството на продуктите, продавани на нашия пазар (източна Европа), е много по-ниско от това за западна и САЩ. Затова и почти не съм си купувал Епъл устройства от тук (само слушалки).
Някои хора пък са твърдо против да се купува от чужбина, защото едва ли не така прецакваш българския бизнес. И аз съм си патил от нашенските онлайн магазини, за да знам че никой не го е грижа за клиента.

Този телефон излиза в сайта на Епъл за България: 00800 6002 7753
Не знам с кой ще се свържеш и дали разговорът ще е на български, но можеш да опиташ.

Като по-крайна мярка, можеш да напишеш един имейл на tcook@apple.com Преди години имах подобен случай (макбук про 2011 с изгоряла видео карта малко след като изтече гаранцията; масов проблем с много афектирани; искаха ми 1200 лв в криейтив за смяна на цялото дъно) и писах оплакване как съм загубил вяра в Епъл като качество и компания. Пощата се следи от други Епъл служители, които ми отговориха и насрочихме разговор по телефона със служител от Ирландия. Long story short не предприеха нищо, аз го занесох на един друг сервиз където за 200 лв смениха видеото, след време продадох лаптопа, а малко след това Епъл официално пуснаха програма за този проблем. Ако бях платил на криейтив 1200 за дъно, после по програмата щяха да ми възстановяват парите.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: bluesky в 30-06-2020, 15:31:57
цитат: ..."...Неведнъж съм писал тук и в айфон форума, че качеството на продуктите, продавани на нашия пазар (източна Европа), е много по-ниско от това за западна и САЩ..."...
Колегата faire е абсолютно прав.

Мога да подкрепя и с конкретика.
Така например след една цяла бутилка кола, (изпита преди 1991 година, в Унгария), позволяваше да си спиш като момченце, след изпиването. В същото време, само чаша кола, поръчана във Финландия, Те ококорваше за цяла нощ...

И въпреки че оттогава изтече малко вода... положението днес е абсолютно аналогично по региони.
В този ред на мисли, помислете си за импотентните "български" политици и икономисти, че дори представители на търговския бизнес, които, до ден днешен не само че не успяха да наложат, (а са в правото си, всички ръководства на всички Продукти в рамките на Европейския Съюз поне... а защо не и за целия Свят...), да се пишат ТАКА, че Българският език ДА БЪДЕ ПРЕДИ английския в тези ВСИЧКИ Ръководства, гарантийни книжки и бумажки,... и прочее и прочее...приложими за ВСЕКИ ПРОДУКТ и вървящи автоматически с него, по простата ПРИЧИНА, ЧЕ БУКВАТА "Б" като България е много по-напред от буквата "g" като great britania...

И днес дори, Българският Език ТОТАЛНО ЛИПСВА от тези Ръководства.

И това е само ЕДИН ЩТРИХ от тоталното непризнаване на Източна Европа за "партньор".
Всъщност имаме налице суб-колония с неука колониална администрация, (и колкото по-неука, толкова по-добре за  Митрополията...).

В случая с Apple напълно споделям подозрението, че най-калпавите бройки се засилват именно за тези безнадеждни географски ширини.

И още нещо - пак в тази светлина - НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ ПОД НИКАКЪВ ПОВОД, ДОРИ ТОВА ДА ВИ КОСТВА РАБОТНО МЯСТО, ДОСТЪП ДО ДОКУМЕНТ ИЛИ ДОРИ ХРАНИТЕЛЕН МАГАЗИН. (скоро ще последва....). Не се подлагайте и на "тестове" ПОД НИКАКЪВ ПРЕДЛОГ!

Готвят територията за други (преселници), а чрез ваксина и предварителни тестове, ще изчистят географически тези ПРЕКРАСНИ ЗЕМИ за навлеци, нямащи нищо общо с Региона.

Запомнете думите Ми, ако искате да живеете. БУКВАЛНО.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: user_guy в 30-06-2020, 16:16:49
Има истина в това, за наша жалост. Наистина тук има тенденция всичко да е по-ниско качество. Със сигурност по време на производството има вариации и е нормално дадени продукти (от един и същ модел) да се отбелязват - примерно качество 'А', качество 'А-' и т.н.

Най-малкото, това със сигурност се случва с процесорите. Колкото и начинът на производство да е еднакъв, накрая излизат процесори с разлики в това колко ток им е нужен, за да достигнат дадено ниво производителност. Поради тази причина два процесора имат различна стабилност при еднакъв понижен волтаж (undervolting се нарича - много полезна практика). Съответно е доста лесно да се пратят по-стабилните в определени региони, пък по-нестабилните в други. Крайният потребител като цяло няма да усети разлика в нормална употреба, но такава със сигурност има ако човек реши да се възползва до лимитите на един продукт. А пък undervolting може да занижи температурите на един процесор значително, удължавайки живота му като цяло, както и увеличавайки производителност. Все пак с по-ниски температури процесорът ще може да работи по-дълго на висока честота преди да се наложи да намали скоростта поради прегряване (cpu throttling). Аз съм направил това на windows лаптопът ми, което му смъкна температурите средно с 5-10 градуса (успял съм да сваля 115mV и да е напълно стабилен без никаква загуба на производителност). Макбуковете преди са имали начин да постигнат същото, но вече няма как с по-новите macOS версии, а самият undervolting се прави фабрично така или иначе - но не се знае до каква степен и дали не може да се постигне още повече с вашият личен процесор.

Това е просто един пример, но логиката е приложима във всяка индустрия по различни начини. С колите съм чувал същото - че да си вземеш BMW в България няма общо с това в Германия и така нататък.

Въпреки всичко това, можеше поне да не нанасят щети на машината, но такъв е живота. Некомпетентни хора са наети на важни позиции и ние сърбаме попарата като крайни потребители.

Мога да ви кажа, че момичето в магазина също така написа "сфети" вместо "свети" когато описваше проблемите с УСБ. Като цяло нямаше нито едно изречение, което беше написано човешки. После хората от сервиза трябва да работят с тази информация.  Колкото и да бързаш, да напишеш "сФети" надали ще се случи ако си дори с базова грамотност... Всеки прави грешки, но то дори едно човешко изречение не беше написано правилно, а написаната информация е всичко, което сервиза ще получи като обяснение на проблемите. После аз трябваше да напиша голямо писмо с пълни детайли към съпорт по собствено желание (все пак ме късае лично) - уви, без никакъв успех в крайна сметка.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: Adamov в 30-06-2020, 17:15:39
user_guy: Аз пък, колега, не се изненадвам за "сфети". Преди 3г. кандидатствах за работа там. 13г. ползвам епълски продукти на всички платформи. Смея да твърдя, че базата ми е доста солидна. Ако ти кажа колко пари ми предложиха не знам дали ще ми повярваш. Условията... не знам дали ще ми повярваш. Общо взето всичко беше - не знам дали ще ми повярваш.

...та не се изненадвам.

Съжалявам адски много за кофти ситуацията, която имаш.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: user_guy в 30-06-2020, 17:21:51
@Adamov - разбирам те, минал съм през разни фирми и аз, като дори на 500лв заплата съм работил, като тестер на мобилни игри. Но честно казано, имаше доста стабилни и адекватни хора дори в онази фирма, към които съм имал голямо уважение и съм виждал колко усърдно работят.

Но с толкова ниска летва няма как да се привлекат качествени кадри, а когато и предлаганите пари и условия са толкова ниски - няма кой да иска да ходи там по собствено желание. Дори в "по-сериозните" фирми, за които съм работил, в последствие се е забелязвала страшна неграмотност, особено в Английския език. Имал съм тим лидери, мениджъри и т.н., които не могат да вържат едно изречение без грешки, доакто основна част от работата им е била да общуват с клиенти, или колеги в чужбина, на този език. Срам ме е хващало на моменти. А това се водят хора в "IT сектора". Но ги наемат.

И все пак, ако един човек наистина го бива в работата си - не бих се хванал за грамотност. Но когато работата се върши по толкова халамашки начин, всичките негативи се сливат и виждаш едно голямо невежество по всички параграфи. А тези фирми продължават да си правят печалбите и не ги интересува това.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: bluesky в 30-06-2020, 18:33:32
Малко разхлабване:

Блондинки. - Муцка, ти девственна ли си...? - Не, муци... още не съм... ;D


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: user_guy в 03-07-2020, 16:09:08
Да ви update-на:

Говорих с Апъл по телефона и ми създадоха кейс, но според тяхното "policy" това се водело normal wear & tear - т.е. нормални следи от употреба.  ;D

Това, разбира се, няма никаква логика, но вече съм пуснал жалба в КЗП, представил съм всички документи - включително една от бележките за рекламация, в която се опитват да ми предложат да подпиша, че е фабричен дефект. От Апъл обаче видяха снимки и ми казаха, че не било дефект ами просто следа от употреба.

Последните надежди са КЗП и евентуално адвокат, но по-скоро първо ще си взема лаптопа при всички положения и ако USB проблемът продължава ще пробвам да го оставя в Creative Center, като ще им покажа и видео материал как се случва и мишки и клавиатури забиват и тръгват пак като се извади/вкара кабела пак (понякога, друг път трябва рестарт).

Ако и те "не намерят проблем"... ще е сложничко, ще трябва да се търси експертно мнение и т.н. Голяма тъпотия :)

На никой не пожелавам да се занимава толкова много за един продукт - голяма загуба на време, потенциално и на пари.

Препоръчвам да избягвате iStyle, освен ако не сте с пълна вяра, че няма да имате такъв проблем. Сервизът им е наистина некомпетентен. Нито установиха проблем, нито успяха да запазят външен вид на машината както беше предадена. Не заслужават да се водят оторизиран сервиз и вметнах на Апъл по телефона, че е срамота такава некомпетентност да е опомената в собственият им сайт като премиум сервиз за България.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: angelvn в 04-07-2020, 15:49:43
Единствената нередност, която виждам е, че са ти ударили лаптопа. Но пък това не е довело до функционална повреда.
Трябваше след като ги видиш, че се ослушват за замяна (за съжаление из нашите ширини е по-скоро нормално поведение), да им поискаш компенсация под някакъв вид (безплатен хубав аксесоар за лаптопа или друго).

Проблема с USB ако беше видял по форуми и сайтове го има откакто е излязал лаптопа на пазара. Към момента освен на софтуерен фикс от страна на Епъл, на друго не може да се надяваме. И е въпрос на добра воля от страна на Епъл, защото ако решат да проявят безотговорност могат да кажат - "след като ползвате аксесоари, произведени от трети страни - търсете решение на проблема си от тях". Колкото и лошо да звучи това, е и донякъде правилно.

За усб клавиатурата и мишката не мога да разбера - с лаптоп си, а ползваш жична периферия ли?
До момента по-добра от Меджик мауса на епъл не съм намерил на пазара (а пробвах прословутите МХ2 и 3 мишки на Лоджитек, които по цена не отстъпват на епълската). Епъл клавиатурата също е супер, но дори и да не е тя, има куп безжични клавиатури с блутут свързаност.

След като и ти самия знаеш, че има проблем, за който официално решение още не е излязло и реално в сервиза няма какво да направят, защо си даваш компютъра на сервиз?
За непризнат официално проблем от производителя и сервиза, който го представлява, и без инструмент сервиза да тества и отстрани проблема, замяна няма е трудно да се получи. Пък дори и да го бяха заменили лаптопа, нали щяха да ти дадат същия със същия проблем...


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: ProstoAZ в 04-07-2020, 16:39:19
Приятелю, информацията ти е ценна.

Доста често, както знаем, първите бройки от нещо ново са леко бъгави, докато не се изчистят, това е причината да вземам винаги модел назад.

Но в случая:

В досегашния ми опит с iStyle не съм имал никакви, никакви проблеми, дори са били повече от любезни, а съм купил не едно и две неща. Една клавиатура Smart за iPad директно ми смениха с нова, защото имаше проблем.

По въпроса ти:

Захвани се с адвокатите и КЗП, правата ти се пазят като клиент. Козът е нанесената щета. Прието като без щета, върнато с щета.

Да ти платят неустойка или нещо друго. Лаптопа да замениш, според мен няма да успееш.

Иначе навремето имах неприятен проблем с Криейтив.

Буквално дни преди първата година на нов macbook air 13 му изгоря SSD. Много рядък проблем, казаха, досега не се било случвало.

Тестваха ми компа, замениха ми SSD, всичко било наред, бъгава SSD. За новата имах три месеца гаранция. На 4-тия месец отново изгоря SSD по същия начин.

Значи, този лаптоп има проблем, който обаче вече не беше гаранционен. Толкова за тестовете и сервизите им. Беше си за моя сметка.

В последната година си купих от iStyle macbook air 13 (17 година), ipad 2019 и други неща и не съм имал проблеми.

При все това винаги имам едно наум. 
Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: user_guy в 04-07-2020, 21:25:19
@angelovarna - този проблем се "появи" по сайтове в статии от части благодарност на тема, която аз лично написах в macrumors и тема в reddit, която тогава все още не беше набрала скорост. :) Това можеш и сам да си докажеш пред себе си като видиш кои теми са дадени като източник в почти всяка от статиите. Едната е моята. Дори са ме цитирали в някои от тези статии. Та, когато го купих все още не беше толкова лесно да се намери тази информация ;)

Давайки го очаквам замяна заради проблема, тъй като има потребители, които твърдят че нямат този проблем с техните модели от същата серия. Съответно може би има бройки, които го нямат.

Това с "трети страни" е абсолютно нелогично, с извинение, защото 99% от периферията, която всеки един нормален човек е ползва е от "трети страни". Да не би човек с Acer да си търси мишка и клавиатура на Acer? В това няма логика, основно защото USB стандартът (както всеки един друг стандарт) има строго определени технически норми и изисквания, в които трябва да се вписва. Ако един лаптоп поддържа USB 3.0 и му закачиш устойство, което отговаря на USB 3.0 спецификация - то трябва да работи. Няма ала-бала. Ти да не би да си правиш бекъп на лаптопите с външен хард диск от Apple? Ами то няма и как да стане, защото такива не съществуват. Този тип мислене го забелязвам и при други Apple потребители - но то е напълно грешно. Изглежда е по-лесно да се обвини всичко друго, но не и източникът на проблема - който в този случай е дефектът на macbook-овете от последните модели. И аудио картата ми, и мишката ми са официално поддържани от macOS, а лаптопът официално поддържа стандарта, чрез който ги свързвам. И двете работят абсолютно безупречно на windows лаптопа ми.

Относно защо ползвам аудио карта, клавиатура или мишка (както и монитор) - това ми се вижда като доста абсурден въпрос и не знам дали има смисъл да отговарям, но ще се опитам. Всеки е свободен да използва притежанията си както си пожелае - особено когато става дума за официално поддържани аксесоари и компютри. Ако за теб лаптопът е просто лаптоп - това е твое решение, но в никакъв случай не важи за всички останали. Не случайно лаптопът ти има портове и не случайно Апъл ти предлагат армада от адаптери и хъбове, които са напълно официални и предвидени ТОЧНО за да ти помогнат да използваш мишки, клавиатури, монитори, саунд карти и каквото друго се сетиш. Ползвам такива от десетилетия с различни лаптопи - ти си първият, който ми задава подобен въпрос. Може би ако задълбаеш още малко, ще откриеш и че има логика да се ползва и външна аудио карта когато човек иска да се занимава с музикален софтуер. Може да отидеш да питаш в някое професионално студио (с техника за милиони в него) защо някой си е закачил периферия към Macbook-a си.

За magic mouse не искам да коментирам, защото по-неприятна мишка не съм ползвал през живота си - а съм ползвал много мишки, включително и нея. Все пак приемам, че някои хора я харесват - включително приятелката ми. Да кажем, че всеки има предпочитания. Предпочитам безжичната ми мишка да работи на 1000hz polling rate, вместо 100 - каквито са повечето блутут мишки (magic mouse е на 90hz). За да го постигна ми трябва специфичен приемник, който се закача през USB. Който също така официално се поддържа от macOS и т.н.

Нека не изпадаме в такива детайли, защото е безмислено. Не намерих логика в коментарите ти - без да се обиждаш, просто нека се съгласим да не сме съгласни.

@ProstoAZ - този лаптоп все пак е издание от същия дизайн на апъл след вече 4 години, като най-новото е процесорът и новата клаиватура. Мисля, че ако беше съвсем нов дизайн (какъвто примерно ще бъде ARM архитекурният модел - може би още тази година), щях да се съглася на 100% с теб, но честно казано очаквах повече от сегашните модели. Би трябвало да са изгладени, а не всяка година да ги наричаме "първи бройки" и да им прощаваме всички проблеми и така вече 4 години подред от 2016 насам. (А не всичко е простено - затова хората заведоха дело срещу Апъл относно некачествените Butterfly клавиатури, след което Апъл пуснаха безплатна програма за подмяна на клавиатурите и смениха клавиатурите на новите модели)

Иначе напълно разбирам, че има доволни клиенти. Сигурен съм, че ако беше нещо по-евтино от сорта на клавиатура нямаше да имам такива проблеми.

Все пак, за мен това е крайно некомпетентно. Даваме си продуктите в сервиз, в който явно не ги пазят - или някъде другъде по веригата на пътуването на един продукт той получава щета (не би трябвало да е възможно, след като се опаковат добре, обаче). Как да се довериш някога отново на такъв сервиз не е ясно.

В крайна сметка наистина съжалявам, че го дадох за диагностика. Вече ме е страх в какво състояние ще го взема, защото е още в тях.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: angelvn в 04-07-2020, 22:18:23
Това не е "тип на мислене", а посочих с какво биха могли да си "измият ръцете". Към лаптопа си може да свързваш несертифицирани безименни китайски аксесоари. Даваш им лаптопа без тях и казваш - "ми то има проблем с усб-тата". Тестват му портовете и те си работят поне според програмите, с които са инструктирани от производителя да тестват (нали са сертифициран сервиз, за да са такъв - следват политиките на облужване и прочее на този, който им е дал сертификата).
Та...както бях казал - може ако решат да го посочат това и да те отсвирят.

За бекъпа ако трябва да издребняваме - правя го безжично.
Въпроса ми за ползването на жична периферия... човек си купува лаптоп за да е мобилен с него, а не да го кичи като коледна елха. Ако пък ползва по-специфична периферия (както се оказва за теб), проверява модела или изчаква както ProstoAZ каза - да мине малко време откакто е излязал модела.
Аз също не рискувам с прясно излезли модели. До момента в може би 70% от моделите все има по нещо, което трябва да се вземе в предвид. Чакам поне половин година и тогава действам. Това го правя дори и с телефоните (но там си позволявам до 3 месеца да е срока).

Та пак да кажа мисълта ми в предния, а и този коментар бе да спомена за едно от нещата, поради които биха ти отказали замяна. Особено след като портовете си функционират (като изключим проблема с легаси съпорта), и няма с какво друго да ти сменят лаптопа или ще сменят лаптопи докато нацелите евентуално работещ? Не е разумно това.

За щетата по лаптопа, наистина би могъл да се опиташ, но разправията ще продължи дълго, през което време най-вероятно ще се наложи да си без компютър.

На мен до края на месеца най-вероятно ще ми предстои покупка на макбук про за служебни цели. Единствената периферия в моят случай ще е външен монитор с дисплей порт, безжични клавиатура и мишка, но като съм в офиса ще ми трябва и лан порт (за гигабитов+ ъплоуд). Ще му мисля седмица-две дали да е макбук про или напудрено мак мини.iMac сякаш не ми се ще, понеже не са ги обновявали скоро.

Хайде, успех с начинанието. Ще ми е интересно да разбера развръзката на ситуацията с iStyle, що се отнася до щетата по корпуса, а и като цяло.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: ProstoAZ в 04-07-2020, 23:35:16
@ProstoAZ - ...

Обикновено ги пазят, тъпо се е получило точно с твоя, което е ужасно гадно, но е факт.

Както казах, но не знам дали видя, точно това, че си го предал без дефекти, а си го получил СЪС дефекти и пазиш протоколите, точно това можеш да използваш с адвокат.

Но не знам какво можеш да получиш срещу това. Дали някаква компенсация или друго.

Иначе за всичко съм съгласен, ужасна небрежност.


Титла: Re:Ужасно изживяване с Macbook Pro 2020 и iStyle
Публикувано от: user_guy в 04-07-2020, 23:51:09
@angelovarna - от гледна точка на това за какво могат да се направят на ударени си напълно прав, но няколко потребителя вече споделиха, че лаптопите им са били заменени с чисто нови заради този проблем, та очевидно Apple го правят. Може би тук няма как да стане, де, но си прав и не очаквах че ще се "направят" по този начин и "няма да открият проблем". Не вярвам, че са ме излъгали, но вярвам, че не са се постарали за да го намерят. Нещо, което ми се случваше по няколко пъти на ден не е чак толкова трудно за пресъздване.

Относно "тип на мислене", това е нещо, което просто съм забелязал на някои места - как потребители отричат проблеми с марката. В момента все още има хора, които отричат проблемите с butterfly клавиатурите, което е доста лудо... А това само и единствено играе лоша игра на самите потребители. Ако те са ОК с това, тогава Апъл не биха си направили труда да повишат качеството си.

Иначе не виждам никакъв проблем в това да си кичиш лаптопа с колкото неща си искаш. От 2 години съм така с друг лаптоп - който все още си работи и е много мощен, но просто исках да опитам макбук и макос специфично за правене на музика. Хареса ми в това отношение. Ако ми го върнат и работи бих продължил да го ползвам за това, но така опарен не вярвам някога в бъдеще пак да си взема нещо от тази марка, освен ако наистина не ме убедят някак си, че са се върнали на качеството от преди 5 години и по-назад. И пак би се замислил доста сериозно за всичко друго преди да стигна до мак, основно заради отношението им, включително и това, че според Апъл ако сервиза ти нарани техниката - всичко е ОК! Звучи абсурдно :) В Бъглария явно сме напред в това отношение, защото преиемно-предавателен протокол се прави точно с цел да защити потребителя от това.

Този лаптоп си беше риск, който поех - не разчитам на него в момента и имам друга машина (даже 2 - лаптоп и настолен). Не значи, че съм ОК с това да не мога да го ползвам толкова дълго време и да бъде наренен от сервиз, все пак.

В момента дори обмислям дали да не пробвам Macbook pro 13" 2015 модел, ако успея някъде да намеря максимално запазен и ъпгрейднат такъв, но за жалост тъч бара му е прекалено малък, а аз все пак използвам лаптопът и като лаптоп понякога. Това му е готиното на един лаптоп - можеш да го ползваш без нищо, можеш и да го навържеш с няколко монитора, клавиатура, мишка и т.н. и да го ползваш като настолна машина, стига спецификациите му да те удовлетворяват.

@ProstoAZ - ще ъпдейтна като чуя отговор на КЗП, аз също не очаквам чудеса но просто няма как да не опитам. Прекалено много стрес ми донесоха и честно казано съм дал доказателства за това как се прави опит за измама. Предложено ми беше да се подпиша на листче за рекламация с текст, че проблемът е фабричен дефект, а имам протокол, който доказва обратното. Не ми се вижда готино да се опитваш да мамиш потребител и това би трябвало да има някаква тежест пред КЗП.

Не само това, но ми обясниха как сервиз трябва да прегледа машината, за да установи от какво естество е щетата, пък 1 седмица по-късно ги питам какво става и ми казват да си взема лаптопа - не е стъпвал в сервиз през това време.

Може и нищо да не стане от жалбата, ще видим. Не ме изненадва нищо в БГ, тъжно е, но очаквам лошото и се надявам да си излекувам песимизмът по някое време, защото доста се влоши последните години.