Форум на приятелите на Apple в България

Community => MacOSX x86 => Темата е започната от: angelvn в 13-09-2019, 12:47:27Титла: Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 13-09-2019, 12:47:27
Здравейте,
От вече 10 години ползвам различни модели продукти на Apple - iPhone, iPad, Apple TV, PowerMac G4 и G5, MacBook, Macbook Pro, macMini.
Повечето от тях нови, друга част - полунови :)

Но с оглед нарасналите цени на преносимите и настолните Apple решения, обмислям дали няма да е по-добре да премина на Хакинтош решение с чиста инсталация на OS X.
Защо? -> Повече възможности за ъпгрейд, стабилна работа на системата ако сме подбрали правилно хардуера и не скачаме на момента на всеки излязъл софтуерен ъпдейт.

Предстои ми ако не тази година, то през следващата пореден ъпгрейд, понеже възможностите на текущия ми MacBook Pro 13" early 2015 (8GB RAM/256GB SSD) се оказват недостатъчни. Не ми се взима много нещо от новите, тъй като имат проблеми с клавиатурите, все още май и с антирефлексното покритие на екраните, а това, което ми трябва е с цена около 5000лв в магазина, или 4000лв неофициален внос.

Ето например една бърза конфигурация за настолна машина, която би ми вършила добра работа:
cpu: Intel Core i5-9600K Hexa-Core 3.7GHz LGA1151
motherboard: Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFI
gpu: GIGABYTE Radeon RX 580 8GB (GA-VC-RX580D5-8GD)
RAM: 2хCrucial Ballistix Sport LT 16GB DDR4 3200MHz BLS16G4D32AESB
Storage: Samsung 970 PRO 512GB M.2 PCIe MZ-V7P512BW
Psu: Corsair SF600
Cooler: ARCTIC Freezer 13
Thermal: Arctic Термо-паста Arctic Silver 5, 3.5гр
case: Cooler Master MasterBox Q500L
=====
total: 2400-2500лв

Като друг вариант съм мислил покупка на ново МакМини, но там освен че цената ще е с поне 1000лв по-висока, производителността ще е доста по-ниска.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Fifata в 13-09-2019, 13:01:29
Ако си имаш монитори е едно, но ако ще купуваш и монитори за професионална работа, за мен iMac си остава едно от най добрите решения на пазара.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: sclera_bg в 13-09-2019, 13:58:44
На въпроса от заглавието на темата -категорично "не".  8)

Все още човек (стига да има желание) може да се снабди с MacPro 5.1, който след съответния ъпгрейд ще е много прилична машина и се обзалагам че това, за което възможностите на споменатия MacBook Pro 13" вече са недостатъчни изобщо няма да затрудни настолния компютър.

Надявам се съвсем скоро да ъпгрейдна MacPro-то от подписа ми (пуснах и тема  (http://www.apple-bg.com/index.php?topic=24268.0)по този въпрос и със сигурност ще споделя какво е развитието на нещата.

Има маса обяви в България (честно казано бих имал едно на ум за тях), има и други решения - едно от тях е https://create.pro , където човек може да си конфигурира машина по свой вкус , с безплатна доставка (поне така обявяват) в Европа и 3 години гаранция.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 13-09-2019, 15:46:41
Да ръчкаш по машината (от към хардуер) и да се чудиш какъв преходник да купиш за захранване на видео картата, която искаш да ползваш или да се примириш и да ползваш две издания по-стара е пак вид хакинтош-ване може да е полу ама... :)

Вечен хардуер няма, а моделът 5.1 се е произвеждал до преди 7 години и няколко месеца. Инвестицията в него ще е (поне според обявите) над 1200лв, като отделно трябва да му се вземе PCIE SSD, и по-читаво видео като цената отново отива до към тази на примерния хакинтош, за който писах: 2200лв.
Да, производителността ще се изравни, че може дори да е по-добра, но това ще са лимитите за този компютър, а и имайки в предвид преклонната възраст на дъното и захранването му не мисля, че би било разумно тепърва да се закупува такъв+инвестиране в ъпгрейд.
Ако вече го имах наличен, нямаше да е тема за чудене.

Монитор иначе имам хубав, ползвам го свързан към MacBook Pro-то вече няколко години.
iMac с поне 16GB RAM и 512GB SSD излиза над 4500лв. С толкова RAM бих могъл да го ползвам, за през следващите още 2 години, максимум 3.

Да публикувам темата ме вдъхнови прочетена от мен статия вчера на дизайнер, който също е бил изправен пред нуждата от ъпгрейд и е решил да опита с преминаване на хакинтош решение. Вече година не е имал проблеми.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 13-09-2019, 15:47:28
Добър Ден На Всички!

Да се смени Операционна Система, с която си работил години наред, и да се прехвърлиш на вечно проблематичен Windows, (евентуално, ако не използваш друга Операционна Система...), би било болезнено приключение... а ако имаш професионален "захват" към Нещата, т.е. - концентрация върху Целта, (и не средствата)... би могло да се окаже дори фатална за производството стъпка.

Напълно съм съгласен с Тезата на Колегата sclera_bg, а и многократно съм я изтъквал във Форума - засега, UpGrade-нат MacPro 5,1 се явявя най-икономичният Вариант за бързо и сравнително безпроблемно придвижване на Стабилна Мас Среда, с която може да се работи...

Заздравявайки с переспективен Ресурс, поне за още няколко години, в Мас Среда, ще може плавно да се прескочи на още по-мощна Mac Platform в обозримо Бъдеще.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 13-09-2019, 17:53:15
Напълно прилична конфигурация за MacPro 5,1 може да се намери на приблизителна цена от около 400 евро (и нагоре... естественно).


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Fifata в 13-09-2019, 18:08:24
Такааа....
Да ти кажа аз какво направих :)
Щото знам, че да си вземеш нов мак си е цифра. Та мен понеже не ме притесняват въшните забележки, си взех iMac 27 5k late 2015 със пукнато стъкло и черти по екрана.
Тъй като чертите ме дразнеха и видях възжмоност да си го направя както ми е кеф. Си играх на търг в ибей за дисплей само със счупено стъкло, но здрав на 100% дисплей. В крайна сметка спечелих кит от 2 дисплея за 25$. Като свалих стария дисплей си направих ъпгрейд на машината, като смених и бързото NVME SSD, както и на мястото на обикновения хард си сложих обиквено SSD и в момента съм с 1.5TB Fusion от 2 SSD-та като скороста на писане и четене е около 1.5ГБ/с.
Сложил съм си колкото е нужно рам памет и ако фабричната i5-ца ти е слаба, винаги можеш да сложиш i7-6700 мисля, че е съвместимата с този модел.

Като цяло машината с всичките му ъпдейти ми се върза 1600лв. Като имам перфектна машина за фото обработка. Поне за това я ползвам аз де. Ако трябва да си правя Хаки, само хубавия 27 инча монитор ми е 700-800лв и другите работи и цялата разправия за хаки и то отиде на ебаси цифрата :)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: appuser в 05-11-2019, 16:36:23
Темата е изключително актуална.

На Мак съм от 93-а, а под Вин съм работил единствено 19 месеца в едно издателство. По повод стабилността на Вин - лични впечатления. Под ХР бяха инсталирани единствено програмите за предпечат - 5 броя. Интернет беше забранен на работния компютър и за това време той не е забил нито веднъж.

Макът вкъщи сега вече не е машина с професионална цел, а цените на десктопите ще озорят и фирма. Дори 2 000 за Мини за домашно ползване за мен са неоправдани, а и май съм заклет настолник.

Хакинтош е алтернатива, но ако се сдуха нещо по ос-а ще трябва да се осланям всеки път на този, който ще го инсталира.

Сега имам проблем и започвам да се замислям за Вин. ОС на Мак ми е нужна, за да заредя програмите.  Вярно е, че ще ми липсват някои неща, но се забравя и свиква. След 5 години ще има 2 работещи Мак про. Каква е алтернативата.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 05-11-2019, 21:57:36
Така, измина известно време откакто публикувах темата. Ето как протекоха нещата при мен.
Закупих описаните в първия коментар части и си сглобих компютъра, като накрая вместо 2400-2500 ми излезе 2200лв.

Опитах да инсталирам OS X Mojave, а след това и Catalina.
До колко сложен е процеса?
Ще се опитам да го обясня накратко:
1. Правим си инсталационна флашка - от работещ Мак или хакинтош си сваляме необходимата версия на OS X от AppStore-a, изпълняваме командата за създаване на флашка (има я посочена в сайта на apple). После на флашката инсталираме Clover. Като процеса на инсталацията му се ограничава до цъкане на Continue 3 пъти, избиране на 3 драйвъра, къде да се инсталира и толкова. После се отваря config.plist-a (с Кловър конфигуратора), който току-що Кловъра е създал и се доинсталират: Whatevergreen, Lilu, FakeSMC, AppleALC.
2. Спрях екстрите в БИОС-а, свързани с Windows 8/10 fastboot-a (то си го пише направo, че е за Windows) и активирах Legacy Support-a за USB-тата.
3. Стартирах от флашката и инсталирах OS X както се инсталира на Мак.
4. НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНА СТЪПКА: На стартиралата вече, прясно инсталирана OS X инсталирах Multibeast за да "задоволим" изискването на OS X usb портовете да са до 15 на брой (има опция USB, добавя се лимитер за усб-тата и легаси).
Операционната система брои 1 USB 3 порт като два (един 3 и един 2), затова бройката им лесно може да надвиши 15, което да създаде ядове, особено ако се ползват всички портове.

Това е. Инсталирах ъпдейта на Каталината, мина си по мед и масло - като при оригинален мак. Единствената разлика - при рестарта трябваше да избера за стартиране Preboot временния дял за инсталацията (иначе по подразбиране си стартира системата и ъпдейта бива прескачан).

На работа от дълги години работим с Windows 10 базирани компютри. Ползва се активно Adobe CC + Visual Studio Code. Същото ползвам и у дома. Затова и не е особена драма на коя ОС ще съм, но чувството да имаш свобода да избираш между практически всяка ОС, както и лесни хардуерни обновления е добро.

Помните ли как на "дебелите" мак минита, тези, от първите с интел процесор - 1 и дву ядрените можеше дори процесора им да се сменя? Ех, времена.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: netizen в 05-11-2019, 22:26:06
От мкого години ползвам макбуци за лаптопи и хакинтоши за десктопи. За мен това е правилното решение.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 06-11-2019, 07:41:21
цитат: ..."...След 5 години ще има 2 работещи Мак про. Каква е алтернативата..."...

отговор: Никой не би могъл да каже, какво точно ще се случи даже само УТРЕ... А който "вижда" 5 години напред, е определено целунат по челото от Твореца...


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: appuser в 06-11-2019, 08:56:09
Всички сме, bluesky. И вероятно трябва да се напомня по-често, дори  без да притежаваме екстраординарни способностии. Ако предпочиташ 3 месеца, аз лично нямам нищо против, тъй като тактиката на инвестиция, в която някой вече е обрал каймака, не ме въодушевява особено. Искаш ли обаче да приемем, че просто съществува нещо като хипербола, защото и тази тема започна да се обгазява, а колегите споделят доста полезни неща. Хубав ден.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 06-11-2019, 09:31:49
Напълно съм съгласен с Теб, appuser!

Къде истина, къде шега, малко се пошегувах върху фразата... Нищо лично, Сам разбираш...
Темата е много интересна и винаги актуална... много от Mac концепциите винаги Ни "държат на нокти", и така години наред...


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 10-11-2019, 17:43:33
Малък ъпдейт за желаещите Хактинтошъри да обновят от 10.15 (или по-ранна) директно до 10.15.1 -> предварително обновете/заместете кекста Whatevergreen с версия 1.3.4 или по-нова.
Защо? За да избегнете черен екран след или при инсталация ако сте с АМД видеокарта.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 16-11-2019, 13:45:27
Време за малко хвалба. Направих си труда днес да пусна един тест през Geekbench 4. Резултата се оказа по-висок от този на оригинален iMac 27" 2019 5k 3.7GHz, който е със същия хардуер като хакинтоша, който направих.

(https://i.ibb.co/4FQCpSz/IMG-0844.jpg) (https://ibb.co/ZfZvxg5)

Май има проблем с скрийншота (вече на второ място се опитвам да я кача и го показва счупен.
Ако не се вижда и при вас, резултата е: 6219 за Single Core и 25338 за Multi-Core

//тъмбнейл от фейсбук-а: (https://scontent.fsof10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/p526x296/75491746_10157858715167072_929246771836616704_o.jpg?_nc_cat=107&_nc_oc=AQlKU_gkro52BtZxnUATX25HpSuECAAXHQBpTef06UNZjOdprIcLWV0AGFvfEekw99M&_nc_ht=scontent.fsof10-1.fna&oh=5f59a249d4c928cd7782d7146248b85e&oe=5E877ED1)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 16-11-2019, 16:42:24
Excelente


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bboyg в 16-11-2019, 18:13:43
Каква точно ти е конфигурацията?  :)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 16-11-2019, 21:41:44
Почти същата, като упоменатата в началото на темата със следните разлики:
- охлаждането е друго, тъй като това на ARCTIC не се събра в кутията, също и захванването е сменено (нямаха го налично) - охлаждането и захранването са на BeQuiet;
- M2 SSD-то не е Pro, а Plus, тъй като се оказа, че достига достатъчно добри скорости. На дъното има още един слот за M2-ка, който може би догодина ще бъде уползотворен.

Ето и какво вади Black Magic-a при бърз тест на Plus-a:
(https://i.ibb.co/2qLK5G9/Screenshot-2019-11-16-at-21-41-53.png) (https://ibb.co/b1yd7c0)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 17-11-2019, 18:05:01
Данните на Машината са изключително добри. Поздравления!

Сега би било добре да се анализира, (постепенно, в процеса на работа...), доколко тези цифрени резултати се трансформират в ефективност в повседневната работа.

Тук роля би могла да играе конкретното приложение на Машината:

1. Ежедневна работа - конкретни приложения, изискващи екстра компютърна мощност
2. Периферия - удобство, ергономика, конкретна дигитална мощ...
3. Резултати - например, с колко, и доколко има подобрение, общо, спрямо алтернативни конфигурации...
4. Поддръжка - колко екстра време е необходимо за поддръжка на подобна конфигурация с цел гладка, ежедневна бездефектна дейност
5. Удоволствието от добре проведената трансформация - няма цена
6. И прочее... и прочее...

Подобен анализ би бил много полезен за всички ентусиасти на марката, (Apple), а и не само...
Това би позволило реално да се оцени всяка опция на екзотични конфигурации - чист Apple (hardware and software), хакинтош, (hardware PC, software - Apple), чист Windows (hardware and software)... и прочее различни вариации...

Някои други колеги от Форума, също се стремят да  постигнат високи параметри на Машините си.
С цел чист любителски и професионален интерес - кой как чувства предимствата на конкретната екстра Машинна мощност...?
Би могло да се оформи интересна Тема... вече реално успешно започната от angelvn.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 17-11-2019, 19:50:28
Много добро предложение!
Предстоят ми няколко дни през идната седмица, когато ще мога да се позастоя за по-продължително време и да работя с компютъра.
И след като понатрупам още малко впечатления ще ги споделя, придържайки се към предложения от теб план/въпросник.

Междувременно - тъй като към момента ползвам обикновена жична мишка (уж геймърска, ама не съвсем - Trust Zeebo GXT121 - RGB дискотека) скролването по съдържание на екрана не бе така гладко както с Magic Mouse-a. Затова инсталирах едно безплатно приложение от GitHub, нарича се Mos. Освен че добави въпросната анимация и скролирането (поне вертикалното) стана плавно и подобно като на Magic Mouse-a, има допълнителни екстри за поведението на самата мишка. Например - за хоризонтален скрол ако мишката ви не го поддържа (малко обикновени мишки имат такъв), можете да изберете бутон от клавиатурата със задържането на който скролирането от вертикално бива преобразувано в хоризонтално.
Също така може да изберете друг бутон с натискането на който да блокирате т.нар. "гладко скролиране". Има плъзгачи за регулиране на стъпките/разстоянието на скролиране, скоростта, анимацията. Също така - отделен таб, в който можете да добавите приложения в които не искате или искате само за тях да се прилагат настройки и поведение генерирано от приложението. Това е особено полезно ако имате навика да променяте размера на шрифт или параметри на друг елемент чрез ползване скролера на мишката в продукти като Adobe Photoshop (в моят случай съм си спрял гладкото скролиране и съм оставил превключвателя на скрола).Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 13-12-2019, 22:12:01
(https://i.ibb.co/8xDRK85/Screenshot-2019-12-13-at-21-31-35.png) (https://ibb.co/X5Zd2Js)
Току-що мина втория ъпдейт на Каталина. Отново без проблем.

По въпросите, поставени от bluesky:
1. Ежедневна работа:
Ползват се приложенията Safari, Mail, Photos, Adobe Photoshop CC, Pixelmator Pro, Coda, Visual Studio Code, Transmit, CodeKit. От тях екстра компютърна мощност изисква само Photoshop-a.
Сравнявайки го с машината в офиса ми, която е на близо 3 години - с i7 процесор, 16GB RAM, nVidia 1050 видео карта, конвенционален HDD и инсталиран Windows 10 - Фотошопа я товари доста. Твърде мудна и на моменти ужасна е, явно си иска ссд.
Спрямо доскорошния ми Macbook Pro 13" 2015 i7, 8GB RAM - производителността на Хакинтоша е...ами не може да се сравнява. Не е заекнал, запецнал или забил. Всичко се стартира бързо, работи стабилно и адекватно, без значение колко голям файл отварям.
По-бърз е и от iMac 2015, който имах.
Тук е момента да отбележа, че файловете ми са дизайн на уеб страници, не тежат повече от 200-300МВ, като повечето са в порядъка на до 100-120МВ.
Инсталирах си играта, на която съм фен - Cities Skylines през Steam - на максимални настройки, резолюция 1920х1080px (според монитора ми), който може би през идната година ще подменя с по-голям и 4к - играта върви прекрасно, с всичките й инсталирани модове и над 200 000 души население на града, който "строя". :) Опитах и Mafia III, там не знам дали поради лоша оптимизация на играта, или задето е пиратска, на моменти забелязвам странични гличове в някои от текстурите, но се оказва дори по-лека за компютъра, вентилацията му не изкарва топъл въздух. :)

2. Периферия - удобство, ергономика, конкретна дигитална мощ...
Няма каква дигитална мощ да търся в периферията...освен може би в RGB светлините на мишката хаха. Клавиатурата вече май писах за нея. Удобна е колкото Magic Keyboard 2. Бонус е нумпада. Основното й предимство е подсветката и, че е еднакво удобна за ползване при Windows и OS X, също и лесно програмируемите й клавиши. Минус - не може да работи директно с кабел, трябва да се ползва bluetooth свързаност (или донгъла, който върви с нея, аз ползвам донгъла).

3. Резултати - например, с колко, и доколко има подобрение, общо, спрямо алтернативни конфигурации...
Сравнението го направих като част от отговора по въпрос 1. За съжаление нямам с какво друго да сравня.

4. Поддръжка - колко екстра време е необходимо за поддръжка на подобна конфигурация с цел гладка, ежедневна бездефектна дейност
Веднъж инсталирана OS X и направено огледално копие (за бързо възстановяване ако нещо се обърка при някой ъпдейт), поддръжка не се изисква. Бекъпите ги правя посредством SuperDuper и са смарт (като на Тайм машината), директно върху огледалното копие.
Опитах да инсталирам Мохаве и да ъпдейтна до Каталина през AppStore-a, като на нормален Мак - нямаше никакви проблеми. После я инсталирах начисто, отново без проблем. Мина първия ъпдейт и се получи проблем - оказа се, че с ъпдейта до 10.15.1 е била въведена някаква промяна от Apple що се отнася до работата на АМД видео картите. Разбрах го веднага след като видях черния екран след ъпдейта. За целта си смених драйвъра с по-новата версия (да, беше излязла още преди официалното пускане на ъпдейта, но не бях погледнал), буутвайки през огледалното копие и заменяйки го директно от него. Сега обнових до 10.15.2 - нямаше проблем.
Така че може би поддръжката се изразява в това - преди ъпдейт да трябва да проверя за нови версии на драйвърите, които ползвам. Това мога лесно да направя през инструмента Clover Configurator.
Ако не бях такъв фен на нов софтуер и да съм първи с ъпдейтите...едва ли щеше да ми се налага да осъществявам някаква поддръжка.

5. Удоволствието от добре проведената трансформация - няма цена
Все още не съм му се нарадвал. Чувството да знаеш, че когато искаш може да добавиш още рам, да смениш графичната карта или ssd-то, също така и да инсталираш каквато искаш ОС (без например да си ограничен от тази, с която е бил произведен Мак-а) е хубаво.
Ако един ден се завърна твърдо към фрийланс бизнеса и ми трябва портативна машина, ще заложа отново на Apple решение. Но до тогава - основната ми работна станция ще е Хакинтоша. Подбраните компоненти и възможността за ъпгрейд гарантират безпроблемни 5+3 години работа на пълна пара. А след това, ще цитирам крилатата българска фраза "я камилата, я камиларя". :)

Ако някой се чуди между iMac и Хакинтош, и е фен на идеята повече от нещата да са под негов контрол (а и на разумния разход), мисля, че Хакинтоша би бил правилното решение. Вярно, не толкова елегантно като iMac-a, но по-производително.

О, щях да забравя. Ако искате да имате двете ОС инсталирани едновременно на компютъра - говоря за OS X и Windows. Не е много добра идея. Няма нищо лошо в това да стартирате Windows във виртуална среда и да го ползвате така, но ако искате да е инсталиран наравно с OS X, единствения приемлив вариант би бил да го инсталирате на отделно SSD/HDD. Защо? Защото буутлоудъра на Windows пише и скапва този на други ОС. Другата причина да не се инсталира Windows директно е, че за да инсталираме OS X сме длъжни да направим няколко промени в BIOS-a, които може да не са в полза за Windows (например спирането на ултрабързото стартиране на системата). Не са нещо кой знае колко сериозно, но все пак е редно да се спомене.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 15-12-2019, 13:05:54
Добър Ден на Всички!

Смелият, и успешно проведен преход, от чисто нативна Mac среда към Хакинтош, от Колегата Ни angelvn, си струва да бъде разгледан внимателно от всички.

И както е вярна фразата, че ..."...всички пътища водят към Рим..."... тук имаме едно реално доказателство за многообразност на Истината - може да се борави с дигиталната техника, при това ефективно, по много начини.

Хибридният подход, PC Hardware, подплатен с Mac Software, умело приложен от Колегата angelvn, би могъл да се окаже едно печелившо решение, (изразяващо се в екстра производителност, плюс удоволствие от самия процес), за всеки, който желае да мине по подобен път.

Естественно, предполага се едно определено добро ниво на познания в дигиталната среда - както на PC Systems, така и на Mac Systems.
А направеният, определено задълбочен анализ и разбор, какво е направено, как е направено и систематизираните изводи около трансформацията впоследствие са на практика онова свързващо звено, характерно за всеки истински професионалист.
За професионалист в която и да е сфера можем да считаме всяко Човешко Същество, което освен че прави нещо, в областите, които са му интересни, СПОДЕЛЯ с другите Човешки Същества своя опит, при това БЕЗКОРИСТНО.

Т.е., драги Колеги - тази работа не е като онази работа...


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 15-12-2019, 13:06:53
..


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 15-12-2019, 13:07:08
...


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 16-12-2019, 10:14:57
Хаха, добре го определи. Наистина тази работа не е като онази работа.
Не е като да си вземеш Мак, да го изкараш от кутията и просто да тръгне.
Първата разлика идва от това, че се налага да се подберат компоненти и да се сглобят. Втората - трябва да инсталираме операционната система, като предварително сме се запознали кои допълнителни неща (драйвъри/кекстове) трябва да се инсталират.
Чак след това можем да кажем, че двете работи сме ги сродили. :)

Предприех цялото начинание поради няколко фактора:
- да видя мога ли го, а и заради така да се каже приключенския елемент в цялата работа;
- усещането, че съм малко извън установените Тим Куук-ови релси, но все пак в играта;
- гъвкавост и възможност за безпроблемен ъпгрейд.
Един ден от Хакинтоша може да стане прекрасен OS X Server. Но първо трябва да натрупа пенсионен стаж. :)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bboyg в 16-12-2019, 11:35:14
Едно време в hackintosh.me форума (който вече е в cloud-а със сайтовете които винаги ще помним), имаше един юзър дето беше направил брутален guide за това как да се инсталира хакито и особено как да си направим DSDT таблицата...  8) Ако WiZi пази архивите, може да сподели :)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba в 22-03-2020, 21:27:01
Едно време в hackintosh.me форума (който вече е в cloud-а със сайтовете които винаги ще помним), имаше един юзър дето беше направил брутален guide за това как да се инсталира хакито и особено как да си направим DSDT таблицата...  8) Ако WiZi пази архивите, може да сподели :)
И аз добре го помня, никнейма му беше МасFanatic. Почти съм сигурен, че за него става въпрос. Негова беше и темата за EFI бут лоудъра, и от там как да си направим мулти бот на мак и уин. Аз стигнах до там че направих трипъл бот с мак, уин и убунту. Съжалявам, че вече го няма този форум. Бях и си оставам фен на хакинтоша.
Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Tihichko в 22-03-2020, 22:41:56
Привет на всички! Да бяха хубави времена! Пък и бяхме млади,палави жадни за знания и тестове до сутрента. Но като гледам, с всяка версия нагоре OSX все се губи по нещо ценно и хубаво. Винаги съм имал и ползвал Хакинтош с Windows, няма никакъв проблем ако бъдат инсталирани на два отделни харда.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Tihichko в 22-03-2020, 22:42:26
http://rutracker.org/forum/viewforum.php?f=1383


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 29-03-2020, 09:40:28
10.15.4 може да прави проблеми при някои хакинтошове с Clover. Необходимо е да се обнови до последна версия, от която пък се оплакват някои.
При мен ъпдейта мина от първия път (както и предните няколко обновления), но записите за буут от инсталатора останаха. Единия успях да го махна, другия не (този през Firewalt който е). При следващ ъпдейт сигурно ще се изчистят, но дори и така не ми пречат.
Чипсета да спомена отново Z390, при 370 също няма ядове.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Tihichko в 29-03-2020, 18:37:10
Привет, какъв Ви е проблема да форматирате ефито и да инсталирате наново кловър и да го настройте отново.
sudo newfs_msdos -v EFI -F 32 /dev/rdisk1s1Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 20-04-2020, 21:13:58
Благодаря за предложението.
Всъщност направо минах на OpenCore 0.5.7.
Разликата - може би малко по-бързо стартиране на компютъра. Определено по-бързо събуждане.
Ще видя как се държи при ъпдейт (нали скоро очакваме Catalina 10.5.5). :)

Радвам се, че виждам други хакинтошъри (настоящи и бивши) освен мен :) и на мен ми липсва в някаква степен бг хакинтош форума от преди 15 години.

Винаги е имало нещо в мене, което ме кара да човъркам, търся, опитвам - така съм с техниката, така и с кариерата. Дори на организирани екскурзии не ходя - всичко сам, когато и както на мен ми е удобно и интересно.  ;D

Оригиналния мак си е разбира се, друго нещо и винаги ще има нужда и от него.
Затова в момента разчитам на варианта - мощен настолен хакинтош + лек, портативен макбук за срещи/пътувания навън.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 25-08-2020, 09:36:08
Хакинтоша се държи прекрасно. Последните ъпдейти на Каталина минаха точно както при нормален Mac.
Есента очаквам Big Sur. :)

Заел съм се с нов проект - закупих на старо (то няма и как да е нов) HP 8200 Elite SFF. От него ще направя хакинтош с Mojave или High Sierra. Като компютъра ще се ползва за уеб, файлов сървър, предварително сваляне и съхранение на системни обновления + time machine.
Да, препоръчвания модел за такива занимания е 8300 или 8200 с i5 2500 процесор (заради видеото). Но реших да подходя малко по-различно и да добавя GeForce GT710 1GB GDDR3 Low profile видео карта с пасивно охлаждане, за да имам достъп и до hdmi порт.
Все още изчаквам да пристигне SSD-то и утре/вдругиден започвам инсталациите.
Пробвах ей така дали ще се инсталира Оларила Мохаве както е с неподдържаното видео и да, инсталира се сякаш инсталирам Windows, без да се налага да пипам нищо. Но предпочитам сам да си съставя набора от кекстове, конфиг-а и таблиците, за да е по-чиста инсталацията и по-гладка работата на компютъра.
RAM-та засега е 6GB. Поддържат се до 32GB.
Компютъра като го взех беше потънал в прах и мръсотия. Затова последва щателно почистване до степен - разглобяване на захранване. Смяна на термопаста и обратно асемблиране.
Тъй като видео картата въпреки, че е low profile не може да се събере в кутията на компютъра, а така или иначе трябва да се изключи кабела към VGA порта, направо го отрязах заедно с частта от ламарината. Сега всичко е прибрано. Картата - нищо й няма, работи. :)

Всички ръководства за този модел по сайтове и форуми са стари, затова може и да напиша едно ново. Ще следва ъпдейт. :)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 25-08-2020, 11:05:57
цитат: ..."... последва щателно почистване до степен - разглобяване на захранване. Смяна на термопаста и обратно асемблиране..."...

Тази трансформация се равнява на "refurbished" = "нова" Машина!


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 28-08-2020, 15:08:19
Хаха, може и така да се нарече.
Хакинтоша се получи сравнително успешен, но тъй като поради някаква причина Каталина убива скоростта на писане на SSD-то (на SATA3/6gbs) до 140-180МВ/с, а при тест, същото SSD на всяка друга ОС прави по около 380-440МВ/с при писане, реших да не го бъде хакинтоша.
Бих върнал на Мохаве, но нямам повече време да се занимавам с него, тъй като ми трябва работеща машина възможно по-скоро.

Сега, накратко какво правим за да тръгнат нещата:
1. Правим си буутваща флашка с Мохаве, ползвайки Unibeast за Мохаве (последно за тази версия на macOS има излязло приложение). Ако имате пък под ръка някоя флашка с Оларила - направо можете да ползвате нея за стартиране пък и защо не за инсталиране на ОС-а.
2. Инсталирате macOS. Процеса минава безгрижно.
3. Накрая оставяте флашката включена в компютъра, за да може да стартирате след рестарта и посочвате от опциите, показани от Clover - дела на твърдия диск, където сте инсталирали ОС-а.
4. Пускате Clover Configurator-a, монтирате EFI-то на флашката и това на твърдия диск/ссд, копирате съдържанието на този дял от флашката към дела на твърдия диск.
Тук е тънкия момент, че ако ползвате оларила има кекстове за разчистване.  Трябва да останат (и да се добавят ако липсва някой): AppleALC, AppleHDADisabler, FakeSMC, IntelMausi, Lilu, NullCPUPowerManagement, USBInjectAll, VoodooHDA, WhateverGreen, XHCI-unsupported.
Пускате си snapshot през пропъртрий на config.plist-a, save-те. И може да рестартирате системата, като вече флашката не ви е необходима.

4.1. Ако сте инсталирали Мохаве - сменете ИД-то на машината на iMac13,1 или 14,1 за да ви излезе ъпдейта към Каталина.
Инсталирайте си обновлението сякаш е на оригинален мак. :)

Не можах да тествам ССД-то как е скоростта при Мохаве , тъй като флашката ми с Мохаве се скапа, а и както казах, времето ме притисна за да си играя да правя нова (проблемен е процеса след като Мак-а ви е с Каталина и искате да правите стартираща флашка с по-ранна версия на macOS).
Ако някой ден ми остане време може да се позамисля. :)

Една снимка за хубост:
(https://i.postimg.cc/vTDwLnts/Screenshot-2020-08-28-at-15-07-02.png)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 11-11-2020, 15:36:31
Кратко видео как протече ъпдейта от последната версия на Каталина към Big Sur Release Candidate 2 (който след инсталация вече няма надпис бета или какъвто и да е друг, отбелязващ че не е официален релийз).

ВИДЕОТО (https://youtu.be/ceNcFD2lLhA)

По подобен начин протичат всички ъпдейти.
Единственото, за което трябва да се погрижим при преминаване към Big Sur е да проверим версията на OpenCore буутлоудъра ни дали не е твърде стара (трябва да е 0.6.x).
За да ми е спокойно на душата и да съм сигурен, че хакинтоша ми е актуален - на всеки около два месеца му обновявам кекстовете, а буутлоудъра - на 4 месеца.
Всеки месец излизат подобрения и за кекстовете и за bootloader-a.
Процедурата по обновяване на кекстовете отнема около 2-3 минути. А на OpenCore - около 10-12.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 16-04-2021, 10:01:56
Тъй като с излизането на BigSur, възпроизвеждането на DRM съдържание (Netflix, AppleTV+ и прочее) стана не възможно, поради все още неосигурена поддръжка от Whatevergreen.kext-a, ето 1-2 решения, които в моят случай работят:

За комбинацията от Интел процесор + АМД видео карта, опитайте да напишете следното в terminal-a:
defaults write com.apple.AppleGVA gvaForceAMDKE -boolean yes
Рестартирайте и ресетнете NVRAM-а.

Ако това не работи, можете да опитате да сложите за модел на хактинтоша ви някой от про сериите. В моят случай (можете да видите каква ми е конфигурацията по-назад из темата), това е iMacPro1,1.

Но тъй като първия вариант при мен сработи, а и винаги е добре да подбирате за деклариране модел, с близки характеристики до тези на вашия хакинтош, избрах него.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 26-05-2021, 23:09:17
Направих две кратки, забързани видеа за това как се инсталира и ъпдейтва macOS на хакинтоша ми. Ползва се OpenCore за буутлоудър.
Настройките в БИОС-а се ограничават до това да си спра Windows FastBoot-a и ако искам да спра вградената видеокарта (дали е пусната или спряна разлика няма).

Ето как се инсталира: връзка към видео (https://www.youtube.com/watch?v=1GdpWaJhH6c)
Ето и как се ъпдейтва:
връзка към видео (https://www.youtube.com/watch?v=JZleU_Vf9EA)

Лесно, като песен.
Пуснат е за продажба ако някой се интересува :)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba в 29-06-2021, 12:34:02
На Мак бука нещо му стана, и не иска да запали. Ще го нося на поправка. А м/у другото от 10 години се мъча с едно РС с дъно ASROCK G31M-GS - R2.0 и процесор Интел Е-8400 с 4 гб Рам. Това дъно е толкова орязано, че най-накрая се реших отново да пробвам с предизмикателството Хакинтош. В момента чакам да пристигне от eBay дъно на Гигабайт GA-EP45T-UD3LR. Преди десет години бях с дъно на Гигабайт GA-EP45-DS4 и гореспоменатия процесор, Нвидия  8800ДжиТиХ и трипъл бот Мак, Уин и Линукс. Голям кеф от това постижение  :) С това дъно което чакам да пристигне ще му сложа на първо време стария процесор Е-8400, дъното на асрок го изхвърлям заедно с 800 mhz 4гб рам. Също така чакам Kingston HyperX DDR3 1600MHz, 32гб. Имам PSU 750 вата с видеокарта гигабайт NVIDIA GeForce GTX 570. Целта отново е трипъл бота. Също така подготвям друг Хакинтош. Имам GIGABYTE GA-Z87X-UD3H (rev. 1.x), Intel® Core™ i7-4790K, G.SKILL Ripjaws X Series 32GB 4 x 8GB 240-Pin SDRAM DDR3 1600 PC3 и GIGABYTE GTX 770 WindForce 3X OC 4 GB. Мисля да купя още една за SLI ако отново я намеря евтино в  eBay. Ще ми трябва и минимум 1200 ватово PSU. На дъщеря ми подготвям workstation и той също ще бъде с трипъл бот. Тя учи в MCAST – The Malta College of Arts, Science & Technology. За компютърен дизайн и е необходим мощен компютър. Имам msi Z490-A PRO и Intel® Core™ i9-10900K. Продължавам с покупката на другите джаджи, като ще бъде с 128гб. рам и две VGA в Crossfire режим. Непременно ще си оправя макбука. Ще бъде удоволствие да притежавам работещи Мак и Хакинтош както преди. Хакинтоша те учи да мислиш що е това хардуер  :)


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 29-06-2021, 14:02:51
Hi, tahumba!

Приятно е Човек да чуе ентусиаст, (и професионалист...) с хъс и планове относно Техниката. Успех във всяко начинание!

Относно Колежката, (дъщеря Ти) - бъдещ Дизайнер. Мислил ли си да и подготвиш нативна Apple Work Station?
Къде би бил смисълът? За над 30 години в Дизайна (in best practice), т.е. с над около минимум 10 часа дневно пред Машината, (основна "работа"), съм установил, че Платформата дава повече, (overal), производителност пред аналогична PC Платформа, (дори пренебрегвайки цифри и числа, показващи скорост на процесора, мощност на видео-карти и прочее формална аритметика...)...
В такъв смисъл, ако Дъщеря Ти още от сега, (като студент), свикне с ОС - Apple, би направила добър избор отрано.
Поне досега така е било. Apple продължават да са няколко крачки напред Концепсуално, по отношение на Платформа, (че и Хардуер - ергономично), пред колегите си - PC Платформа, именно в Творческите/Креативните дейностти.

По-късно, когато придобие повече навици за работа с определена Платформа, (че и ще се създадат Проекти, правени на определена Платформа), евентуален преход по-късно би бил по-трудно осъществим.

С годините, (а те текат бързо...), ако Apple продължи с преднината, която вече е създал, Ти, би улеснил значително Дъщеря си, ако и дадеш вярна магистрала още сега.

Казвам го, изхождайки от Личен опит. Правилното би било Дъщеря Ти да се движи с възможно най-удобния "автомобил" в Бранша, и сега, а и в бъдеще. Помисли.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 29-06-2021, 16:19:32
Bluesky интересен въпрос задаваш.
Следващата година и аз ще купувам на сина компютър(навярно лаптоп) като това ще му е първия компютър изобщо, тъй като ще започва предучилищна.

За мен е добре едно дете да бъде запознато, пък дори и на етапи с всяка една платформа. Да му се подшушне коя каква е, какво дава. Пък ако му е интересно, само ще си реши коя иска да ползва и може да се научи дори само да си превключва между всяка. Ако му е все тази и технологичната част не му е толкова интересна - то тогава ще е както каза - на която платформа го насадиш, на нея ще си кара.

На колегата дъщерята учи в Малта, но ако учеше в България, тук все още в образователната сфера Мак не знаят какво е и не искат да го чуят.
Това за съжаление се прехвърля и масово по посока институции и работодатели. Затова е по-скоро необходимост детето да има Windows на компютъра и вече ако му харесва втора система - и нея (или защо пък не macOS с Windows като виртуална машина).

Ето, сега мак мини М1 са доста мощни и евтини. Щом сегашния ми Macbook Air M1 е с около и над 25% по-бърз от хакинтоша, за който досега писах...за какво говорим.

И така....все още го мисля и не мога да взема решение какъв лаптоп или настолен компютър да взема на сина. Дали да е макбук, мак мини, друга марка лаптоп.

Хакинтоша го разпродадох на части. Но сървъра ми у дома е сглобен така, че спокойно може да работи и с Каталина. :) Купих го за 160лв миналата година, сложих му SSD и GeForce 710 мисля че беше, RAM-та от 6GB стана 10GB като харчи 60W ако стои ненатоварен, което не е за пренебрегване.
Сега ако ми затрябва Windows мога да се логна на въпросната машина отдалечено и да ползвам каквото ми е нужно от Windows света (но не го ползвам за тази цел).
Преди да ме замерите с нещо, че съм направил Windows базиран сървър...под Линукс има някакъв бъг, който не успях да преборя - компютъра е headless (ползва се без монитор и периферия) и поради това ако се рестартира поради някаква причина - видео драйвъра не иска да пали. Стои черен образ и не може да се извади нито конзола, нито нищо, докато не се включи монитор.
При Каталина и Мохаве пък ссд-то върви със скорост на писане 20-30MBs, докато при Windows е с 400-500МВs. На хард диск си правеше стандартните до към 100МВs, но на SSD-то не. Пробвах кекстове и каквото имаше по интернет - не се оправи.
Накрая искам/неискам...Windows. Не че работи зле - всичко е инсталирано и конфигурирано както трябва и не мърда. Производителността е супер.
А какво е най-важното за потребителя - системата му да му върши работа и да не създава главоболия.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 29-06-2021, 17:49:41
Да, всеки един въпрос, че и този, никога не е еднозначен.

За един нормален Дизайнер, (и не IT професионалист) е нужна Платформа, която, веднъж настроена, да работи безпроблемно месеци наред, че и години... Без непрестанни, почти всекидневни UpGrade-и, без отверка, без, (или почти без...) противовирусен софтуер като част от играта...

Тогава специалистът би могъл да се концентрира върху самата професия и въпросите, свързани с нея, и не с конкретните си инструменти, позволяващи му да практикува ефективно.

Все пак написах и: ..."...Поне досега така е било. Apple продължават да са няколко крачки напред Концепсуално, по отношение на Платформа, (че и Хардуер - ергономично), пред колегите си - PC Платформа, именно в Творческите/Креативните дейностти..."...

Тук фразата ..."...Поне досега така е било..."... точно това и означава... - моментно, динамично състояние, което би могло и да се измени... в бъдеще време.
Но кога и как... А с новите Процесори на Apple - отново като че ли Марката гарантира и няколко години преднина за Apple ... Докато им заобиколят Патентите около М1, докато минат Съдебните Дела, (с които Apple обезателно ще задържа клонове на М1, правени от други компании...), докато не им продаде Права за печатане на М1 процесори... ще минат поне няколко години.
И за това време дизайнерът/Дизайнерката ще работи със скорост поне с 25% по-голяма от аналогични PC варианти.
Това прави поне 3 месеца годишно преднина откъм Скорост на Машината. 3 месеца годишно! И така поне няколко години напред.
Да не говорим за по-ергономичните клавиатури и мишки. Те също добавят принадена стойност..."...как-никак..."...

Това бяха Моите приблизителни инженерни разчети.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Van Doich в 01-07-2021, 19:25:07
Те винаги новите Мак-ове са най-бързата техника на света, когато излязат на пазара.
Колко обаче един такъв "мега", "хипер", "супер-дупер" MacBook би бил от полза на един ученик?!
Ще кажа до колко, тъй като в момента се сблъсквам почти всекидневно с този проблем.
Дъщерята учи в езикова гимназия, като обучението и от около година и половина преминава вече само на Мак система.
Има си собствен Макбук (старият ми) но използва и iMac-а.
Не е проблема в това, дали системата и ще е най-надеждната или ще се гради някаква мултисистема.
Както по-горе е посочено, основният проблем в България(няма да посочвам държавните учреждения), но основно в училищата се работи основно, да не кажа и само с Windows.
Докато учиха онлайн някак по-можех да следя и да и помагам с не рядката несъвместимост м/у нейния Мак и Техниката на учителите или в учебните стаи, примерно.
Постоянно и се възлага да прави някакви проекти, преводи, презентации и съответно тя всеки път си носи лаптопа в училището, където за съжаление всеки път все нещо не могат да направят, било то да презентира на голям монитор или да прехвърлят от нейния на учебния компютър нещо си.
Като се има предвид, че огромна част от преподавателите нямат никакви познания като цяло към компютрите и още повече към Мак системите, обикновено всеки път се включвам директно в час, за да обяснявам кое и как да се направи.
Общо взето в крайна сметка, след няколкото обезпокоителни реплики от страна на госпожата " Не, не, оставете да не объркаме нещо" или "Да не вземем да го развалим", стигаме до варианта - "Като се прибереш, татко ти да го прехвърли на флашка".
Общо взето, каквото и да си говорим за Мак системата и нейната лекота и надеждност на работа, някак не е приложима напълно за обучението на едно дете.
А колкото до свикването, всичко е навици които се придобиват в процес на ползване и работа.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: angelvn в 01-07-2021, 19:42:58
Така е, macOS не е приложима за обучение, но с едно дебело уточнение - за българската действителност.
Учителите трябва да следват учебния материал, който като цяло е списан - ползваш Windows + програми с отворен код (Gimp, и прочее приложения от Линукс света, налични и за Windows).
За Мак и думичка няма в учебниците. Повечето от учителите ги сърби...мързела и изобщо желание за каквото и да било допълнително усилие нямат (да се отклонят и дозапознаят учениците).
Учениците ходят на училище да отбият номера.
А на директорката ако се изиска да се купят 1-2 мак машини за да видят и пипнат децата нещо по-различно е почти изключено да стане.

В университет във Варна, професорка по не помня какво точно се водеше на жена ми я поправя, че CSS файла в един HTML документ не трябва да е "../css/style.css", a "правилното" според нея: "C:/Users/user/Desktop/website/css/style.css".

Цялата ни работа е една такава....тъпа. Отбий номер навсякъде и накрая резултата е демотивиран учителски състав и ученици, които пък излизат (учениците) неграмотни от училища и университети.

Жална ни майка през следващите 10-20 години като знам как масово се завършват ВУЗ-ове през последните няколко години. Ще ме е страх да вляза в докторски кабинет или да вляза в нова сграда.

По въпроса с какво би бил полезен един "супер-дупер макбук"? Примерно Air M1.
1. Батерията му държи много.
2. Лек и компактен = лесен за носене в университета/училището.
3. Добра производителност, позволяваща упражняване на разнороден тип работа - дизайн, програмиране, непретенциозен ренд ако щете.

Ако има вкъщи (както при теб има), възможност да се прехвърли на iMac или да закачи външен монитор - още по-добре.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Van Doich в 01-07-2021, 23:23:28
Така е, macOS не е приложима за обучение, но с едно дебело уточнение - за българската действителност.
...

Да, да, аз затова подчертах, че "основният проблем в България(няма да посочвам държавните учреждения), но основно в училищата се работи основно, да не кажа и само с Windows."

Също така, не малка част от преподавателите са в не млада възраст (с цел да не обидя някой) и познанията им с компютрите опират основно до бутончето "POWER" и няколко заучени клика с мишката. ;)

Извън това, като се върнем към темата за Хакинтош, аз самият гласувах с НЕ, от гледна точка на това, че на мен ми харесва не само ОС, но и самите продукти на APPLE, и Хакинтош съм правил преди доста време с ако не се лъжа Kalyway или iDeneb, като успях само с едната да я инсталирам на едно старо PC.
Като изключим това, да си начеше крастата човек и като разполага с време за губене, може да се захване с опити, но за мен всичко опира до там.
Първо, че трябва предварително да е запознат с хардуера на Мака, както и повечко познания за да успее да я излъже.
И въпреки всичко, въпреки онова вътрешно задоволство, че аджеба успях да го хакна тоя "сандък", все пак остава едно такова задно чувство на притеснение, че все пак си на тръни и не знаеш с всеки нов появил се ъпдейт, дали няма нещо да се прецака или да спре или при следващ рестарт няма се появи "умрел" екран, и се почва ровене, търсене и четене на теми, ядове, пачове и т.н.
Иначе, няма спор че при правилно избран и събран хардуер, можеш да си спретнеш "изстребител".
С новите процесори на APPLE обаче, нещо май ще се пресече нацяло "Хакинтоша" за обикновените Интелски PC-та.
По съм склонен да гледам към ARM базираните устройства!

Не знам, може би остарях вече за да се занимавам с това!


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 02-07-2021, 00:01:43
Добър Вечер на Всички!

Да, определено Apple Машина би била проблематична за стиковане с учебния процес, (ако въобще има още такъв...) с беглите и смешни познания по компютри въобще на учителското тяло тук.

Имам роднина - и даже вече не ученик, а студент по архитектура... Ами те бедните студенти дали са стъпвали тази година въобще в Университета си...

Предлагайки евентуална още в началото на обучението нативна Apple среда на Колегата tahumba за Дъщеря Му, учита се фактора, че момичето учи в Малта, т.е., в част от "западния" модел. И бъдещето и - би могло да е свързано с Дизайн разработки. Така - определено препоръчвам Apple.
По този път съм вървял и според Мен, вземах правилно решение. Затова и препоръчвам такъв вариант, базиран на Моя предишен и настоящ опит.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba в 04-07-2021, 09:33:59
Добро утро,

С дъщеря ми сме мислили по въпроса Apple нативна среда. На първо време Apple Thunderbolt Display 27" LED Monitor, Apple мишка и клавиатура.
В Малта съотношението Mac – Windows e петдесет на петдесет.
Ще се ползва най доброто от трите свята - Mac, Ubuntu and windows.
Излезе бета версията за Интел на 12.0 Монтерей - https://rutracker.net/forum/viewtopic.php?t=6066530.
Да живее хакинтоша  ;D


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: bluesky в 04-07-2021, 10:24:17
Мъдро!

Относно Apple mouse - отнесено към Windows.
Чух, че в съвместимостта им имало какво да се желае...
Дали вече въпросът е решен... или Ubuntu прави моста...?


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 22-01-2022, 19:23:39
Не можах да въстановя старата си парола и потребителско име, и сега съм tahumba1 :).  Имам въпрос и той е от къде първо ще боотва като инсталирам мак на асус Z97 максимус VII hero на M.2 SSD - от това SSD или  от  другото, всъщност въпроса ми е как да настроя биоса да боотва от M.2, че нещо ми се изплъзва в настройките в биоса. А другата машина с Gigabyte GA-Z87X-UD3H, 2xGIGABYTE Geforce GTX 770, Intel i7 4770K, работи с каталина и сиера та пушак се вдига чак :). Хубавото на хакинтоша е, че можеш да си правиш мултибоот.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 22-01-2022, 19:25:15
За триене, сори........


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Пиф в 22-01-2022, 20:55:03
Мултибуут не е проблем да направиш и на real Mac, включвайки както различни ОС, така и различни версии на една ОС.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 24-01-2022, 10:45:12
Аз се оглеждам за iMac . С него не бих си правил такива експерименти както сега го правя с хакинтошите.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 28-04-2022, 16:19:43
Готов съм и с втория хакинтош с Мохаве - Asus z97 maximus hero VII, i7 4790k, 32 gb ramq 2x asus rsdeon RX 580. До края на годината дано се похваля и с iMac.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 04-10-2022, 15:19:46
Здравейте,

Бихте ли ми помогнали като ме обясните как се работи с опън кор. Чета чета и нищо не ми влиза в главата. :) Благодаря.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Пиф в 05-10-2022, 21:02:35
Здравейте,

Бихте ли ми помогнали като ме обясните как се работи с опън кор. Чета чета и нищо не ми влиза в главата. :) Благодаря.

На каква машина искаш да го ползваш? PC или MAC?


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 06-10-2022, 11:35:01
В момента имам две работещи РС-та със специално подбран хардуер за хакинтош, така, че става въпрос за хакинтош. За съжаление мак бука ми се скапа-вероятно дъното замина. Благодаря.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: Пиф в 06-10-2022, 14:59:34
https://www.freecodecamp.org/news/build-a-hackintosh/ (https://www.freecodecamp.org/news/build-a-hackintosh/) - ей тук има доста подробно постъпково описана инструкция за инсталация на BigSur на Хаки.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 07-10-2022, 11:03:55
Благодаря.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 29-11-2022, 12:42:03
QuadCore Intel Core i7-4790K, 4400 MHz, Дънна платка Asus Maximus VII Hero, 4xDIMM: Kingston HX316C10F/8   8 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM, Видеокарта   2x Asus Radeon RX 580 Series  (8 GB) и macOS Ventura  с опен кор бут лоудър. Нещо мажду iMac и MacPro. Нещо сега ме тегли към Mac mini,


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 29-11-2022, 12:44:09
QuadCore Intel Core i7-4790K, 4400 MHz, Дънна платка Asus Maximus VII Hero, 4xDIMM: Kingston HX316C10F/8   8 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM, Видеокарта   2x Asus Radeon RX 580 Series  (8 GB) и macOS Ventura  с опен кор бут лоудър. Нещо мажду iMac и MacPro. Сега ме тегли към Mac mini, не ми трябва повече мощен хардуер.


Титла: Re:Бихте ли преминали от Mac към Хакинтош и защо
Публикувано от: tahumba1 в 18-02-2023, 15:04:39
http://picbg.net/img.php?file=a4430760bd2946e4.png"