Форум на приятелите на Apple в България

Community => СЪВЕТИ ВЪПРОСИ ОТГОВОРИ => Темата е започната от: Пиф в 14-02-2020, 19:59:11



Титла: MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 14-02-2020, 19:59:11
Здравейте,

Имам следния проблем:
Не успявам по никакъв начин засега да инсталирам Windows на MacPro 5,1 от 2012. Конфигурацията е с 3.06 GHz 6 Core Xeon X5675 x2, 2 видео карти - GT 120 и GTX 780, SSD Kingston HyperX Predator 240GB с AHCI PCIe контролер, SSD Corsair с NVMe PCIe контролер и още едно SSD на стандартния SATA2 контролер, но което се опитвам да сложа бозата.
Опитите правих с Windows 7, 8.1 и 10. Инсталирам от DVD, машината е с BootROM 144.0.0.0.0.

Инсталацията протича по следния начин:

1 - Windows 7 - първо пробвах с BootCamp. В компа са 2 SSD-та - Kingston HyperX с macOS HighSierra на него и SSD на стандартен SATA2 контролер за уина. Инсталира се, на първия рестарт - син екран. Рестартирам отново - тръгва, слагам драйвери, изтеглени преди това с BootCamp - вече забива след всеки рестарт със син екран. Не записах съобщението за грешка (моя грешка). Четох, че Уин 7 и 8 не се разбират с наличието на 2 различни видеокарти. Махнах GTX 780, остана само на GT 120. Сините екрани продължиха. Реших, че се е омазало затова, че при инсталацията на ОС и драйверите, видеокартите са били 2. Започнах цялата процедура отново, този път само със стандартната маковска карта Nvidia GT 120 (т.е. базовата конфигурация). Достигнах до същия резултат - сини екрани. Махнах SSD-то с macOS-а, остана само това за уина. Опитах инсталация без BootCamp, стартирам в Legacy Mode. Всичко се повтори същото - инсталира се, след драйверите - греда. Драйверите са изтеглени преди това с BootCamp, разчитам на това, че си е прочело точно модела и драйверите са коректни. След новото омазване, опитвам отново, но този път аз му изтеглих драйверите от сайта на Apple. Отново същие ефект. Опитах още веднъж, но този път с драйвери изтеглени от Brigadier - пак сини екрани. Инсталацията в EFI mode не можах да подкарам въобще - дава грешка, че няма буут устройство.

2 - Windows 8.1 - Първо пробвам с BootCamp, на компа са закачени 2 SSD-та - едно с HighSiera и едно за уина + една видеокарта (GT120), всичко друго е махнато. BootCamp-а опитва да подкара Legacy Mode, мига черен курсор доста време, после извади надпис, че не може да бутне от избраното у-во. Махам SSD-то със Sierra-та, остава само 1. Пускам в EFI mode, инсталацията започва и завършва успешно, рестартира успешно. Слагам драйвери - отново сини екрани. Отново опитах драйвери по 3-те начина - BootCamp, ръчно от сайта на Apple и чрез Brigadier - все сини екрани, след 2-3-тия син екран вече не може да стартира въобще. Най-често излиза грешка SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED. Преди да се срине тотално стартирането успях да го вкарам в SafeMode, изтрих всичко Епълско, рестарт - пак стига до същите сини екрани - посиняха ми очите !

3 - Windows 10 - не се подържа официално за тоя модел от BootCamp, затова пробвам директна инсталация (без BC). Както при 8.1 тръгва само в EFI Mode. Инсталира се успешно, рестартира се нормално. Сложих драйверите за 8.1, свалени ръчно от сайта на Apple, пак се омаза. След няколко забива при изключване на уина, вече не иска да стартира. Повторих процедурата с инсталацията на ОС-а, този път свалих драйвери чрез Brigadier за MacPro5,1 и iMacPro1,1 и инсталирах по описания начин - https://www.crystalidea.com/blog/classic-mac-pro-and-windows. Заработи, рестартира се нормално, гася, паля, всичко е ОК, всичко работи. Тикам останалите железа в кутията - SSD-та, HDD-та, втората видеокарта, двата PCIе контлолера (AHCI и NVMe). Стартирам директно уиндоса - работи, рестартирам в HighSierra - и там всичко е ОК, връщам пак на уина - не може да подкара ОС-а, рестартира се сама машината, и пак син екран - error 0xC0000225 (winload.efi). След втория подобен екран даже и не светва вече, при старт избирам уина и компа след 20 сек. угасва.

Имам и друг MacPro 5,1 но модел 2010 с един CPU, размених видео картите (сложих му двете Нвидии), пробвах с Уин 10, всичко минава успешно, драйвери се инсталират, после всичко работи отлично.

Тествах и друго - извадих SSD-то от 2012 модела, сложих го в машната 2010-та и инсталирах уина, драйвери, ъпдейти - всичко ОК. Сменям ОС-ите, всичко работи нормално. Върнах вече инсталираното SSD-то в злополучната машина (2012-та) - пак същата работа - при първия старт работи, след няколко рестарта и смяна на ОС-ите пак се омазва и вади същата грешка (error 0xC0000225). Направи ми впечетление, че при модела 2010 има опция SLEEP в Power Management-a, а при 2012-та липсва, което може би означава, че някой драйвер за нещо по дъното не е коректния.

Та, моля, ако някой е успял успешно да инсталира Windows 7-8.1-10 на MacPro5,1 от 2012 - нека сподели опит, някъде бъркам явно нещо.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: bluesky в 14-02-2020, 20:47:48
При Мен, ако си спомням, добре, беше същото... Sierra.

Въпросът го реших с по-стара версия на BootCamp, (мисля, че бе от по-предишна OS).


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: bluesky в 14-02-2020, 20:53:52
Освен това, като допълнение - на SSD Disk е инсталирана само Mac OS.

На друг, вече ротационен Hard Disk, е отново инсталирана Mac OS, като там е разделен Диска и има Bootcamp Дял.
Защото, доколкото си спомням, някъде намерих, че SSD-то "не харесва" Bootcamp деленето и затова при Мен до ден днешен е така.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: bluesky в 14-02-2020, 20:56:20
MacPro 5,1 с един процесор, нативна Apple Video Card.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 14-02-2020, 20:59:17
Коя версия на Windows имаш сега и MacPro-то коя година ти е (не модела, а годината)?

Със стари версии на BootCamp драйверите не съм тествал.

При мен няма делене, за всяка ОС - отделен диск. Наистина BootCamp-а е капризен към броя на дяловете, затова го избягвам това с повече дискове.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: bluesky в 14-02-2020, 21:04:08
MacPro 5,1 2010, Windows 8.1.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 14-02-2020, 21:09:50
Има промени в хардуера между 2010 и 2012 явно, въпреки че са все MacPro 5,1. Моят 2010-та е също с 1 процесор, а този от 2012 е с 2, но едва ли това е проблема.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 15-02-2020, 18:36:22
Има ли начин, ако причината е в драйвер, да разбера кой е?


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 16-02-2020, 14:27:30
Изключвам хардуерни проблеми, тъй като има инсталирана и пълнофункционално работеща HighSierra и тестово инсталиран CentOS7.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: thebrainless в 17-02-2020, 12:53:49
Миналата седмица се борих, получи се с bootcamp (дописват се едни редове за съпорт на 5,1), но при тръгване на самата физическа инсталация на win 10 ми даваше някъкъв ерор. Четох, че трябва да пробвам с различен usb вход и някави други тъпотии, но стигнах до заключение, че трябва да се инсталира от DVD. Записах го, но отебах от тогава. Твърде много усилия за нещо толкова елементарно. Скоро ще ми дойде PCто и поприключвам с Apple за неизвестен период от време. За съжаление липсата на съпорт за nVdia се оказва препъни какмък лично за мен.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 21-02-2020, 19:24:19
Прав си!
Усилията са твърде много за подобно елементарно нещо. Още повече, че и двете страни - Apple и Microsoft - твърдят, че софтуера (BootCamp, Windows) подържа хардуера.
Явно някой не си е свършил работата, но не можах да разбера кой.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 11-05-2020, 21:21:58
Оказа се, че един от вариантите в първия пост си работи перфектно, но поради мое недоглеждане съм го сложил в графата неработещи.

Та, Windows 10 с инсталирани драйвери чрез Brigadier за MacPro5,1 и iMacPro1,1 работи идеално. Но тъй като машината е с две видеокарти, в стремежа си да не ръчкам постоянно видеокабели, използвам буут мениджъра rEFInd. По време на първоначалната инсталация, зареждане на драйвери и поставяне на всичкия хардуер в компа стоят включени и активни (закачени с кабели към монитора) и двете видеокарти. Но след това изхлючвам слабата карта (която е само за достъп до буут менюто) и чрез rEFInd сменям ОС-а, който искам да се стартира. Вэпросният rEFInd автоматично търси буут лоудери и аз му задавам от къде да буутне. За Windows 10 намира 2 варианта за буутване, като му посочвам да буутне от Microsoft EFI. След поставяне на всички дискове в компа и след някой ъпдейт най-вероятно, се появява още един буут лоудер с името Microsoft EFI (така го разпознава rEFInd), т.е. стават 3, като 2 от тях са с еднакво име. Единия от тези 2 води до изгасване на компа, другия си работи нормално. Но, заради това, че разкачам кабела на слабата карта и губя буут менюто, съответно и не виждам, че буут мениджъра вече разпознава 3 буутлоудера за ундоуса, и стартира не този, който съм задал първоначално, а другия. Утре ще потърся как да задам на rEFInd правилния лоудер.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: bluesky в 12-05-2020, 12:42:25
Добър Ден на Всички!

Ето една отлично проведена работа, добра пъртина за всеки, който би желал да мине по този Път леко и без да срещне подводни камъни.


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: thebrainless в 12-05-2020, 14:59:12
Интересно ми е, дали новите Pro, ще се превърнат в такава легендарна машина като тази. Все още ползвам моето 5.1 за тежка продукция и не е като да не съм ок. Но за съжаление новото Pro е недостижимо за мен финансово(във вариант, който би ми вършил работа). Поради тази причина ще се наложи да мигрирам на пеце скоро и да разбера тези threadripper убавки ли са, не са ли...


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 13-05-2020, 00:10:26
Верно е, хубавки са новите Про-та, ама са скъпички.... ама пък хубави, .....  ама скъпички.....

Скоро попаднах на заглавие, че топ конфигурацията на новото Про е по-скъпо от нова Тесла. Та, ей така, реших да видя как са цените при НР. Отворих им сайта, нацъках най-мощната конфигурация на работна станция, излезе два пъти и половина по-скъпо от топ Про-то. Не съм им сравнявал детайлно параметрите, но са съизмерими. Мисълта ми е, че маркова мощна работна станция си държи цифрата, независимо дали има ябълка или друго на кутията.

Не че не можеш да си събереш чарколяк от тук-там, да го натъпчеш в една щайга и да изкараш производителност от същия порядък, но с пъти по-малък бюджет.

Ама, като отвориш капака на един такъв марковец, и като видиш как е изпълнено отвътре ...... красота.....


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: bluesky в 17-05-2020, 20:26:14
Действително, Новото Apple Pro е трепач отвсякъде, и ще бъде Наша следваща Цел, въпреки цената си.

Дотогава, лично Аз, ще правя всичко възможно, за да се използват все още големите ресурси на Apple Pro 5,1.

Поради уникална Ниша в Бранша, (която може би открих..., скръстете палците...), от възможните, дори стандартни възможности на Apple Pro 5,1, (а защо не и Apple Pro 6...), засега използвам едва няколко десетки процента...

И така ще се кара, докато се скочи на Новото Apple Pro.
Без да забравяме - ..."...Човек предполага, Господ разполага..."... Имайки впредвид тоталното изтрещяване на навалицата в Световен мащаб, купуваме пуканките и се настаняваме по-удобно...

Шоуто продължава... с Новото Apple Pro - къде-къде по-луксозно...


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 17-05-2020, 22:40:41
bluesky, абсолютно си прав за новото Про. Много ми радва окото, дизайнът му е страхотен.
А в 5.1-то има още хляб определено, особено двупроцесорното все още е в графата на "дЗверовете".

Инъче по темата - справих се rEFInd-а, може да описва буудлоудерите по доста начини (име, ID, път ..... ), преди беше по име, сега е по ID и е ОК.
НО има друг проблем, често при старт на Windows 10 машината зависва - съвсем в началото, излиза синьото джамче, но под него не се появяват търкалящите се точки ...  и така стои до безкрай. Примерно от 5 старта, 1 зависва. rEFInd-а не е причина, пробвах да го махна, както и дисковете с всички останали ОС-и - не се променя.

Четох, че проблемът е заради инсталацията в EFI mode, някои препоръчват на Pro 4,1-5,1 Windows да се инсталира в Legacy mode, всичко друго в EFI.
Ще трябва да започвам отначало ....


Титла: Re:MacPro 5,1 - Windows - неуспешни инсталации
Публикувано от: Пиф в 26-05-2020, 20:37:31
Май открих работещотото решение. Стъпките са следните:
1 - Махам всички дискове без 2 - на диск 1 е HighSierra, на диск 2 ще слагам Windows. Двете видеокарти си остават.
2 - Стартирам HighSierra, пускам BootCamp, слагам инсталационно DVD с Win 7 x64, посочвам диска на който ще слагам Уина
3 - Следва си рестарт и инсталиране на Уин 7. По време на инсталацията преформатирам диск 2, като изтривам двата дяла създадени от BootCamp и задавам целия диск за място за Уин-а, без да го цепя предварително.
4 - Инсталира си се Уин 7, после без излишни рестарти и никакви инсталации на драйвери и каквото да е от Apple, тикам диска с Уин 10 и от Уин 7 му давам ъпдейт. Последното става от работещия Уин 7, не чрез буутване от диска с Уин 10.
5 - Инсталира си се Уин 10, след това слагам драйверите от Apple по начина от т.3 от първия ми пост. Едната видеокарта и давам Disable от диспечера на у-вата.
6 - От там нататък всичко си работи, ъпдейтва и т.н.

Няма го проблема със зависването при стартиране на Уин10. Всъщност, цялата врътка с ъпдейта е за да накарам Уин10 да се инсталира в Legacy Mode, което по друг начин не можах да направя. За буут мениджър пак използвам rEFInd, като явно по този начин на инсталиране (предполагам заради Legacy Mode) изчезва и досадния момент с поява на дублирани по име буутлоудери.

Преди да започна цялата галимация опитах тест със стария Уин 10, инсталиран в EFI mode, дали има значение кой диск на кой слот е закачен. Тъй като реално на мака има 3 ОС-и (HighSierra, Windows 10, CentOS 7) забелязах, че проблема със зависването на старта на Уин 10 се получава само при наличието на диска с HighSierra, махна ли него - проблема изчезва. Другите дискове реално не влияеха, затова оставих само HighSierra и Windows 10. Опитах всички комбинации от слотове, подобрение не се получи. Най-зле (най-много зависвания на определен брой стартирания) беше когато и двата диска са на местата на DVD-тата. Там от 6-7 опита за старт, успяваше да тръгне 1 път.

След инсталацията в Legacy Mode, няма никакво значиние местата на дисковете, не е зависвал старта на Уин-а нито веднъж.